E da vo pravo si znaci bev kaj dr trajanova denes imav zakazano termin i za hla ja prasav rece da treba sto poskoro da ja naprave moite rez za nedela dena ke bidat gotovi od imunologija i lazarevski istoto go kaza oti mora hla da se naprave i sega narednata bremenost narednoto invitro ocekuvat da bide kako sto treba so zivo rodeno bebce
Се откажав од детално читање па ќе ти кажам само што ми останало во глава. Хла е некој ген во 6тиот хромозом. Има повеќе подвидови (ваљда така се викаат ). Овој тест се прави на имунологија и на транафузиологија. Методата е различна. На трансфузиологија ги мешаат твојата и крвта од мт и гледаат дали има генетска сличност. На имунологија ги мерат вредностите во крвта и гледаат дали има генетска сличност на партнерите. Ова се води какп автоимуно испитување. Ако некој има повеќе деталји нека пише. Јас баш на ова врадиво кренав раце. Го направив и на двете клиники и резултатите се добри. Само тоа ми беше битно
не сум ги правела,кариотип правевме добри се,а за ова не ми рекол ни доктор ни трансфузиолог.Баш бевме некна кај друг трансф.предходно кај Герасимова сега кај Јани и многу сме задоволни од Јани пола саат разговаравме,објаснува,само ете не не прати на дополнителни испитувања.
Јас сама си отидов со листа што да испитам А Герасимова не сакаше да ни одговори што е разлика метилирана и обична фолна.
Devojki sobiram dokumenti za tret vaucer i papot i brisevite mi se uredni super se eve i hormonite kolku sto se razbiram i mi ostana 4d so izvestaj i vit d3 i tolku...hormonite mi se FSH 4,9 LH 3,8 PROLAKTIN 21,3 a e do 24 granica ESTRADIOL 37,6 TSH 2,1 T4 14,4 Mozete li da mi pisete dali mi se vo red? Jas sum imala i.drug pat bas mi zimaa vo remedika za vtoroto ivf i togas posle ET mi dadoa Dostinex po polovinka sabajle navecer da pijam 5 den kolku sto mi e na um...Sig.ke mi odobrat vaucer neli? So mashki sterilitet sme...
Zdravo Devojki Denes mi e TF +6 Da ve prasham dali da pravam test ili e uste mnogu rano nekako nemam strplenije ajde ve molam spodelete nekoi iskustva
добро утро на сите. вчера бев во њу борн ме гледаа на ехо за фоликулите. денес ке одам пак уште еднаш да видат колку е пораснат и ако е во ред ке ми стават инекција за пркање и утре со господ напред ке одам на инсеминација. ме интересира каква процедура е инсеминацијата , кратка долга, болна , што треба после да се прави што не треба . многу сум возбудена
Инцеминацијата е вака одис сабајле со мажот тој остава материал, тие го обработат материалот и ти одиш после два часа, легнуваш и нисто не боли процедурата тра 5 минути или помалку, седиш легната 20мин и одиш дома, ти пишуват каква терапија да земеш, после две недели ако не добиеш менст. правиш тест. и дај БоЖе кај тебе да излезат на прво две црти и ако има многу мал процента за успешност, јас направив 5 инсеминации. Ти посакувам Успех. Поздрав
И да напишам уште нешто за сите членки нови на форумот кој ке ги прочитат сите пораки како јас. Прво секогас да го имате на ум пред да направите ХСГ да ве прегледа матичен гинеколок и ако имате добиено затоа што јас иако бев бремена добив мен. а ме пратиа да правам ХСГ и ми го преместиа бебето завршив во операциона сала како вонматерично. Второ кога ке правите ивф читајте пред тоа за сите доктори и после одлучете во кои ке одите и верувајте во него. Трето ако правите ивф во ГАК, Тофофски е многу добар гинеколок кај мене извади 15 фоликули ама нисто не бидна затоа што биологот е неискуствен за овие работи заврши неуспешно, и да знаете дека во ГАК пункцијата се прави без анестезија ако немате познаство. И во Крај ако одлучете да правите во приватна болница како јас во Плоднос знете треба да имете 500е и ако сте со ФЗО, Тасе мора да ги земе плус тие пари а ке најде начин како, јас недела имам пункција кај Таше треба да платам 23000, и ако не сум задоволна со 44 мерионали тој успеа да ми прави 4 фоликули од кои не знаме дали ке извади некоја во пункција. Поздрав
Пројде пункција. Дремам во соба со инфузија во рака. Инаку не ме успаа заради што уште се сливаше од синуси во плуќа, од бронхитот иако оздравена уште поткашлував. Само инфузија и некои инекции против болки, грчеви. Цело време муабет си правев и се смеев со тетка анестизиолог. Ама све чувствував..со среден степен на болка. И сега сум со болки како мензис. Инаку за чудо ми рекоа дека извадиле 7 јајце клетки!!! Иако сум свесна дека може пола не се зрели, сепак не очекував со толку низок естрадиол 7 да има. Изгледа последните 2 дена стимулации и прегнилот созреале плус некоја. Утре ќе ѕвонат дали се оплодила некоја.
30 мерионали се покриени од фондот, јас примев 44 знаци 14 сум плус, а една кошта 1300, плус три хормонални статуси покрива фондот, а Плоднос првиот ден ми мереше три хормони наеднаш и реце го надмина тоа од фондот плус три хормони екстра, еден е 800 ден, плус 2 ехо плус една кошта 1500, плус второто шише супрефацт го наплаќат 1500 ден. Тоа е
Затоа што незнае.Ми даде 5мг да пијам метилирана фолна.Прво 8мг да сум почнела па да намалам на 5.Се збуни и со колку микрограма има во еден милиграм,јас и објаснував па се скара со мене.Па следниоѕ пат ми се извинуваше лош ден имала со стресови.Лазаревски кога му кажав дека пет мг метил фолат ми дала прво ништо не рече,па јас одкога му реков нели е многу и вие рековте од два до три мг ке треба,ми вика многу е дели го напола апчето,пет мг даваме обична фолна што не се апсорбира во целост.С ега Јани Ангеловски па ми вика еден мг е доволно.
Ааа за плус терапија.. Ок! И јас околу 10000 дадов. Некој повеќе некој помалку ама пак од свој џеб има плус. Јебига. Мислев плус да не ти барал за постапките (пункција..) .