А што штета има ако е 5? Јас таква пијам веќе 3ти месец. Така ми кажаа 3 доктори. Башка не ми се виде дека би имала штета. Витамини се тоа. Штознам.
Пет мг од метилирана фолна?Па многу јака доза била.Метилираната фолна е веке преработена форма(обичната фолна треба да ја преработи организмот од едно во друго соединение се до метилфолат и како таква ја апсорбира организмот за користење а додека дојде до тоа не останувала чиста фолна од пет мг туку помала доза за апсорбирање)Тие со генски мутации такви како нашите организмот не им ја преработува фолната до соединението за апсорбирање па ни треба веке обработена.Е сега доза од пет мг метилфолат била многу јака,а што може да направи освен недостаток на други б витамини,н ервоза,раздразливост,инсомниа,мачнини,друго незнам. Еве овде http://www.dietvsdisease.org/l-methylfolate-5-mthf/нешто пишува за метилирана фолна и доза.Најпоследниот дел е за доза.Баш е спомнато за тие со мтхфр мутации добро е да се почне до помала доза пр 500микрограми.Е сега напоменето е и освен ако не е поинаку препорачано од доктор,да се пие 1мг.Незнам различни се мислењата и од доктор до доктор.Ако ти е добро со таа доза штом така ти рекле пиј си ја.Јас искрено забележав лесна раздразливост и нервоза,и мн подобро се осекам со 1мг,а пијам и метилкобаламин 500мкг,и Б6со магнезиум заедно.
@tiha Хомозиготна мтхфр,паи,и уште некои.Пијам сега еден мг,па ке видиме за следното како ке биде.Јас лично сетив дека ми е јака дозата ама незнаев дека е тоа,сега сватив.Он рече за хетерозигитна мутација доволно било по две фемибион,имало таму по 200мкг,значи 400мкг доволно,а за хомозиготна 1мг доволно.
И јас исто имам и хетерозиготни други повеќе освен хомозигорна на МТХФР. Покрај 1 мг метил фолат се боцкам и со клексан. Почнав неколку дена пред ивф. Јани рече дека ако гинекологот смета дека е во ред да ја пијам фолната до крај на бременост заради мутацијата.
Јас веќе дома си дојдов, дури си каснав. Туку.. брее... многу терапија ми препишаа, како ќе ја склепам со распоред - Утрогестан 200: 3 пати x 1 - Естрофем: 2x2 - Аспирин 100: 1x1 - Декортин од 5мг.: 2x 1/2 - Фемибион: 1x1 - Евитол: 2x1 Аспиринот ми рече вечер да пијам. Или погрешно сум разбрала?! Да не знаете?
Да и мене другите ми се хетерозиготни,и ке се боцкам со клексани,прво по еден две недели пред трансфр ,после двапати на ден.Ти посакувам лесна бременост
Навечер после јадење ми рече мене Јани за следното ивф,предходно никој ми немаше напоменато насабајле или навечер.Ајде да успее да си имаш лесна бременост.Каде правеше и за што го пиеш декортинот?
Јас по еднаш. Ама имај предвид дека помеѓу клексан и аспирин да има 12 саати. Јас земам аспирин насабајле а клексан во осум вечер. Ти посакувам успех.
Фала многу на одговорите. Во Систина сум. Пола саат веќе правам распоред како да ги пијам апчињава. Може сум уште возбудена од пункцијава. Најискрено ни сама не знам за Декортинот, сестрата ми ги даде рецептите за сите и извештајот, а јас плус пијам еутирокс и метформин. Ќе биде на секои 2 саати по некое апче. Ни наркомани толку не примаат хахаха.
Епа тоа ме буни кога ке треба по двапати клексан аспиринов измегу ке треба тој преку еден ден треба да го пијам.Јани рече нема веза што нема да биде на 12саати
А зошто два пати клексан ти кажаа? Гледам мутацииве скоро исти. Мене дури сега ми намали аспирин по едно на два дена, претходно по едно на ден.
Nema vrska toa. Estadriolot moze da bide i nad 5000 i pak da ima nekvalitetni j. kletki. I edna j. k. bitno da se oplodi i da se razviva,,a visokiot estra Ova ne e za 'lajk' bidejki e tazno i vistinito. Samo bi dodala i toa deka od kaj Tase tesko da izlezete bez nekoja operacija. Tebe neka ti e so lesno, i so sreka. Neka e i edno, no da se fati.
Jas vtorotot ivf mi zemaa vo remedika na pukncija krv i togas mi dadoa da pijam Dostinex a posle slednite ET sto gi imav dve so zamrznati ne mi ispituvaa...Ke vidime sto ke kaze Petanovski i taka ke pravam. Pijam neofolik meta po 2 tabletki sekoj den radi mthfr677 dali e vo red? Ili da namalam...?