Eden del od potrebnata dokumentacija sto e navedena od fondot ne mi e bas jasen... Dali ako imas praveno HSG mora da pravis laparoskopija ili histeroskopija?
zdravo na site, jas ja pominav i poslednata 4ta neuspesna inseminacija gi sobrav site dokumenti za in vitro, utre trebase da odam vo fondot da gi podnesam( da napomenam deka,nasiot problem ustvari e nepoznat posto site rezultati i dokumenti a in vitroto se normalni ,ne sme primale nikakvi terapii,no ete nie sme bez uspeh i so inseminaciite)... i taka, mene duri denes doktorot mi kaza deka spermogram sum trebala da imam od 2 kliniki,a nie imame napraveno vkupno 5 kaj organdziski i site se normogeneza spremna,me interesira vie sto veke imate podneseno dokumenti dali dostavuvate 2 spermogrami od 2 razlicni kliniki i dali ima verojatnost da me odbijat poradi toa???
Не сум поднесувала, ама пишува во правилникот 2 спермограма со најмало растојание од 1 месец од различна установа во последниве 6 месеци.
da, moze d ti go vratat poradi toa, treba spermogramite da se od razlicni kliniki,napravete uste eden na drugo mesto
Pu pu, nema vrska... Jas imam praveno i hsg i histero i laparo, ama mene hsg-to mi bese loso, nejasno... Pa samiot naod na hsg mi bese so preporaka za laparo i histero... Ako hsg ti e Ok, nema potreba od zaludni rezovi mila. Taka mislam jas, ako gresam, neka me popravi nekoj. Vo potrebnite dokumenti za vo fond stoi i hsg i histero i laparo, ama vo zagrada stoi ako imas praveno...
Ne vrtev denes... Si vikam da cekam do utre, moze i da mi stigne pismence doma Mi bese sram, da ne gi nalutam tie vo fondot, da ne vrtam den za den... Iskreno, neznam dali ova se vika trpenie, ili strav od odgovorot :/
Феминки... денес добив одговор од ФЗО, ми стигна писмо, не добив ваучер, ама не сме ни одбиени. Имено, во известувањето стои вака: Комисијата за остварување на право на БПО при ФЗОМ, ја разгледа целокупната приложена медицинска документација, при што констатира дека ЈАС треба дополнително да ги изврши следните медицински испитувања: ДА СЕ НАПРАВИ 2 АИХ СО РАСТОЈАНИЕ ОД 2 МЕСЕЧНИ ЦИКЛУСИ ПОМЕЃУ ИСТИТЕ ПО СВИМ УП ТЕХНИКА. Бараната медицинска документација осигуреното лице ја доставува до Комисијата при Фондот. Сега, ме интересира дали некоја од вас, добила ваков оодговор? Што е всушност тоа АИХ ПО СВИМ УП ТЕХНИКА? Вртев денес во ФЗО, и тоа 4 пати, но никој не ми крена слушалка. Многу се натажив, очекував во февруари - март да правиме ИВФ, а сега дур до април најрано нема да може ни да ги соберам документите... Ама што е, тука е. Битно не сме одбиени, и ќе се бориме додека не си ја оствариме целта Сабајле во 8 ќе се нацртам кај матичниот гинеколог, да ми објасни што всушност треба да правам понатаму, и да ми даде евентуално упат ако треба да ги правам овие испитувања на некое друго место. А, ако имал некој ваков одговор, ве молам пишете ми. Ве гушкам
Toa ti e inseminacija so swim up tehnika. Takvi pravam jas. Ajde ne e toa mnogu. Ovoj mesec odma napravi, pa slednata vo mart. Moze i nema da treba IVF A ako treba do april ke si spremna. Srekno!
planirame vo vtornik da odeme vo voena bolnica,tamu se odi so uput od urolog i cini 150den,vaka po priatnite kliniki e 2000den plus patot do sk,ke ne cini 50eu,dali nekoj pravel spermogram vo 8mi septemvri od vas
da toa go procitav deka treba so rastojanie megu 2ta sprermograma da bidat 1 mesec,nie pravevme sprermogram na 26ti dekemvri,a sega na 20ti januari imame zakazano,toa e vremenski na 26 dena,neznam dali ima verojatnost da ne odbijat sto ne e napraven za 1 mesec ,nekoe iskustvo ima nekoj so ova?
A zasto ne prezakazete za 4-5 dena? Mozes i na GAK da si napravis spremogram, cini 150 denari, so upat od urolog.... Sto vi pravat razlika 4-5 dena?
A ti kaj gi pravis isneminaciite? Jas veke zemav upat do GAK, i zakazan mi e moj termin na 20ti sabajleto, ama togas ke mi e 14ti den od ciklus, pa nz da ne go ispustime mozebi ovoj mesec? I se mislam dali da gi pravam inseminaciive na GAK i bez stimulacii da bide samo red-radi, kolku da soberam dokumentacija za fond, ili da si idam vo remedika ili sistina. Ti kaj pravis, kako, sto? Kakva e procedurata? Pies nesto hormoni ili?
So mm sme bile na pregled vo Vojna bolnica na urolog , no ne sme pravele tamu spermogram . Ako rezultatot e pomalku los nemash potreba da cekash 1 mesec a i taman sto 26 dena se. Nie pravevme na 1 septemvri pa negde krajot na istiot mesec pa na 3 oktomvri biosijata . Javi se vo fondot prasaj
Јас во систина одам. Незнам како е за на ГАК, ама ми нема логика упат да ти дава однаред. Би требало да ти следи фоликули и кога ќе дојде време за постапката да те упати на ГАК. Нека пише некој што правел на ГАК како иде процедурата. Јас во систина пијам само кломифен, 1 на ден и примам стоп инекција. Плаќам 9000 мкд. Не се малку пари, ама па еден месец не го губиш...
nie nemame problem so spermogram,nasiot si e normogeneza sprema,samo sto fondot bara od dve razlicni kliniki