Форумџика на годината

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

76 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

262 глас(а)
    15,9%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Zdravo i od mene,

jas sum nov clen od denes!Samo sto zavrsiv so invitro postapka no so modificiran priroden ciklus koj za zal bese neuspesna.Dokolku nekoj ima iskustvo so vakva postapka poveke pati ve molam za odgovor!

2. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    da imam praeno laparskopiaa i toa uste vo maj se bese vo red kanalite se ok ,,samo leviot jajnik mi bese malku zgolemen i doktorkava sea mi dade klomifence ovaa mi e treta doza uz toa pija ogestan kapsuli koi gi stabili ziraat xormonite ,i mi kaza deka edinasetiot den od ciklosut ke mi dade upat za vo drzavna i tamu neli treba da mi odobrat za iseminacija pa se nadevam deka ke bide se vo red inaku imavme problem ne da ne mazmi se operirase id variocele ama spermata mu e ok sea ne e kako so bese i se cudi doktorkava moja kako za 1 godina nesum ostanala bremena a veke 5 god se borime i sea jas sum problemot te molam objasnimi se so sto znaes

3. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    верба мила ја знам една приателка која правеше ивф во спонтан циклус и и вроди со плод, а дали модифициран циклус е исто незнам не сум слушнала за таква постапка.
    гјул мила јас знам дека на ГАК е добар Д-р Алуловски, за инсеминација, па прашај дали може тој да ти прави.
    Инаку јас сум во постапка, примам стимулации денес сум на ехо, и најверојатно до крајот на другата недела, здравје боже ке биде пункцијата. оффф секој со свои маки, ама жени сме ние а згора на тоа и македончиња си трпиме ние се и сешто хаахах

На gjul и verba им се допаѓа ова.
  4. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Belomorka ti posakuvam poskoro da se izraduvas i da dobies pozitiven rezultat, ti ja pustam celata sreka, isto i na site sto se vo iscekuvanje. Ja denes treba da idam na razgovor pa ke vidime sto ke mi kazat, kollu ke treba da pravam pauza, iskreno se mislam da go smenam ginekologot, on e super se ama sto koga bez rezultat! se nadevam ke ne ogree sonce godinava:))konecno da dojdat nasite 5minuti:))pozdrav

5. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Ajde so lesno se da ti pomine, se da bide uspesno.
    Inaku postapkata so invitro so priroden modificiran ciklus e skratena postapka na in vitro odnosno se koristi prirodniot ciklus i za stimulacija se koristat samo nekolku inekcii.Obicno e pokratka i poeftina no bidejki ciklusot e priroden moze da se izvadat pomalku jajce kletki. (najcesto edna ili dve).kaj mene se izvadi edna i istat se oplodi i transferot bese uspesen no ne se fati.Ajde zdravje se nadevam sledniot pat

6. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    protea ke mozes da mi objasnis kako fondot go odobruva invitroto eve jas so upat od doktorkava moja ke odam na ginekologija i za tamu ke mi pravat iseminacija se plaka li nesto dali znaes,,,pisi ke cekam abe jas sum izguben slucaj ne znam nisto te molam pisimi :sweat:

7. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Не си изгубен случај, тоа е нормално за првпат, сите сто сме почнале со овие работи на почеток не сме знаеле, но искуството не научило, а тебе ти посакувам да немас такво искуство, туку да успеес од прват и да неморас да учис сто и како треба за се ова, поздрав :*

8. protea

protea Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    Потполно се сложувам,сите сме изгубени случаи кога нестото ни е за прв пат и тебе ти посакувам да ти успее инсеминацијата да не мораш да го одиш трнливиот пат до инвитро а ако сепак мораш тука сме ние да ти помогниме колку можиме.
    Јас моите инсеминации ги правев во Плодност и платив по 6000 ден.за секоја но овде имам прочитано некаде дека во Скопје ама незнам која болница можи и со плаво картонче и е многу поефтино,види во темата за инсеминации.

9. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    protea temata za iseminacija ja nema ,,,inaku jas ke pravam vo drzavna bi trebalo da ne platam 6000neli doktorkata mi kaza deka ke bide eftino ama jas ete da prasam sekako vie ste poiskusni neli pa sakav da se informiram

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. protea

protea Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    Незнам што да ти речам ама сигурно е поефтино ама колку е незнам :(

11. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    mislam deka e 900 denari ama ne sum sigurna

12. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    i jas mislam deka bi trebalo da e do 1000 denari zasto neli vo drzavna e ne e vo privatna ordinacija vo koja ti zemaat samo plavo kartonce ..kakko i da e devojki utre sum na eho doktrorkava treba da vidi dali imam folikuli jas se molam da ima i uste utre upat da mi dade za vo drzavna bolnica drzete mi sreka ,,, :*

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    moze li nekoj kojsto ima pozitivno iskustvo od invitro da dade soveti za ishrana pred zapocnuvanje so postapkata?site ostanati soveti se dobredojdeni :D

14. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Имам слуснато дека се препорачуваат повеќе витамини и здрава исхрана, но сепак мислам дека тоа не е пресудно, засто кај мене не успеа! е сега ке се спремам усте малку за второ али ресив да не се замарам со нисто! кази ми пред да почнес со боцкање дали пиес контрацепција, и колку долго?ти посакувам успесен резултат од срце и на сите други исто така, поздрав :inlove:

15. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    еве ме и мене ми закажаа пункција за утре, вчера примив стоп инекција. лори за контрацептиви зависи дали ке ти ги препише докторот кој ке ти го прави ивф-то, јас не примав ни во двете постапки.

16. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ти посакувам успесен старт, повеке добри фолекули и на крај конечно две цртки, од срце :inlove: ти ја пустам целата срека, да се израдувас и ти а и ние со тебе, инаку совет плус, знаес дека не сум во мкд, и тука вази правило дека после пункцијата мора три дена добро да се одмарас, да лезис повеке за да стомакот дојде до себе и да биде спремен добро да го прими назад ембрионот! мозеби и таму е така, но јас да ти казам за секој случај засто навистина ти посакувам да успеес и верувам дека секој совет е добредојден! а тука такви се семите, две или три недели контрацепција и после следува боцкање од кое многу ми се лоси! ти сега опусти се и не се замарај со нисто, па ни со форумов, колку помалку мислис толку подобро, мада по постовите приметив дека си доста позитивна и силна личност! се најубаво и поздрав :*

17. belomorka

belomorka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    фала лори. тука ти викаат дека треба да лежиш 14 дена. јас со првото ивф лежев 14 дена и се мрднав во умот хахаха. овој пат решив да лежам првите 3-4 дена и после да си функционирам нормално, здравје боже, ако било пишано ке биде. што е мое ке си дојде, со сила убавина не бидува викаат.
    Ајде толку од мене, утре ке ви пишам како поминало се.

18. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ма дај 14 дена,...тоа е многу, па не си болна ако зачнувас! инаку ја исто прво разбрав да лезам и помислив додека да добијам резултат, тоа се нели 14дена и прасав да се осигурам, он докторот почна да се смеее, вика не бе толку само првите 3дена после пункција, и тпогас и навистина ми бесе ^потребно лезење засто ме болесе стомакот! а после трансферот, прасавме дали треба да лезам тој ден во болница, и тој докторот или биологот незнам, рекоа не, стани и оди си нормално се нека ти биде! Додусе не се фати, ама сигурно не е тоа рзлогот! и прасав за секс, рекоа нормално, кога сакате и колку сакате:))) :tmi: се срамам:))не се оптеретувај со нисто, однесувај се нормално и се ќе биде како треба! ке мислам на тебе деновиве и ке ти стискам палци:)искрено ти посакувам да успеес :* :* :*

19. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    jas sega se spremam za vtoro invitro vo februar otkako ke dobijam ciklus.Za prvoto lezev samo prviot den a ostanatite odev i na rabota no rabotata mi e so sedenje pred komjuter.Isto se odmarav poveke, ne vozev kola, ne odev po skali ama mislam deka toa ne e presudno.Duri i koga bi lezela doma 14 dena mislam deka poveke ke se stresiram.Inaku nekade po forumive procitav deka treba da se jade cveklo i puter od kikiritki i sega se snabdiv so namirnici :D .Makar sto sepak mislam deka se zavisi individualno od sekoj organizam.

Ajde neka e so lesno i da si vidis dve crticki ns testot :D

i jas sega ke probuvam po vtor pat no jas sum so postapka invitro so modificiran priroden ciklus.Ne pijam kontracepcija a se bockam samo nekolku dena so fostimon i vtorite inekcii gi zaboraviv kako se vikaa :D .Za seldniot pat neznam dali ke se odi so istata terapija.

20. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    И тебе верба ти посакувам успесно инвитро, и убаво си и правела, се треба да си е нормално освен да не дигаме теско и да не се преморуваме! нисто не е пресудно, се е како ке казе дедо Бог, се е во негови раце,сепак ние треба да бидеме упорни и позитивно, опустени до целта, поздрав :inlove: