E ova prv pat go citam. Jas dva pati prakav napraveno 4D od kaj maticnata, i dva pati dobivav vaucer bez problem. Mozebi e do kvalitetot e, zborese nesto taa deka trebalo ubavo da se gleda toj pravilen triagolnik vnatresno vo matkata, ako ne e dobra snimkata vakale.
E pa sto znam mene maticnata rece deka nejzinite pacientki 3 gi imat vrateno i jas otidov Skopje taka
Za skapi ne zbori... 18 inekcii po 570, racunaj, 10.260 samo za inekcii. Baska uste 18 krinoni i sve ostalo... No, neka se zbie na parite, samo da bidne veke.
Inaku uste ova da vi kazam 4 D ne e ograniceo so vreme 6 meseci jas i dvete vauceri gi dobiv so eden 4d.
Sega za tret vaucer ke treba da cekam 6 meseci, vie sto mi predlozite kakvi ispituvania da pravam dodeka cekam za tret vaucer. Nas problem ne e maski faktor, jas imam somo eden jajcovod, drugiot mi go izvadia zaradi vonmatericno, drugiot jajcevodnik ne e bas otvoren kako treba, matkata e dobro, embrionite bea super 3 ama mojata matka ne gi drzi. Sto da ispitam?
Bev prirodno bremena ama po greska na doktorite so Hsg vo sistina mi go premestia bebeto i zavrsiv sala so vonmatericno, posle pravev 5 inseminaci i 2 ivf, site neuspesno.
Mila, neznam dali ednas tebe ti pisav ili za druga feminka bese, ne e ni bitno... Otidi na imunologija kaj Dejan Trajkov so cela istorija, kazi mu sto kako si pominala i prasaj go sto da ispitas. Toj se ke ti objasni, ke te upati kade treba da odis i veruvaj ke bides prezadovolna od odnosot. Pobaraj si da ti kazae za kade uput da si izvadite i od kogo, dali od opst maticen ili za nekoj ispituvanja od ginekolog maticen. Taka nema da lutas i tocno ke znaes sto pravis. Toj e glaven tamu, za konsultacii ne ti treba uput, mozes i direkno da otidis, ke te primi. Najtoplo ti go preporacuvam i tebe i na site, i mene me posovetuva edna feminka da odam kaj nego i mnogu sum i blagodarna. Ke ja iskoristam prilikava i javno da go iskazam toa, ti blagodaram @kukla21 .
Na druga si i kazala, znam deka @kukla21, te sovetivase jas gi procitav site postivi ponapred stignav so citanje koga pravese scrining na matkata zatoa veke ne znam sto imas praveno od taogas, sega znam deka ovoj transfer ti e so eden zmrznat embrion, znam deka imase 8 zmrznati embrioni. Znaev deka ke mi kazes i fala vi mnogu. Ke probam sve sama zatoa sto maz mi nesaka da sluse za ispituvanja nitu za drugo ivf.
Kaj mene se otkri pricinata za spontanite imam mutacija nq faktor leiden heterozigot i sega narednata bremenost ke primam kleksan i se ke bide vo red sakav da ve prasam dali nekoja od vas ima primeno kleksan i od koga pocnavte
Uste nesto da te prasam mislis i jas da go pravam screning na matka zatoa sto embrionite se super pa moze ke pomogne toa zatoa sto mojata matka ne gi drzi embrionite. Tebe ti pomagna taa srening. Dali bolese jas bes anestezia nema da prifatam veke dosta trpev bolki. Ke go pravam kaj Tofofski, imam vreme 6 meseci ke zakasam termin,iako prvoto ivf mi bese kaj nego. Sto mislis za ova?
Моја искрена препорака е да не правиш на ГАК инвитро. Јас така со првото си фрлив во канта 10 јајце клетки, ќе пукнам од мака.. Да одев на друго место ќе си имав за замрзнување и еден куп шанси. Таму од 10 јајце клетки добија едвај еден слаб ембрион двоклеточен. Тофоски е супер доктор, но ембриолозите се тапа. Размисли си убаво
Pa ti podobro i od mene mi ja znaes istorijata, ili mnogu pisuvam, ili mi izmrele dosta mozocni kletki pa zaboravam jas Se seguvam malku...Imam uste eden skrecing sega, i posleden embrion od vtoriot vaucer, se krstam na nego. Znam kako e za situacijata so soprugot, i kaj nas bese isto. Toj ne sakase da slusne veke nitu za ispituvanja nitu za lekarstva. No ke pomine, nie zenite znaeme da ja ispravime vodata da si tece po koritoto. Ke mu objasnis ubavo deka preku tie ispituvanja postoi golema verojatnost deka ke se otkrie problem, pa ke znaete tocno sto da prezemate, vaka samo pogoduvate dali e do ova ili do ona. Sto da pravime, nemame drug izbor osven da ispituvame i da se borime. Vidi sega uste edna rabota, dobro e da ja znaat i drugite...ako do sega ne pravele takvo nesto. Dejan ni rece deka postoela moznost da ne doaga do bremenost poradi toa sto organizmot prirodno sozdaval nekoj antitela koi go napagale embrionot i zatoa ne doagalo do zabremenuvanje. E sega, za da znaeme dali e toa, za 5ti den od transfer se pravelo nekoe ispituvanje so koe ke se utvrdi. Znaci za toj transfer, veke ke bide zavrseno, no za naredniot ke se znae i ke ti dade terapija koja ke ja otstrani taa precka. Ova verojatno ne go objasniv mnogu strucno, no sustinata e taa. Zatoa, eve nie ovoj pat resivme da go napravime i toa ispituvanje, pa nedaj boze ako ne bidne, da imame nekoja svetla tocka za nareden pat. Se izvinuvam za referatov, se obidov, ne mozev po kratko
Duso i jas isto ama veke docna od 16 jajcekletki edvaj eden se oplodi site vo kanta, embriologot im i slab, tofofski uspea 16 jajcekletki da izvadi a vo Plodnos Tase edvaj uspea da mi izvadi 7 jajcekletki ama embriologt e mnogu jak i uspea da oplodi 4 i tri mi vrati ama matkata ne gi izdrza.
Sto da ti kazam, ... ednas napraviv, bese neuspesen transferot. Sega vtor pat doktorot insistirase da napravime, bese po invazivno, se molime na boga da bidne..ke ti kazam za dve nedeli. Velat deka vo mnogu slucai pomaga, se budele tie zaspani geni. Ima primeri kade od prv pat bidnuva, ima nekoi od vtor pat... a gi imase na forumov citav i od tret pat kade uspevaa. E sega, dali bese od skrecingot ili se poklopile kockite, nikoj nemoze da znae. A za bolkata... boli. Skrecingot e grebenje na matkata po vnatresniot zaden zid. No od druga strana, znaci stom moze i bez anestezija, izdrzlivo e. A ona sto ne ne ubiva, ne pravi posilni
E fala mnogu, uspea da me teras da se smeam, ti kazav deka gi citav blizu site tvo odnapred pisani posti zatoa ti go znam istoriata, ke probam sve fala za sovetite, sve ubavo objasnuvas zatoa te pamtam i sega te razbrav sve i jas ke probam se fala ti mnogu.
Ke uspevas ovoj pat, taka custvuvam, ti mnogu si silna alal neka ti e, jas samo placam nikako ne mozam da se smiram, toa pomagla mnogu screningot eve maz mi se javi nekoja doktorka koja bila na seminar vo kina ili indija ne pamtev tamam vo koja drzava 2 dena pred transfer tamu pravat screning na matkata mnogu poveke uspesnost imalo taka i tamu go praktikuvat vo sekoja zena toa im bilo kako del od postapkata,zatoa i jas ke go pravam ama so anestezia.