ICSI обично се применува кога има проблеми со спермограмот. Сперматозиодот директно се вбризгува во ј.клетка за да ја оплоди. Кај редовно ИВФ, се оставаат во „заедничка“ средина и се оплодуваат самите.
вели4екате јас од фостимон имам тапи болки во стомакот,немам апетит се ми горче и многу спијам ,а достинекс пиев скоро 2 години по 2 апчинња неделно.
Вели4е мила не се изгубив,ве читам редовно само некако исплашена се чуствувам да пробам повторно со ивф.Си се тешам ај ке биде само од себе.
jas naprotiv mnogu mi se jade a sakam malku da bidam na stroga dieta kako sto mi kaza doktorot edvaj izdrzuvam a da ne jadam
Кај мене и денес ништо од фондот. Се јавив, и ми рекоа за два дена да си го чекам одговорот дома, ќе го прателе со препорачано писмо. Каква неизвесност...
Не сакаше..ме упатија да ја барам некоја Габриела, таа присуствувала на вчерашната комисија. Кога се јавив, отсечно ми рече дека одговорот писмено ќе го добијам. Се обидов да ја прашам отприлика кога можам да го очекувам, рече дека денес ќе го пратела по пошта препорачано, така што, за два дена би требало да ми стигне. И толку...
Понекогаш не можам да ги разберам луѓето, свесни се на каква работна позиција се наоѓаат и колку е осетлива проблематиката, свесни се за психолошката состојба на луѓето кои се во исчекување од исходот на нивната работа, и сепак не наоѓаат за сходно да излезат во некаков пресрет и да ја намалат таквата агонија со една реченица. Или пак можеби до мене е... малер сум па и убавите работи закршено ми поминуваат.
Незнам, баш ми е чудно. Јас кога вртев да прашам за мојата апликација ми рекоа дека уште не е поминат на седница, дека пример во среда ќе имало седница. И јас и велам, значи да се јавам во среда да прашам? И тогаш и мене ми одговорија - не, во среда ќе ви пратиме писмо на домашна адреса. И мене не ми кажаа. Немој да се нервираш - одлуката е донесена, како и да е, со нервоза нема да промениш ништо, а бидејќи си во ваква ситуација, и бидејќи планираш бременост, не ти треба нервоза. Нам ни рекоа да направиме две инсеминации, па после да го доставиме тоа до нив, па дури после тоа ќе ни дадат ваучер. Види колку глупаво - знаат дека нема да успеат, ама ете, колку да не вратат. И никогаш не губи надеж и не се нервирај. Јас искрено, се расплакав кога сфатив дека ќе изгубам уште најмалу 4 месеци и ќе фрлам пари залудно, ама после си сфатив - секако МОРА да поминам низ ова. Поарно да прифатам и НИКОГАШ, ама баш никогаш да не се откажам од целта. Ова дури и ме мотивира уште повеќе да се борам. Следи го мојот пример, и да се надеваме дека ви одобриле ваучер. После тоа ќе стискаме палчиња за успешно ИВФ. Заедно сме посилни
Благодарам Мдб, не знам кај мене дали е возможна инсеминација. Јас сум направена лапараскопска операција и извадени ми се јајцеводите. Докторите ми рекоа дека единствен начин на забременување е ИНФ. Но како и да е, ти благодарам на подршката и прекрасните зборови, сега баш и на сопругот му ја читам твојата порака и тој се согласува со тебе во секој поглед. Толку изодивме од патот...ќе преживеам некако уште два дена. Ќе мора да се стрпам и да го исчекам одговорот.
Штом немаш јајцеводи, ГАРАНТИРАНО ти одобриле ваучер. Мене едниот ми е прооден, другиот не, па според тоа шансите за забременување со инсеминација и покрај тоа што ми се намалуваат за 50%, тие пак ме вратија да ги правам. Кај тебе нема теорија да останеш бремена без ИВФ, затоа што јајцеклетките за да се оплодат мора да патуваат низ јајцеводите. Според тоа, воопшто не се секирај. Ќе видиш дека ти одобриле ваучер, и заедно ќе се радуваме и на писмото и на успехот од ИВФ. А кај кого планирате да правите ИВФ?
100 % ti e odobreno imas vaucer i jas sum bezkanali pa lani od prva mi odobrija a sega vtor pat koga podnesuvam vo dokumentacijata nemav 4d eho i me vratija zaradi toa,im go prativ i toa i mi odobrja .xa da ne cekas po posta eve ti brojce od gabriela taaa e mnogu lubezna i kazi i deka ne sakas da si vo neizvesnot i sakas da znaes dali ti e odobreno taaa samo ke ti pobara maticen broj i ime i prezime i ke ti kaze sto odlucija komisijata 023 289 067 pozz i ti posakuvam se najubavo. inaku jas sum utre na eho i krv pa ke videmesto ponataka.
a zosto ti bea otstraneti jajcevodite mene mi gi otstranija bidejki imav vonmatericna bremenost. i vo koja bolnica te pravija operacija i od sto
Ми ги отстранија заради хидросалпинг. Ми биле непроодни. Операцијата ја водеше др. Таше, Плодност. Рече дека неможеле да се спасат, биле раширени како кеси, така што, доколку останеле, дури и да ги прочистат, постоела голема опасност од вонматерична бременост. И понатаму, со господ напред, планираме да му ја дадеме довербата на др. Таше за ИНФ. Бевме во систина, Ремедика..на клиника, но амбиентот, атмосферата, приемот, самиот пристап на персоналот, во Плодност беа најдобри. Башка, факт е дека Плодност се лидери во Р.Македонија по успешни ИНФ, а огромна сигурност ми влева и тоа што тие се единствени кои во речиси сите случаи на трансфер на амбрион, го чекаат самиот 5ти ден, што е гаранција за успешно ИНФ. Останатите трансферот претежно го прават на вториот ден што е доста ризично,
Феминки...го добив одговорот. Ми бараат дополнителна документација. „ Да достави 4Д или ХСЦ, вредности за гликоза „ Знае некој што е ова?
ХСЦ мислам дека е хистероскопија. 4Д можеш одма да обезбедиш - обично ехо преглед. Гликоза и тоа не е проблем да се провери - земи си упат и одма провери си. Тоа е она испитување за скриен шеќер - идеш сабајле мерат вредности, па пиеш нешто па мериш, па пак мериш после тоа.
Изгл Како може хистероскопија да поднесам кога немам јајцеводи? Нели тоа во мојот случај доказ, слика од процес за прочистување на затнати јајцеводи, дијагноза за состојбата на на јајцеводите...а јас му доставувам документ дека ги немам?! А 4Д е ехо слика, во образецот за кој документи треба да се поднесат не пишува дека потребно е ехо слика... а за гликоза, нели гледаат на крвната слика дека се е во ред? Мислам дека е само мало одолговлекување.. Несоодветно е да се бара слика од ехо кога има приложено отпусна листа од операција каде е образложено дека целосно се отстранети јајцеводите и со препорака за ИНФ како единствен начин за бременост.