Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

190 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

265 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Значи вака - ти си правела лапароскопија (најверојатно). овој третман ги третира каналите (кои кај тебе се отстранети). хостероскопија ја гледа со камера матката - состојбата. Тоа е многу битно за бременост.
    Скриен шеќер незнам зошто ти бараат. најверојатно има некоја индикација да се провери. Оние со полицистични јајници ги имаат - може да е некако поврзано и со твојов проблем.
    Само смирено сега и можеш овие документи буквално за еден ден да ги обезбедиш.

2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Во ред е Кукла 1, јас тука можам да скокам колку сакам, но секако дека ќе морам да свијам опашка и да си ги обезбедам и овие документи. Само малку се револтирав затоа што ако е потреебен посебен документ за состојбата на матката како ехо или незнам што кој треба да се приложи, чесно е да биде наведен во образецот кој го следиме пред да ги пуштиме документите. Плус, во наодот и мислењето на специјалистот, веќе имам приложено дека според сите досегашни прегледи и испитувања, јајниците и матката ми се во одлична состојба. А за гликозата... скрос неразбирливо ми е, крвната слика ми е одлична во секој поглед, плус крводарител сум..но како и да е, ќе одам уште утре да ја завршам таа работа. На гладно се оди?

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На гладно за шеќер, мислам има некои припреми како се прави - консултирај се со доктор,
    Што да ти кажам - сочувствувам со тебе.. Седат некои бирократки во канцеларија и кажуваат што и како да се прави. Нема правда - ама и да се буниме и да си ќутиме, што ни менува тоа?! Документите пак мора да се однесат.
    Најверојатно имаат некои рестрикции, па сега го тупат. Место да трошат пари за реклами за наталитет, парите треба да ги насочат онаму каде што требаат. Ама тоа е што е... Само смирено и за 2 недели имаш ваучер :)

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Благодарам Кукла 21, :hug::l: Сега баш се консултирав со матичната, рече нема никаков проблем, ќе направиме 4Д во понеделник здравје, а до тогаш и анализите за вредностите на гликозата ќе ги имам. Само... ми се сруши планот, јас си се надевав во понеделник наместо да се мотам со 4Д, веќе во Плодност да сум ставена во процес . Сега.. ќе заврти уште еден месец за допишување со фондот.

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А бе им се може и го тупат. Не се секирај. Така требало да биде.

6. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Veli4ekate, najprvo neli dokumentite se podnesuvaat do socijalnoto, a ottamu tie gi prosleduvaat do fondot. a po dobieniot odgovor od fondot, otkako 'e ti kazat za dopolnitelni dokumenti koi treba da gi podneses, kade gi dostavuvas vtoriot pat..povtorno do socijalnoto ili ovojpat direktno do komijata vo fondot?

7. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Хмммм, вака феминки мои :) Јас бидејќи поминав и хистероскопија и лапароскопија многу добро знам што се подразбира под тие термини. Ги правев двете наеднаш сега во ноември на ГАК. Брзо се закрепнува, мислам од лапаро, хистеро не е ништо посебно, освен ако не имаш септум, па да ти го сечат, ама и то апоминува за ден-два. Јас имав мало септумче, барем јас се го викам мало :) Кое веќе го нема, фала му на Господ, успешно ми го отстранија. Мене и двете постапки заедно ме чинеа 1700 денари на ГАК. Ама не се прават овие зафати во било кој ден од цуклусот, туку веднаш штом ти помине мензисот. Вака сега... многу често, барем на форумов мешаат HSG со HCS...намерно ги напишав на латиница. Првото е histerosalpingografija и се прави со вбризгување на контраст (и низ ова поминав), а HCS е histeroscopia, мене бидејќи сликата од HSG ми беше "сомнителна" ми препорачаа HCS. Хистероскопијата с еправи за да се отстранат сите аномалии (ако постојат такви) во внатрешноста на матката, како на пример септум, кој може подоцна да пречи при зачнување и да ја намали успешноста на ИВФ. Процесот е со вметнување камера во матката преку грлото,преку сонда. Јас дури и земав снимка и ја имам во мене, зашто лекарот кој ќе ми го прави здравје Боже ИВФ сакаше да ја види внатрешноста на матката пред и после хистероскопијата... Другото ти е јасно веќе, 4Д бараат долколку немаш правено хистеро, лапаро и HSG, јас бидејќи сите три ги поминав, не доставив 4д и не ми ни бараа, мене за жал инсеминации ми бараат 2 дури. Гликозата, исто така, најмал проблем, ама бидејќи јас немам правено таков тест, оставам да ти појаснат другите како се одвива тој процес. И немој да се секираш. Зависно од тоа кој ден ти е од циклусот, за да ги собереш овие документации, нема да ти е потребно повеќе од 1 месец... секако ако успееш да закажеш хистероскопија брзо брзо, и зависи каде ќе ја правиш. На ГАК секогаш има повеќе гужва, така барем мислам јас. И провери убаво д ане ти бараат случајно само HSG, па да се малтретираш за џабе. И двата процеси се еднодневни, и тоа е огромна позитива мила. Јас што да кажам што напразно ќе изгубам 4-6 месеци поради инсеминации. Едната ја направив веќе, сега ми е 8ми ден од истата. бета ХЦГ ќе правам за 14ти ден. И некако ич не верувам во успех. Лош спермограм, еден непрооден јајовод. Ама тоа е. Тоа е патот кој мора да го изодиме за да ја постигнеме целта. Не се замарај многу со тоа зошто морале да те вратат, туку сконцентрирај се на интервенциите кои ти следат сонценце.
    Инаку, и мене ме интересира, после со соберената документација поднесуваме само тие листови, така? Директно во ФЗО? Без образец за БПО? Или сѐ од почеток оди?

На danichap, Bufi и Natasa. P им се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Bidejki vo izvestuvanjeto od fondot mi pobaraa 4D ILI HSC.. a ne dvete, ja pretpocitam polesnata i poevtinata varijanta, a toa e 4D. A HSG sigurno ne mi baraat, toa bese opcija pred da mi bide napravena laparaskopska operacija. So HSG mozese da se napravat korekcii na jajcevodite i da se izbegne laparaskopija, no vo mojot slucaj tubite bea premnogu rasireni, t.e. kako sto mi rece doktorot..kako kesi, taka sto, mozea samo problem da pravat (von matericna bremenos). Zatoa i ne se napravi HSG, tuku direkno laparaskopija i bea otsraneti.
    Od druga strana vo matkata ne bea zabelezani nikakvi abnormalnosti i anomalii, site pregledi i ispituvanja upatuvaat na mislenje kako sto rekoa nekolku doktori "super matka, super jajcnici" Toa vidlivo ke bidi i od 4D slikata koja ke ja prilozam. Jas vo nekolku navrati preku pregledite i imav takvi koi gi davaat posle exo pregledot, no bidejki nikoj ne spomna deka ke mi trebaat, nitu pak vo obrazecot koj go sledev za potrebnata dokumenticaj ne pisuvase deka treba da se prilozat...jas istite gi frlav bidejki smetav deka sekako se nepotrebni.
    Taka sto, nepoznato mi e samo uste ona "vrednosti za glikoza" koi mi gi baraat. Seker vo krvta znam deka nemam, imam krvna slika praveno. Ova nekoja posebna analiza izgleda e... ke doznaam utre.

9. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Ееее, тоа не забележав. Тогаш уште подобро што треба едно од двете, секако подобро е да направиш 4д, во интерес на времето. А тоа што ти си планирала да одиш во Плодност, и што ќе се одложи истото за некоја недела верувај ми мила, не е никаква трагедија. Низ сѐ се поминува, твоево е гола вода во споредба со мене. Инаку вредности за гликоза се мерат три пати на два часа мислам. Оди во лабораторија и таму најубаво ќе ти објаснат, како да се припремиш и што може да влијае на резултатите...

10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Blagodaram mdb, ne bi trebalo da ima iznenaduvanje... no duri ne pomine, grcot e prisuten. Ti posakuvam vo najskoro vreme da si gi vidis dvete crticki za koi site nie se borime, a seta maka, neprijatnost i bolka niz koja sme pominale...togas ke ja zaboravime i ke iscezne za mig :l::hug:

На afrodita26 и mdb им се допаѓа ова.
  11. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    548
    odnesi 4 d eho bidejki ti nemas kanali

12. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    548
    POVTORNO VO SOCIJALNO I NE TI TREBA OBRAZEC PAK SAMO ODIS TAMU I IM FELIS DEKA USTE OVOJ DOKUMENT TI GO BARAAAT ZA DA TI ODOBRAT VAUCER.

13. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Blagodaram veli4ekate :hug::f: Gi obezbediv analizite za vrednostite za glikoza i se e ok, ponedelnik uste exo-to, pa so gospod napred do socijalnoto povtorno.

На Bufi и mdb им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Така Наташка - без паника. Ти реков многу лесно се обезбедуваат овие документи :)
    Ако во понеделник порано го имаш 4Д ехо, ќе може уште во понеделник да ги доставиш во фондот..
    Чисто информативно - 4Д сликите се исти како оние од обично ехо :)

На mdb и Natasa. P им се допаѓа ова.
  15. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Tuka edinstveno meze da mi se odlozi zaradi ciklusot, ...nekade na 4ta den sum. Doktorkata rece deka na cisto mora da se napravi, no sepak...ako ne se iscistam do ponedelnik, vtornik sekako ke bide. No vo pravo bese kukla21, malku se raskokav koga go dobiv odgovorot, no sega koga gi gledam duplikatite od dokumentite, napraven e propust. Vo analizite od krvnata slika navistina ne e opfaten sekerot. Izleguva deka namerno go imam izbegnato. Neznam zosto od labaratorija go izostavile toj moment.

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    јас колку што знам постапката обично почнува на 21 ден од циклус.. ако се е во ред ќе го фатиш овој. Гледај да ги дадеш документите во понеделник :)
    Се ќе биде во ред :)

17. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    :l::f:Sega i jas go gledav kalendarot i istototo go racunav :sun: Ako uspeam vo ponedelnik da gi pratam dokumentite, togas postoi verojatnosta deka pred 17ti ke go dobijam odgovorot. Taka sto... ke izbegnam da cekam uste eden mesec za do naredna menstruacija i otpocnuvanje na postapkata.

На Bufi, veli4ekate и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    548
    . ajde natasa gledas se brzo ke se zavrsi samo bez panika i nervosa ponedelnik vtornik napraj si eho i mozes uste toj den odma da gi dostavis ama napraj si kopiii da si imas za doma a arginalite tamu u socijalno ke i gi zemat.i za 15 den dobivas odgovor jas vopondelnik sum na eho i krv i ke se znae kogha ke mi e punkcijata se nadevam ovoj pat ke uspejam

На Natasa. P и mdb им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тебе не ти е прв пат?

20. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член