Ne se sekiraj ke ti dadat eutirox i ke ti se namali jas odam za tsh na endokrinologija ama na mene i prolaktinot bese visok sega e vo red barem vo avgust koga pravev kontrola bese ok i tsh i prl i veruvaj podobro da se sredi sega nego da imas problemi ponatamu vo bremenosta
4 A doktorot mi rece barem 2,5 da e,zboruvav na telefon so specijalist Dr Snezana od drzavna vo Bitola i taa mi kaza deka mora da se spusti do 2 za da sum zabremenela.ostanuva vo vtornik i sreda da vidam sto ke storam.
Јас со еден месец пиење еутирокс од 50мг се спушти од 6.4 до 1.7 Баш беше пред инвитрото. Бев и на ехо на интернист и во државна. Мене и холестеролот ми се качи , од стрес.
Jas kolku sto znam vo drzavna Bitola nema endokrinolog. Ovaa najverojatno od staroto vreme GI drzi nedokazanite I napusteni stavovi za visinata na tsh I zabremenuvanjeto. Kaj mene bese 3.nesto I ne zemav voopsto terapija
Ke ti ispitaat na endokrinologija poveke hormoni ne samo tsh jas na 14 noemvri imam zakazano termin kaj dr pemovska na endokrinologija
Kolku ti e tsh-to? Nemoj da se razocaruvas da znaes deka ovoj disbalans na hormonive se ni e od stes,hormonska terapija...mora da se silni i jas dva dena placev dobiv pak a tolku se nadevav unistena sum no mora da se borime...ete tolku sme cekale za nekoj mesec ke si pocnes.Stresot e prv neprijatel pogotovo vo nasite slucaevi sto se borime da zabremenime
Tocno junace bilo i ke si sedi tamu vo meshko 9 meseci so Gospod napred ke bide se vo red.Deka i jas na dva pati pravev so zamrznati ednas biohemiska i vtor pat 216 beta i vo 6 ta nedela spontan abortus i pokraj terapija..i jas pred et primav prolutex,decortin i crinon i po et prodolziv i so plus vit.D3 kapki,aspirin 1x1,estrofem 2x2,folna 1x1 i omega 3 i fraksiparin...e sega ovoj pat ke si barampak decortin i senadevam ke mi dade i pijam veke 3 meseci neofolik meta po 2 tabletki na den i od prednekoj den vit d kapki zosto 19 mi e...pa se nadevam deka ke prodolzam so metiliranata folna po 2 ili ke mi ja namali ginekologot ke mi ja odredi ili imunolog za ivf ? I sto mutacii imaa jas mthfr677 i plus nekoja druga no heterozigotni mi se i jani rece preventivno kleksan i fraksiparin primav se no ete taka trebalo da bide toj pat ovoj pat mora da uspeeme...dobiv i taka psihicki si padnav pak no mora za brzo da se krenam..a tsh mi e 2,1 tebe?
Mene tsh mi e 2,1 no prolaktinot 21,3 i sega posle ciklusoc ke pocnam da pijam dostinex po polovince na den taka rece petanovski ama sega citam i po devojkive deka treba da e ispod 2 ...neznam dali da odam na endokrinolog zosto eve cekam.vaucer i zdravje sakam odma da odam i da se pocne koga ke e vreme za terapija i se ostanato ke nemam vreme da pijam druga terapija ah maki aman veke
Zdravo @Lavica26..vaka inace tvojit slucaj e slicen na mojot..ja pred 4 nedeli koga ispituvav hormoni site mi bea vo normala.osven tsh koe mi bese pokaceno..odnosno granicata bese od 0.4 do 4 mene mi bese 4.83...malku sum punicka mozno e i toa da ima vlijanie ne znam...no pocnav da idam.na nutricionist i posle nedela dena povtorno pravev hormoni (na treti den od ciklus) i togas mi bese namaleno od 4.8e na 2.4 znacu duplo..iskreno ne znam dali e od faktot sto pocnav rezim na zdrava ishrana ili pak sto prethodnite bea praveni ispituvanja pred da dobijam bitno duplo se namali... probaj da povnimavas na hrana...probaj i so terapija sekako.. best of luck
Mene kompletnata terapija mi ja dade Ivanovski. Vaka kako sto te citam gore dole slicna ni e. Edinstveno jas sto pravev i skrecing pred da vlezam vo proces. Verojatno i toa pomogna. A inaku i jas methylfolat piev 3 meseci pred transfer. A betata ja merev na 12ti den zasto prokrvariv malku i ispaniciv, izleze 147. Potoa od pusti strav za dva dena ja merev povtorno, izleze 570.. Sega samo odmaram i go cekam 1vi, togas mi e zakazana prva kontrola.
Ne stignav do ivf. Inace da kaj Tase odev i ne mi go barase tsh-to. Sama go ispitav ednas prethodno mi bese povisoko od 3.Se rasprasav za toa deka mora da e ponisko za bremenost i iskreno ne mi bea ubeditelni doktorive. Taka posle zaboraviv na tsh Ovde vo bolnica nema endokrinolog taka da ako imas potreba od terapija ke moras vo SK. Ke ti pisat i ovde, ama ke te zapustat tie ne se endokrinolozi iako ja prezele.rabotata da lecat za tiroida. Mizerna ni e bolnicata za zal. I za kraj ne se obeshrabruvaj odma, za da se konstatira problem so odreden hormon ne e dovolno ednas da se ispita I da se lupni terapija. Dovolno strucen doktor bi znael tocno sto treba da pravi. Ne edno bockanje I ajde apcinjata. Treba vreme, sledenje I trpenie. Sigurno ke imas drug rezultat na sledno bockanje I malku of topic ova so tsh nekoja moda e. I na bebinjata Im go ispituvaat stom se rodat vo bolnica vednas. Nekoj doktorat si pisuva izgleda
и јас мислам мода е ова со Тсх. Се што е во рефернтни граници е ок. Некој кажал до 2-2,5 да е и истото се кажува нон стоп. Зошто толку? Која е логиката никој не знае. Не кревајте паника непотребно. Јас се консултирав и со ендокринолог и со доктор по нуклеарна медицина. Чим нема антитела, ситуацијата ср смета за привремена. Со активни антитела веќе е друга ситуацијата.
Se slozuvam. Zatoa velam deka za da se dade eutiroks ne e dovolno samo tsh da se ispita, a znam deka kaj nas doktorite toa nema da I go kazat na feminkata tuku odma ke I dadat apcinja bez ispitani antitela, drugi tiroidni hormoni, eho I slicno. Taka im e polesno za zal
Samo da prasan mozno li e folikulite da ispucaat pred vreme, jas vecer treba da priman stop inekcija a vo vtornik da ni gi vadat jk (ne znam kako se narekuva medicinski), deneska I vcera imam taka proziren sekret obilno, pocnuvam da pomisluvam deka mi ispucale folikulite