Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Војната од 2001

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од SunnyGirl2, 18 март 2014.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.039
    Чисто да се види кој стоеше позади одлуката на Украина за праќање оружје.

UKRAINE AND RUSSIA FORGE A COMMON POSITION ON MACEDONIA

Putin’s arrival in Kyiv with Vladimir Rushailo, the secretary of the Russian Security Council, and Aleksandr Voloshin, head of the presidential administration, reflected not only Russia’s renewed interest in maintaining Ukraine within its sphere of influence, but a common position with Ukraine on events in Macedonia and Kosovo. After the joint meeting in Kyiv, Russia, Ukraine and Macedonia outlined their opposition to NATO’s alleged support for Albanian Muslim separatism in Kosovo and Macedonia.

Исто така кој се обидуваше да го сопре тоа оружје да дојде во Македонија:

Under heavy U.S. and NATO pressure, Ukraine agreed to “suspend” its deliveries of military weapons to Macedonia during the NATO peacekeeping operation there. Nevertheless, Ukrainian Foreign Ministry spokesman Serhy Borodenko said that Kyiv would continue its “military cooperation” with Macedonia despite this temporary “suspension.” The Ukrainian side has admitted that this continued “cooperation” could only be undertaken with Russian support.

Conclusion:

Ukrainian, Macedonian and Russian national interests coincide in opposing Albanian “terrorists” and all three countries remain distrustful of NATO’s actions in Kosovo and Macedonia. Ukraine has successfully used the crisis in Macedonia to become its largest supplier of military equipment. This will indirectly influence Ukraine’s relations with Russia given that, in the contrast to the Yeltsin era, Ukraine and Russia are today also less opposed to cooperation in the military-industrial sphere. Valery Malev, head of the Ukrainian state arms export Ukrspetseksport, recently stated that the development of Ukrainian defense enterprises was impossible without Russian partners. Ukraine and Russia will, however, continue to differ over whether NATO and its enlargement is a threat (Russia) or beneficial (Ukraine).

Цел текст од 2001, архива, може да се прочита овде:

https://jamestown.org/program/ukraine-forges-military-alliance-with-macedonia/

Може да се видат во ретроспектива детали кои денес се клучни зошто се случува војната во Украина и кој стои позади тоа.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    И самите Срби се свесни и си велат „си имаат Албанците лоби и тоа е тоа“. Нивната дијаспора е поголема од српската на пример, тие живеат во европски земји, каде имаат удел и влијание. Мислам дека во времето на Буш, во неговиот кабинет имаше советничка Албанка. Самите требаше да бидеме свесни дека западот нема нас да не спасува, не сме браќа со нив да не жалат или да не оправаат. Додуша не знам што е поарно, да се поделеше или Рамковниот. Да се поделеше, досега веројатно и втората половинка ќе се споеше некаде, не верувам дека самостојно би постоела, посебно што е пуста источна.

3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.039
    Ха, лоби имале?
    Абе нели низ теми тука трубеше како сме имале држава поради САД и ЕУ. Да не била нивната финансиска помош (кредити кои треба да ги вратиме), немало да постоиме?

Нели стратешки партнери ни биле? Они се ни донирале? Они биле овде да не заштитат од непријателите, од орките...

Какви се овие стратешки партнери кои финансираат сепаратистички и терористички групи, директно сопираат помош во оружје за АРМ, извлекуваат терористи од Арачиново. И наредуваат на АРМ да престане со војните акции против терористите и ја принудуваат на капитулациски Рамковен договор?

Ами нели партнери ни биле? Нели добро ни мислеле?
    Како сега албанско лоби било и се грижеле за албанските интереси, а не за нас?

На Konfetka, doll.a и Mrs. right им се допаѓа ова.
  4. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Важно погодив дека не си гласала за Достоинство, зошто-како, небитно, ти си знаеш. И не гласаат сите од интерес и заради вработување, некои луѓе немаат доверба ниту во трети партии и со право. Им ги проѕреле намерите, т.е им го гледаат умот.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    Анкетата беше баш на таа тема, да се испита рејтингот на Достоинство. Во 60 испитаници ако еден кажува дека ќе гласа, сфаќаш дека нема шанси. Да ги вработеа веднаш сите бранители, народот како што е злобен ќе коментираше во стилот „што ако е бранител, тоа му е работа, земал плата“. Патем поединци овие работи ги кажуваат и во овие услови кога за бранителите нема ништо, ама баш ништо. Народот е злобен и поделен, и дури сите овие мрцварења треба да ги сметаме за уживанција. И во твојот град добар дел е купен веќе. Дали се криви Макрон, Фон дер Лајен, Сорон, Бајден или не знам кој? Не, лакомиот народ.

6. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Да бе, само Стојанче е добар во цела Македонија. Според Тања.

Мене не ми пречи државата да им помага на бранителите, кога може на оние од УЧК.
    Ама тие кои ги поддржувате и идолизирате зашто си го нашле патот до фотелјичка ништо не преземаат и после сиот народ крив, хм...

Последна измена: 4 октомври 2023
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    Јас мислам дека требаше строго да тера за правата, да држи до тоа, и не ми се допадна што со оној терористот Абедин Зибери имаше репортажа на пример низ фото во Липково, тоа беше како некоја пропаганда за помирување, така нешто, но што е тука е, никој не сме совршени, па ни Стојанче, а има многууу погрешни од него, па не се хејтани.

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    386731080_281071111570079_6197710435263679846_n.jpg

Вчера бев кај пријателка зад болницата, па еве го видов ова и го сликав. Ова е на 100 метри од кумановската болница. Понатаму, преку мостот во Бедиње се продаваат можеби 20 македонски куќи, тотална распродажба што би се рекло.

9. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Денес се одбележуваат 23 години од Масакарот кај Вејце.

„Пролетва на Скопска Црна Гора и Шара, наместо кокичиња 'ртеше највеличенственото македонско достоинство кое се полева, а можеби и ќе се полее и со мојата младешка крв без да го почувствувам вкусот на плодовите. Ќе биде како што Бог сака!?“

Запиша Игор Костески неколку часа пред негова херојска смрт за Македонија.

Вејце, 28 Април 2001 година.

Вечна слава херои !
    Никогаш нема да бидете заборавени.

На Tinaaa, Miss666, Mrs. right и 9 други им се допаѓа ова.
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Болката во срцето на секој чист македонец и денеска не може да се измере, Вејце секогаш ќе остане спомен и непробол. Некои дадоја нешто а некои се. Го дадоја својот млад животот за денеска терористите и непријалот пресоблечени во костум ја разнебитуваат, крадат и уништуваат нашата татковина.
    Вечна им слава!
    4A9C04A0-D501-479A-8132-4B0AC75A429E.jpeg

На Mrs. right, Ugly Duckling, Feniksgirl и 5 други им се допаѓа ова.
  11. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    22 Јуни 2001 - Македонските безбедносни сили ја почнаа решителната офанзива за чистење на теренот од терористите во Арачиново, Скопско. Оваа операција меѓутоа, беше прекината под жесток притисок од страна на НАТО и ЕУ. При евакуацијата на терористите со автобуси на НАТО од Арачиново беше констатирано дека меѓу нив има и 18 воени инструктори-Американци.
    Македонските граѓани оваа одлука ја жигосаа како предавничка. Арачиново 2001 нема да се памети како срамен пораз на македонските безбедносни сили, туку како срамен пораз на политичатите под влијание на странскиот фактор. Впрочем како и целата војна и по сите добиени војнички битки, капитулираа само политичарите.

На утрешен ден 23 јуни - загинуваат тројца бранители кај гробиштата во Брњарци. Пет дена подоцна еден припадник на ЕСЗ Тигар им подлегнува на повредите со кои се здобил на 23 јуни 2001.
    Атанас Јанев, Струмица (24 години)
    Никола Пехчевски, Берово (24 години)
    Александар Стојчев, Скопје (29 години)

Слава и почит на загинатите, нека им е лесна земјата, секогаш ќе останат во срцето и сеќавањата на народот!
    FB_IMG_1719042272978.jpg

Последна измена: 22 јуни 2024
    На Miss666 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  12. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    На 8 август 2001 година 10 резервисти беа убиени, а тројца ранети кога конвој од хермелин, два автобуса, камион и комбе од Прилепската касарна одел кон Тетово. Кај месноста Карпалак конвојот бил начекан во терористичка заседа во 9:30 часот и врз него бил отворен жесток оган од тешки митралези и рачни ракетни фрлачи. Рутата била Прилеп - Скопје - Ѓорче Петров - Тетово.

10 прилепски бранители го погледнаа лицето на ѓаволот, умреа во цутот на младоста а некои оставија сами деца, сопруги, роднини и пријатели.

08.08.2001 НЕ СЕ ЗАБОРАВА!

Вечна им СЛАВА!

Оваа земја раѓала херои и предавници, јунаци и проклетници, македонски. Куршум по куршум те убивал, камен на камен те налегнал, душман по душман те изодел, па се изгорел... Карпалак, Вејце, Љуботен, народе не ги заборавај, јунаци таму загинаа за Македонија. Тој што те предал и проколнал колнат ќе биде до века, пак сонце ќе нè огрее откај планините...

Screenshot_2024-08-08-00-30-45-065_com.instagram.android-edit.jpg

Последна измена: 8 август 2024
    На EvAngelos, FridaodaMk, doll.a и 4 други им се допаѓа ова.
  13. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    На 10 Август 2001 година, околу 8 часот наутро, кај месноста Љуботенски Бачила на околу 5 km од селото, камион на АРМ полн со муниција налетува на две нагазни мини поставени на патот. Во експлозијата гинат 8 војници од резервниот состав на АРМ. Веднаш по нападот почнува неколкучасовна престрелка меѓу УЧК и втората чета на Третиот баталјон, од каде што се и загинатите војници. Во текот на престрелката е извршен воздушен напад врз формацијата на УЧК со хеликоптери "ми-24" и тие се повлекуваат.
    Во меѓувреме, во знак на одмазда е гранатирано селото Љуботен (Скопско) и во тој напад загинуваат двајца цивили.

Вкупно жртви во овај настан се 10, од кои 8 војници резервисти на АРМ и двајца цивили од Љуботен.

Август е еден од најцрните месеци во поновата македонска историја.

СЛАВА ИМ !
    FB_IMG_1723273206017.jpg

*Плочата на Карпалак за загинатите бранители за неполни 24 часа некни беше уништена.

На doll.a, Tinaaa, Ugly Duckling и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    3.696
    Одвратно. Терорист да се велича. Ова кој го цртал, на колец.
    Многу сум фрустрирана за оваа тема. Албанциве си молчат, сум бил на подрум работава, а да кршат споменици на жртвите на Карпалак знаат.
    Тетово знае низ што помина тие години. И ден денес кожа ми се ежи ко ќе се присетам на моментот кога ми кажаа дека група работници се заглавени и малтретирани од учки, а во таа група и моите родители. Па како татко ми возел по ниви и какви не патчиња да пребегаат со мајка ми и друга колешка што влегла со нив во кола, знаејќи какви стравови се трпат по автобусите. Моментот на раскрсницата ко ја видов портокаловата кола како врти да паркира дома ми е врежан во клеткиве. Поголема среќа немав доживеано.
    Кожа ми се ежи ко ќе се присетам на моментот кога те евакуираат од дома со торба алишта за да ти спасат жива глава.
    Некој си наполни џебови за придадена држава, некој наполни гроб со син, татко, брат.
    И ден денес, ниту еден албанец неам чуено дека биле виновни. Не, туку и права бараат. Никогаш да не најдат..

На Stark, Sielo❤️, FridaodaMk и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Algorithm

Algorithm Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    198
    За таков народ како нас така и треба. Не ни е крив никој. Имаш значи чист пример низ историјата, а историјата се повторува. Школата на исламот таа ти е, терор. Погледи Израел, Босна, Косово, кај нас тука, Чеченија. Ист калап на луѓе, што да им дадеш малце им е, користат жени и деца како жив штит па кога ќе удриш глумат жртви. Само они во гости глумат како да се газди. Погледни како се однесуваат низ Европа, кај нас. И земи на пример некој од друга етничка група и се ќе ти стане јасно.
    Пред 70 години ако не се лажам Израел и Палестина имаа војна исто, или специјална операција што и да е. Јордан прими незнам колку илјадници мигранти од палестина ко демер браќа сте дојдете иста вера ист народ. По некоја година знаеш што направија куртоните? Кренаа бунт против кралот на Јордан, оној кој им даде и кров над глава и од свој народ делеше нив да ги нахрани. Исто и овие нашиве, 99 ги примивме одма државјанство и 2001 против нас се дигнаа. Ама на кој да кажеш џабе пак ќе се најде некој ќе ми бае и тупи стојко за соживот.

На Stark, baguf4e, Miss666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    Државата требаше одамна да ги обештети семејствата, секој кој се борел да добива месечна пензија, а кој загинал, сопругата да добие пензија, а децата да бидат вработени, згрижени од државата. Нема ништо од тоа, ич ништо, дури и на извршител беа дадени, а тоа го дозволија вмровците, Македонците. Друго, имаме ние бизнисмени, имаме и лица кои беа на оние листи на милионери, не гледам дека се општествено одговорни, дека вработија деца на бранители, дека за Нова година, Божиќ, Велигден однесоа некаква помош, донација, апарат за домаќинство, што и да е. Ништо. Мене ми е жал за бранителите. Еден почина на клупа пред болница во Прилеп, друг од кочанско немало куќа, бараше помош, со негови податоци брзи кредити земале. Нема што да се коментира, каков народ, таква држава. Друго, бранителите се мета на подбив од разни невоспитани мрсулави деца, не можат да спијат Стојанче бил директор на ЦУК, на жешкото седи покрај пожар каде има температура од 400 степени. Лоши изјави давал Стојанче, Љубе бил сестра. Срам ми е што сум Македонка. Крајно немаше потреба да гинат за џабе, да одат во Хаг и слично, за места од каде Македонците се иселиле пред едно 150 години и денес таму нема Македонци. Ако Македонците го сакале Липково, ќе живееја таму, немаше да ги продадат куќите на Албанците пред повеќе од еден век пред војната.

Нашите беа глупави, даваш државјанства и после демек си изненаден. Ќе си останеме без ништо на крај, народ беа држава има да бидеме.

На eliesaab, Miss666, doll.a и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Само градоначалникот на општина Ѓорче знам дека имаше воведено поволности за бранителите.
    Внуците на бранителите имаат предност за запишување во градинка не плаќаат за градинка, оброк и екскурзии во основно и уште нешто беа знам ослободени за давачки поврзани со куќа.

Треба и другите да се угледаат и да почнат да прават нешто.

На FridaodaMk и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.799
    Скоро ништо. Премалку е тоа. Вдовица на бранител и дете сирак на бранител од што ќе градат куќа, посебно ако се невработени, па да ги ослободат од комуналии? Тие комуналии колку што знам од површина на градба се одредуваат, ако градиш мал објект, и комуналиите се малку. Па припадниците на УЧК имаат 100 пати повеќе привилегии. Земаат плата овде, им течат придонеси, а тие во Швајцарија се, и така многу од нив се водеа како вработени во државно, направија стаж за пензија без да работат и утре ќе земаат пензии и тоа солидни, не како некој работник. Ако работник влегува со основица од 14.000, овие ќе земат во старт 18.000-19.000 денари. Значи животот на Македонецот вреди колку една екскурзија. Така некој градоначалник Македонец и некои советници Македонци решиле. Бедно. Кога ќе се угледаат? Па децата на бранителите се веќе возрасни луѓе и кај и да е ќе остарат, така што веќе нема да им биде ни до привилегии. Поминаа 22 години.

За Љуботен се говореше дека убиените не се албански цивили, туку дека се муџахедини од арапскиот свет, дали биле Сиријци, Саудијци, не знам, ама дека се претставени наводно како албански цивили и за тоа Јохан лежеше затвор. Гледам младите Македонци се воодушевени од такви муџи од арапскиот свет, од уста не ги вадат, колку напреднал Македонецот, да се чудиш.

Трето, 2024 година е, крајно време е Македонците да престанат да ретушираат настани на кои сме биле сведоци, да негираат нации и држави и да се инсинуира во стил „Абе во 2001 година Украинците беа Руси, Украина беше Русија, а во Москва беа срамежливи, па еве Киев похрабар ни помогна и тоа не е украинска, руска помош е“. Тоа нема врска со вистината. Крајно деградирачки за единствената земја што ни помогна. Да сакаа да профитираат од нас, ќе речеа „аа, другари, вас никој не ви продава оружје, ќе платите повеќе од тоа што чини“ и чао, какви пилоти ќе ти праќам, ќе се мешам, снајди се. Други нормални држави, со тие што ќе им помогнат во најтешко, градат добри односи, продлабочуваат пријателства, а просто од други народи нема да чуеш навреда, критика, не па ситење со децении за некој што им помогнал. Абе има нации каде нема да најдеш ни 5 луѓе што ќе го погазат доброто дело направено во тешки времиња.

Свесно и намерно се испушта таа изјава на Џорџ Робертсон, дека треба да ги избркаме, дека се тоа криминалци, банди, ама откако не можевме да ги избркаме сфатија дека тоа не се 2-3 групи, туку 17% од населението, цел западен дел, кој ужива поддршка од Косово, па решенија да има договор. Која друга опција ја имавме? Да бидеме Сирија? Да им се дадат малку права, па секоја година да упаѓаат од Косово, да киднапираат луѓе, да масакрираат? Народот се однесува како да еве некој од надвор требало да дојде и да ги земе сите Албанци од земјава, кај нив да ги однесе, па ние да сме раат. Македонија немаше некој избор тогаш, тоест никогаш немала.

Последна измена: 10 август 2024
  19. Timbo

Timbo Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    65
    Pozdrav
    Iako po nacionalnost sum Albanec mnogu mi e zal za site sogragani nasi Makedonci i Albanci vo konfliktot vo 2001
    Toa ostana vo minatot sto nekoi grupa na luge i togasna politika spored mene napravija golemi greski na vata strani , no nie po mladite treba da sfatime edno sekoj komflikt i kriza e na nasa steta i na nasata Makedonija .
    Edno imam da pisuvam AJDE SITE DA SE FATIME ZA RAKA I DA SI NA NOSIME NASATA ZEMJA NA USPEH .
    Dovolme e odmraza pogu nas i ne treba da padnime na provociranje od niska klasa od lugre

SO POCIT NA SITE

На Miss666 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Семејствата на загинатите се згрижени. Имам другар, син на бранител. Имаат добиено стан, дуќан, мајка им и двата сина државна работа.

Секако е џабе се кога загинал татко им кога биле мали.

А тие што се оатанати инвалиди од војната мислам дека никако не се обештетени и се скроз заборавени.

На Sielo❤️, doll.a и Tanjamm им се допаѓа ова.