Вработување во Скопје од други градови

Дискусија во 'Канта' започната од nadja29, 30 август 2015.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Не се осеќам и јас, ама слушам што зборат околу мене

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Дa пaтувa Гaлaпче, не дa живее.

3. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    A i da vi kazam deka vo pomalite mesta, posebno vo instituciite ne se odobruvaat sredstva za novi rabotni mesta a ima potreba, a dodeka vo skopje vo istite se vrabotuva i poveke odkolku sto treba. Eve gledam kajnas ( ne sum od skopje) vo instituciite fali mnogu kadar, se odi vo penzija a novi ne primaat. Vo privatna firma da rabotis i magister da si od 15.000 poveke nemozat da te platat, na kraj privatno nesto svoe da si otvoris poradi mnogu pomaloto stopanstvo i promet nemozis da opstois. Taka da, primoran si srekata da si ja probas vo Skopje.
    Jas rabotam privatno vo mojot grad i se trudam tuka da uspeam i sakam tuka da ostanam ama iskreno mnogu e tesko.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Па пресели се во помало место и нема да се гушиш. Еве оди во св Николе или Кратово или Берово. Ке си најдеш работа ( пошто логички нели тамо сите се запослени, пошто државава се натака финансираше) и ке си живееш лагоден живот, а нас неизживеаните оставине да се гушиме во Скопје.

На Animali, senza.parole, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Pa zatoa sto od Veles vo Skopje ke bide za pola saat i toa po avtopat ke odi, a vo sveti nikole ke mu treba mnogu poveke vreme sigurno, so ogled kakvi se patistata kajnas, a ako odi so avtobus i dali ima direktna linija e prasanje

Последна измена: 28 април 2016
  6. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.551
    Моите предци да беа родени тамо,сигурно ќе бев тамо:)

7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Централизација е во прашање.
    Се е сконцентрирано во Скопје.
    За секоја потврда, за преглед на специјалист , за разни испитувања....за се праќаат во Скопје
    Државни универзитети-Скопје (има и дисперзија на студии во мали места, ама немојте да ме убедувате дека тоа е исто со Св.Кирил и Методиј)
    Клиника -Скопје (со специјалисти со искуиство, плус оперативни зафати...)
    Министерства - Скопје (во секој град има само некоја си подрачна единица колку да опстојува, а сите битни прашања се во Скопје)
    ..
    ..да не набројувам ситници, доволно е горново.

На candy.cane, LiliBoz, ph.orhideja и 5 други им се допаѓа ова.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Моите предци инверсираа тамо, дали тоа значи дека Скопје е мое?

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Фали село живеј во град.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.551
    тоа е твој проблем

11. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Точно, а твој проблем е што се гушиш од нескопјани и што твоите пријатели се без работа на пр

12. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Прифaтлив ми е oдгoвoрoт нa @mimiiiii , a oвa штo гo имaш ти пишaнo е кaкo дa не гo рaзбрa прaшaњетo.
    Хипoтетички - зa некoј oд Штип, кaзнa е Кoчaни, a нaгрaдa Скoпје. Муaбетoт беше дегрaдaцијa е дa прaтaт чoвек нa рaбoтa вo пoмaлo местo, не дa кaлкулирaме трoшoци и дa уклучиме штoперицa.

Кaкo сaкaте свaтете, aмa жaлнo е штo нaшите мaли грaдoви стaнувaaт уште пoмaли. Дефинитивнo дека требa дa се смени нештo, дa се инвестира вo прoвинцијaтa.
    И мене ми е смешнo oвa прoвинцијa, oд aспект нa гoлеминaтa нa нaшaтa држaвичкa.

На candy.cane, ph.orhideja, mimiiiii и 4 други им се допаѓа ова.
  13. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.551
    И тоа е не е проблем,Скопје има уште поголем проблем,а ти изгледа не го знаеш тој проблем:(

На eloves му/ѝ се допаѓа ова.
  14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Не знам и не сакам да знам, нели тоа е проблем твој и на твоите предци ;)

15. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.551
    Ама тоа некој го дозволува,свесно или не,незнам,ама е на штета на цела Македонија:(

16. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.446
    Јас вака велам, за сите има доволно место не само во Скопје туку воопшто, проблемот е во тоа што скопјни илити оние кои се сметаат себеси за стари скопјани оние дојдените од другите градови ги сметаат за помалку вредни од нив, демек овие родени во Скопје потекнуват од некоја кралска лоза.

Втора глупост што ја слушам е дека дојденцие им го прлале градот на скопјни, демек мегу скопјаните нема пијаници, неранимајкоци,несовесни грагани....

Трето, понижвањето кога некој што зборува на дијалект, демек не разбираат и почнуваат да се кикотат(ова го прави претежно младата популација)

Четрврто. Велат дојденците им ја спуштале цената на трудот, демек работеле за поевтино. Сосема не точно, мрзата им е најголем протиник што ги мрзи да го мрднат газот.
    Како тоа на лугето од внатрешноста им се исплати да работат тука и да плакаат ќирија а на скопјаните не.

Ако е Скопје пренаселен град, што е тогаш Њујорк Токио... каде една зграда има жители како цело Скопје.
    Многу стигми има во нашево општество и секој секому гледаме маана да најдеме а една шака народ сме.
    Мене ова поделба ми личи на народната мудрост кога 2 риби се печат во една тава и едната на другата и вели, помрдни се изгорев, а во суштина и двете се печат на ист оган.

На Animali, MilaP, okcenzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Mozebi nemas patuvano za rabota ili za fakultet do drug grad, zatoa ne go zemas toa vo predvid. Mozebi postot ti bese vo toj kontekst, degradacijata sto go prakaat vo pomalo mesto, ama jas odgovoriv jas kako gledam na toa od moj aspekt, i sekako i dalecinata bi ja zemala vo predvid.
    Ama nema vrska :)
    Se izvinuvam na moderatori za latinicata

18. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.551
    Strumka22 таман работа ако Њујорк и Токио ги споредуваш со Скопје:)
    Качисе на Водно и со голо око ќе видиш кај почнува Скопје и кај завршува,а и ширината се гледа спрема Скопска Црна Гора:)

19. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    @Strumka22 За четвртото си потполно грешка. Секој еден град кој има прилив на работна сила од друго место (друг град) поминува низ истото. Реалноста е дека миграциите ја намалуваат вредноста на работната сила. Тоа го има во секој учебник по економија.Не за џабе се протестираше низ Германија.
    Луѓето се селат затоа што немаат егзистенција во нивниот град. Па прифаќаат било што , само и само да се работи нешто. Кој и да прашаш од дојденците во Скопје никој нема да ти се пофали од платата. Верувај и тие се борат за повеќе. А тоа што Скопјани не сакаат да работат е затоа што подобро му е да го издава станот на некој дојденец отколку за исти пари да му биде роб на некој газда цел ден овде.

20. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.446
    @kolovoz Секако дека тоа го знам, но за разлика од нас германците примаат странци во нивната држава и се борат со нив на пазарот на трудот а ние очи ќе си извадиме а во суштина сме една шака народ Скоро сите дојденци, ама знаеш како оди тоа, која кокошка последна ќе влезе во кокошарникот неа ја клукаат.
    За воља на вистината странците таму ги работат најмизерните работи за кои нема интерес од германците но и во Скопје е исто, дојденците претежно работат во градежништвото, текстилот, угостителството.... На скопјаните им е понижување да го работат тоа.
    Кога веќе сме кај тоа дека паѓа цената на трудот мислам дека најосетен и падот кај сексуалните услуги, Скопје како универзитетски град има огромен наплив на млади „високоморални’ особи во своите градови кои цената ја спуштија на под 1000 денари што е на некој начин удар врз тој бизнис.
    Они се нудат по дампинк цени под мотото боље ишта него ништа никој не ги познава секој денар им е плус а коа ќе се вратат во своите градови се академски грагани и тоа високоморални.
    Сето тоа ми е совршено јасно само мислам дека тој судир е повеќе клтуролошки отколку економски. Зарем скопјани им ги земаат работните места што ѓи мразат охриѓани?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.