Враќање во форма по породувањето

Discussion in 'Бебе' started by NoellePage, Oct 26, 2012.

1. Anaouou

Anaouou Популарен член

Јас се мерев точно на 3м после породување значи помалку 12кг ма да претходно не се мерев али од порано сум ги вратила сигурно, уште 6, 7 и пак јас стомаче ми се повлече не знам ваљда од намалена килажа или пак тоа уствари дебелина било не од породување.

2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Јас имав трнење во раце во бременост и пиев два пати по 400мг магнезиум. Истиот проблем ми се јави и сега додека доев. Ја сменив перницата и сега не ми трнат. Матичната уште во бременост ми кажа дека е можно да е од перницата и од положбата на вратот, зашто кога спиев тогаш ми трнеа.

Филотеа likes this.
  3. Филотеа

Филотеа Популарен член

И јас го имав овој проблем во текот на целата бременост. Беше доста сериозно, многу ми трнеа прстите на раката, дури на моменти не можев да држам нешто. Со редовно пиење на магнезиум се среди и еве сега откога се породив, знае да се јави ретко, но далеку е од тоа што беше кога бев бремена. Магнезиумот е важно редовно да го пиеш.

4. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Пред некој ден бев на вагинален преглед, проверија површински дали е се' во ред и се' беше океј. Неколку дена ништо немав, синоќа капка крв, сега гледам крв надошло. Кога се добива менструација после пираѓај и како да знам дали е менструација, или нешто друго?

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас имав крварење после 40 дена и мислев дека сум добила ама испадна се чистам. Менструација добив после 6 месеци.

Btw кога веќе пишав тука да прашам дали редовно ви доаѓа после пораѓај? Мене еве вториот месец ми касни, имам многу вртоглавици и ми се гади.

babyboy1 likes this.
  6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мене сега после пораѓај дури и поредовна ми е отколку пред тоа, ама кај тебе можи да има врска и со доењето..

Presrekna and Jana06 like this.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас со полицистични не ни добивав менструација без терапии ама сите ме охрабрија дека после пораѓај се средувал тој проблем. Ќе видиме дали сум таа среќа.

babyboy1 likes this.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Редовно, исто како и претходно. И овулацијата си ја осеќам.
    Штом имаш полицистични, од тоа касни. Мислам дека тоа не може да се среди, си го имаш синдромот и не исчезнува, а најчесто придружен е со нередовни менструации, најверојатно така ќе ти тера и понатаму.

Jana06 likes this.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Изгледа е време за контрола кај гинеколог. Среќа што се пазиме со маж ми, а и ретко се гледаме инаку 100% ќе мислев дека сум бремена, таков пмс имам сега.

babyboy1 and 0ли like this.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас после 40 дена бев на прегледот и докторката на ехо виде и ми кажа дека ќе добијам. Недела дена после тоа ми дојде. Знам дека беше менструација имав болки во јајници, стомак, кичма и мигрена како и претходно
    Ама ја не дојам и затоа знам дека е тоа нема што друго

Филотеа and PurpleMind like this.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Бувално ист циклусот ми е како пред да бидам трудна. Јас никогаш сум немала болни менструации и ми викаа може да се смени тоа после пораѓај ама не. Добивам редовно со 2 3 дена варијација.

Jana06 likes this.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

А баш ќе ти велев да не си бремена :)

kukla21, Jana06 and Izzy_0504 like this.
  13. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Слично како тебе ама менструација беше :) разликата е што од мн болна сега е безболна после 21 ден пак добив а дојам:)

14. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Јас немам болки, а крварењето не е толку обилно. Ќе чекам да видам што ќе биде.

15. Kakao2

Kakao2 Активен член

Мајки се соочувам со негативни мисли по породувањето, не се тоа баш некој негативни мисли, но повеќе би рекла дека е некое општо чувство на незадоволство од животот и неприлагодување кон новонастанатата ситуација, да напоменам не излегувам никаде а и немам никаква помош околу бебето, се во врска со бебето сама работам, хранење, бањање, облекување,перење, миење флаши, пелени...можеби и тоа допринесува за таквото чувство, таткото само купува што треба. Совет? Се чувствувам лошо, на почетокот плачев сега ми подпомина но се секирам и за бебето дали ќе е здраво итн.

SkarletOHara, Осе, mar3q and 2 others like this.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Постпородилната депресија е многу честа мислам дека нема жена што не ја поминува
    И јас имав такви мисли, бев нервозна нерасположена буквално првите 2-3 недели ги памтам како негативни наместо нешто најсреќно. Што од болки што пд напнатост
    Уклучи го таткото повеќе. Маж ми прави се поеднакво што и јас. И излегувај шетај он нека чува бебе. Јас одам во набавка, дури и се возам со кола само да се разбистрам.
    Мора издувот да го најдеш негде и мораш да поразгпвараш отворено со некој близок.
    Секако пишувај тука често форумот доста помага најди интереани теми

17. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Да, скоро сите поминуваме низ исто. Плус ситуацијава со корона дополнително одмага. Остави дете на маж и прошетај се. Ако си од Скопје иди до дм, земи некоја маска за лице, има од 30денари има и од повеќе зависи од буџетот. Стај си два пати неделно маска. Мене ми помага што секоја вечер крема за лице си ставам и серум. Јас идам во набавка. Го оставам бебето на мм и кас пазарувам. Тоа ми е издувен вентил, малце промена. Спиј кога спие бебето, сонот е битен. Читај книга, прави нешто што те правело среќна пред да имаш бебе.

eta, PurpleMind, Lovebug01 and 4 others like this.
  18. Kakao2

Kakao2 Активен член

Па тоа е и проблем, сакам да прошетам или да одам на кафе со мм но нема на кого да го оставам бебенцето. Сама не ми се шета, не сум од Скопје. Живеам во странство, немам тука роднини ни блиски пријатели, да и ова со коронава убива психички, сакам да одам пролетва за мк но дали ќе може.

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

А зошто не сакаш сама? Стани си сабајле, дотерај се, детето најадено, кафе за носење и шетај. Мене многу ми е убаво вака. Пробај, стварно ќе ти се разбистри главата, а бебчето дома мирно ќе биде и убаво ќе спие.

Last edited: Nov 30, 2020
    kukla21, PurpleMind, Kakao2 and 5 others like this.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Нема да си сама, со бебето ќе си :)
    Јас не сум во странство, но сама шетам со малиот без мм. Се спремаме и одиме на шпартање надвор. Тој ќе заспие, а јас мозокот на пасење, дома се враќам како нова.
    За прошетка не ти се потребни ни роднини ни пријатели.

PurpleMind, Kakao2, Осе and 4 others like this.