Враќање во форма по породувањето

Discussion in 'Бебе' started by NoellePage, Oct 26, 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Колку што се ширел стомак толку и ќе му треба да се врати во нормала обично со царски малце потешко се враќа и почнува од 40от ден да се враќа во нормала така да не се брзај ќе ослабеш :)

Осе and Izzy_0504 like this.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Не сум царски, сигурно има разлика ама откако почнав да носам мидер ми се врати по малку мускулатурата на стомакот, не ми е веќе како пивтија. Прашај доктор, мене ми дозволија да носам 2 недели после пораѓај.

Fatalnata likes this.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Ај се мењаме :rofl: јас последните 2 недели пред да се породам не се измерив, ама сега сум плус 10 од тежината што останав трудна така да многу сум покачила во 9ти. Откако сум дома, месец и пол, абе грам не сум симнала нити качила. А дојам мислев ќе почнам да слабеам ама не :(

thelittle17 likes this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Чекај ја сега веќе 3мес после пораѓај стомак неам а не носев мидер и од таму 2кг.
    Иначе у плус бев 10кг сега сум само 8кг
    Работата е што ич не ме личи ако ги изгубам овие 8 ќе бидам 50кг а сум 175

thelittle17 and Lovebug01 like this.
  5. eta

eta Популарен член

Јас сум царски, стомакот после десеттиот ден почна да ми се враќа во нормала, тогаш почна и млеко да ми надоаѓа, дотогаш немав воопшто. Не знам, дали и тоа има врска. Веќе на месец дена после пороѓај бев рамна како даска, како да не сум ни родила.
    Но, сега пак пуштив малку стомаче, јадам секакви глупости, кризирам за слатки работи, посебно за чоколадо, како некој наркоман сум.
    Денес се мерив два килограма сум плус. Си дадов рок до нова година и као после тоа нема да јадам глупости. Па да видиме :)

IJAE, Butterfly1107 and Brpbrp like this.
  6. IJAE

IJAE Истакнат член

Мајки колку време после царски може да се вежба? 3 недели мене ми поминаа и веќе се осеќам одлично како да не сум родила, ама почнав повеќе да добивам апетит особено за благо и сакам после празнициве да почнам бар да трчам, дали е ок?

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Не смееш 6 месеци. Без разлика што ти се осеќаш добро, на таа рана од операцијата ѝ треба убаво да зарасне за да не си направиш компликации.

8. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

После прегледот на 40дена ми рече докторт дека може да вежбам

eta, Snowflake92 and IJAE like this.
  9. IJAE

IJAE Истакнат член

6 месеци уфф многу е

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

I mene isto posle 40den na pregled dr kazha mozhe da vezhbash

IJAE likes this.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Мене навистина не ми е јасно кои доктори тоа го советуваат за вежбање после 40 дена од царски рез :^)
    Отсекогаш докторите советувале 40 дена да не се вежба за природно породените, 6 месеци за тие со царски.
    Јас искрено не би ризикувала. Имаше некои членки пишуваа дека почнале да вежбаат порано одошто треба, и се жалеа на болки во стомак, што е и нормално. Незнам зошто би се брзале.

0ли, Izzy_0504, Bebac and 1 other person like this.
  12. Krofna*

Krofna* Популарен член

И така фаќа зимо :D
    Рано е зс кратки, поминете си ги празниците гурмански па ќе му ја мислиме после :angel:

13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Јас почнав да вежбам пред две три недели сегс е син ми 4+ и се осеќам супер немам никакви болки и тегоби во предел на раната и слично , но секој со свое искуство и секој организам различно заздравува исто и докторката што ме породи ми рече кога ќе се осеќам способно тогаш да почнам јас решив да почекам барем 3 месеци и така

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

И јас после 3 недели како нова бев и на прегледот после скоро 2 месеци докторот ми рече да вежбам кога јас ќе се осеќам спремна. Мислев дека можам, почнав ама имав страшни болки кај раната и прекинав. Дајте си време малку, секако и шансата за кила постои после секоја операција. Пешачење, јога и лесни вежби мислам дека се подобра опција.

Izzy_0504, Bebac, Brpbrp and 3 others like this.
  15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

A за природно породени од кога може да се вежба? Поминаа 40 дена бев на контрола ама ете забораив да прашам за вежбање. И дали некако вежбањето би влијаело на доењето?

16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Јас сум царски почнав на 3 месеци градите ми се преполнуваат и тоа правев лесни вежби, раната ма болеше сега сум скоро 7 месеци вежбам скоро месец на доењето не ми влијае

Lovebug01 and Butterfly1107 like this.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Дозволуваат докторите да се вежба благи вежби истегнување едно друго.Не збориме за кревање тегови или crossfit да вежбате. :)

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мене природно што бев ми рекоја 6 месеци трчање и скокање не смеам да помислам, а не пак царски..

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Доењето не влиае на вежбањето ама мене напишав погоре ми забранија во Австрија трчање и скокање, бозење точак смеам ми рекоја. Не само мене, и на две цинерки кои беа природно истото им го кажаа. Според докторката таму, иско е материцата вратена на место,доколку би се десила друга бременост на брзо, а сум вежбала би било ризично. Вратена е ама не е толку опоравена за да може да се прават убаво тренинзи.

Lovebug01 likes this.
  20. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Иако ние жените имаме повеќе мотивација по природа и сме физички спремни да издржиме секаков напор, за секого е индивидуално кога смее да започне со вежбање.
    Еве јас сум пример, 5+ месеци поминаа и се уште се опоравувам од шиењето внатрешно, природно сум породена. Дури сега добив зелено светло од гинеколог за вежбање.
    Затоа тоа дека после 40 дена смее или дека после месец и пол смее се` да се прави, одложете го до првата консултација со гинеколог. Лигаментите се се` уште истегнати одреден период постпородилно, што значи поголем ризик од мускулни повреди, како и можни компликации со епизиотомија или царски рез. Исто така, откако ќе се стабилизираат хормоните, дури тогаш сврзното ткиво ги затегнува мускулите назад на своето место.

MilaSs12, Осе, Izzy_0504 and 2 others like this.