Колку што знам ниту еден доктор не прави вакви проверки, но е многу лесно сама да си ги провериш мускулите. Ако си била вежбачка пред да останеш трудна, нема да имаш мака со раздвоени мускули. Во суштина и да имаш мала дијастаза, таа ќе се среди сама по себе за 6 месеци. Најважно е пред да почнеш да вежбаш било што, да провериш дали имаш раздвојување, зашто ако има дијастаза тогаш пожелно е да се прават само вежбички за нив, ништо потешко додека не се вратат во нормала.
Не знаев дека можам сама да проверам, сега гуглав и најдов како да се направи самопроверка. Фала ти многуу!
Devojki tret den porodena prirodno denes strasni bolki vo zadniot del (anusot) osekav deka me boli za vo wc no ne mozev da napnam pa staviv cepce. Sega povtorno go osekam istiot pritisok i bolka a nagonot go nema dali nekoja se ima sooceno so vakov problem??
Сум немала никогаш таков проблем ама прочитав некаде дека можно е да ти се појават за време на пораѓањето засега нема крв па си викам не е тоа
Не мора да има крв за да имаш хемороиди. Ако се надворешни ќе те боли таму ама ќе имаш и промена како отечено испакнат дел.
мами денес точно 2 месеци од пораѓај…10 дена крварев после некој ден кафен исцедок и се до денес имам по некоја капка кафено некогаш пропратено со мн малце крв ….нормално е ?секако ке одам и на контрола ама додека појдам да знам на што сум
И јас сега сакав да прашам за слична ситуација, скоро 2 месеци од породување, крварењето ми престана точно на месец од породување, бев на преглед за раната од царскиот и ехо, докторката ми рече дека е добро заздравена, матката вратена скоро во иста форма и големина како пред бременост, јајници добри, не се очекува менструален циклус сега и ми рече од сега слободно можеш да функционираш како порано, да се движиш, да креваш тешко, да имате односи со партнерот, да вежбаш итн. Од сето наброено јас се раздвижив малку повеќе и еднаш имав односи, а 3 дена после тоа имам минимален кафеав или розеникав исцедок... откако веќе 3 недели немав ништо такво. Не знам дали е поврзано со односот или со претходното крварење постпородилно што мислев дека завршило.
После 1 месец од породување треба да отидеш кај гинекологот што те пораѓал, да ти ја прегледа раната надворешна и на ехо да ја види матката, па ќе ти каже дали е целосно зарасната, дали е вратена во приближна големина како претходно и ќе ти даде најсигурна потврда кога можеш да продолжиш со физички активности. Генерално по 6 недели од породување можеш, но кај секоја е различно, така што најважно на преглед да отидеш.
Бев после 6 недели по пораѓај, се си беше океј ама не прашав за вежбање/трчање кога може. 5 месеци се скоро поминати, ваљда би требало да може ама да си прашам.
Jas bev kaj toj sto me poragase 40dena po poragaj. Sega posle prvo dobivanje ke odam kaj maticen za pap brisevi i slicno ama jas posle 10.5 meseci dobiv prvpat
Луѓенца ја сум породена пред 4ипол месеци и неможам да се поднесам е благ збор, а дојам и диета не ми се држи. Дајте некој совет како да се слабее Фала