Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање во форма по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 26 октомври 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Кај нас не ни знаат што е дијастаз ти бараш физикална... само овие што вежбаат драгана или елена бубало за помош околу тоа или на интернет решение. Крајна опција е хируршки да ги спојат пак мускулите.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    375
    Читам неколку страни наназад и не ми се верува.

Слаабеете од доење, а јас не можам кило да симнам на толку пазење и доење!

Не вечерам (јадам од 11 до 18-19 најкасно), пешачам 10 000 чекори последниве 3 недели секој ден, синко е на ексклузивно доење и на 2,5 месеци тежи 6,5 кила, цица кога сака и колку сака (читај: многу!)

Значи не можам кило да симнам, буквално! Останав трудна со 60 кг, дента на пораѓање бев 75 кила. Од денот кога сум дома сум 67 кила и не мрда вагата, а поминаа 2 ипол месеци.

Па колковите раширени, не можам да се познаам. Ни едни панталони не ми се таман. Плус и целолит ми се направи, изглеам ко да имам 80 кила иако сум 67 кика и 172 цм висока.

Некоја со вакво искуство да ми даде утеха дека е нормално ова и дека евентуално ќе си ја вратам килажата?
    Има ли чаре?!

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Нормално е мајка, хормони се во прашање. Истото ми се случи со првото, па и сега до негде 4-5 месеци не мрдав со килажа дури имав и качено а бебе ексклузивно дои. Малку да се стабилизираат хормоните после 5-6 месец ќе видиш разлика. Не се оптеретувај сега залудно, уживај со бебе.:)

На kozuf и Shaya им се допаѓа ова.
  4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.239
    Допаѓања:
    11.291
    Мене екслузивново доење ич не ме ослабна, дури мислам мит е. :D
    Останав трудна со 65, се породив со скоро 80, сега после 7м од пораѓај сум на иста килажа од кога останав и тоа со тешки маки со гладување, со нутриционисти, со чуда бесови.
    Ем те терало на благо доењево, ем слабеело.. Не верувам искрено, бар не на моја кожа.
    Веројатно има врска кај мене и хипотироидизмот.

На kozuf, Bebence29, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Благо јадев ко ненормална на почеток, сега јадам контролирано. Ма не само благо, јадев цело време дури се будев навечер за да го посетам фрижидерот.(facepalm)

На Isabel, DaftyCrafty и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  6. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Со ќерка ми ексклузивно доење намалив од нормална тежина уште 7 кг,сега со синко ексклузивно доење едвај намалив некое кило после пораѓај ,сега вага не мрда,6 месеци е бебе |(2 различни искуства и незнам дали тоа за губење килограми со доење е мит.Јадам набрзина,со тодлер и бебе едвај стигам,но може дека не сум мн. физички активна.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    1.964
    Јас сум иста како тебе во бројките ама буквално иста :D бебето не цица веќе од 2 и пол месеци, сега е 3+ и јас сум заглавена на 65-6 кг. Единствено што едвај чекам е повторно да почнам со степ аеробик, вежбав редовно пред бременоста и се надевам тогаш ќе симнам. План ми е да почнам од новата година..

8. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    330
    Јас бременоста ја стартував со 56 кг. а на породување отидов со 68 кг. Сега пред два дена се мерев имам 54 кг. Ексклузивно доење, лошо јадење и спиење и повремено туркање количка. Дијастазот беше намален, сега и тоа е вон контрола, ама уморна сум да се замарам со телото.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ќе го средиш понатака кога ќе бидеш по одморена само треба да пазиш кпга ќе се решиш да вежбаш прво него да го средиш и ништо повеќе.

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.265
    Допаѓања:
    18.381
    После вторава бременост чуствувам замор во нозете. Не е болка,ама како слабост на мускулите,како да ми треперат...не знам баш како да објаснам.
    И се случило ли на некоја?
    Не знам дали е поврзано со бременоста и што би можела да превземам(а при тоа дојам).

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас со првата бременост осеќав така, со вежбањето добив пак на сила иначе како млитава бев мислев ќе се скршам негде по пат. Ама бев малце упорна па ми се врати силата, а и реално мајка сон немаш сеуште асален и ти цица бебе. Земи некои витамони пиј можеби малце ќе ти се врати сила.

На Larea, Снегулк@23 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. Nini30

Nini30 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    9
    Zenski koga pocnavte da vezbate? Ja sum porodena so carski pred 2 meseci pa sum na misla da pocnam so kratki vezbi od 10-15 minuti

На Tany12 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.863
    Допаѓања:
    18.016

Јас прво пешачев, па пред две недели почнав по малку, се загревам за дијастазот вежби правам и се истегнувам, имам скоро еден ипол прст дијастаз. Ама толку сила немам тоа е страшно.. се надевам полека полека ке ми се врати силата и кондицијата.

На Bebence29 и Nini30 им се допаѓа ова.
  14. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Чаре немам, ако најдеш кажувај, иста сум и јас ;(

15. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    На Giinna и Shekjerna им се допаѓа ова.
  16. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Колку време имавте жолт исцедок по породување? 2+ месеци уште го има, да одам на лекар?

17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.810
    Допаѓања:
    3.870
    Жолт исцедок немав воопшто, малце крварење и толку

18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    1.964
    Цел живот си имам и пред и сега, а инфекција никогаш :?:

19. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    375
    Не вечерам, пешачам, вртам орбитрек кога е загадено или ладно ама не мрда вагата. Добив совет дека додека не се запре со доење/не добијам да не се надевам многу многу на слабеење односно додека не се стабилизираат хормноните - од 6 до 9ти месец најрано.

Исто совет добив да бројам калории после 6 месец - до 1500 на ден.

ако има некој друг совет нека пише :u:

Последна измена: 25 ноември 2023
    На Marii12., kozuf, Zumbulche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Marii12.

Marii12. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    63
    Majka i jas krevav panika dodeka ja doev beba moja, nemozev nikako da simnam i se nervirav mnogu.
    Veruvaj so samoto prestanuvanje na doenje, posle mesec, dva ne se sekjavam tocno pocnav da simnuvam. Ne pravev nisto posebno, pesacev dosta samo. Normalno so deteto, trcas levo desno, ke pocne da odi, ke simnes i toa kako. Sega zaludno e, samo ke se nerviras,a ke nema nikakvi rezultati. Pozdrav i gushki