Кај нас не ни знаат што е дијастаз ти бараш физикална... само овие што вежбаат драгана или елена бубало за помош околу тоа или на интернет решение. Крајна опција е хируршки да ги спојат пак мускулите.
Читам неколку страни наназад и не ми се верува. Слаабеете од доење, а јас не можам кило да симнам на толку пазење и доење! Не вечерам (јадам од 11 до 18-19 најкасно), пешачам 10 000 чекори последниве 3 недели секој ден, синко е на ексклузивно доење и на 2,5 месеци тежи 6,5 кила, цица кога сака и колку сака (читај: многу!) Значи не можам кило да симнам, буквално! Останав трудна со 60 кг, дента на пораѓање бев 75 кила. Од денот кога сум дома сум 67 кила и не мрда вагата, а поминаа 2 ипол месеци. Па колковите раширени, не можам да се познаам. Ни едни панталони не ми се таман. Плус и целолит ми се направи, изглеам ко да имам 80 кила иако сум 67 кика и 172 цм висока. Некоја со вакво искуство да ми даде утеха дека е нормално ова и дека евентуално ќе си ја вратам килажата? Има ли чаре?!
Нормално е мајка, хормони се во прашање. Истото ми се случи со првото, па и сега до негде 4-5 месеци не мрдав со килажа дури имав и качено а бебе ексклузивно дои. Малку да се стабилизираат хормоните после 5-6 месец ќе видиш разлика. Не се оптеретувај сега залудно, уживај со бебе.
Мене екслузивново доење ич не ме ослабна, дури мислам мит е. Останав трудна со 65, се породив со скоро 80, сега после 7м од пораѓај сум на иста килажа од кога останав и тоа со тешки маки со гладување, со нутриционисти, со чуда бесови. Ем те терало на благо доењево, ем слабеело.. Не верувам искрено, бар не на моја кожа. Веројатно има врска кај мене и хипотироидизмот.
Благо јадев ко ненормална на почеток, сега јадам контролирано. Ма не само благо, јадев цело време дури се будев навечер за да го посетам фрижидерот.
Со ќерка ми ексклузивно доење намалив од нормална тежина уште 7 кг,сега со синко ексклузивно доење едвај намалив некое кило после пораѓај ,сега вага не мрда,6 месеци е бебе 2 различни искуства и незнам дали тоа за губење килограми со доење е мит.Јадам набрзина,со тодлер и бебе едвај стигам,но може дека не сум мн. физички активна.
Јас сум иста како тебе во бројките ама буквално иста бебето не цица веќе од 2 и пол месеци, сега е 3+ и јас сум заглавена на 65-6 кг. Единствено што едвај чекам е повторно да почнам со степ аеробик, вежбав редовно пред бременоста и се надевам тогаш ќе симнам. План ми е да почнам од новата година..
Јас бременоста ја стартував со 56 кг. а на породување отидов со 68 кг. Сега пред два дена се мерев имам 54 кг. Ексклузивно доење, лошо јадење и спиење и повремено туркање количка. Дијастазот беше намален, сега и тоа е вон контрола, ама уморна сум да се замарам со телото.
Ќе го средиш понатака кога ќе бидеш по одморена само треба да пазиш кпга ќе се решиш да вежбаш прво него да го средиш и ништо повеќе.
После вторава бременост чуствувам замор во нозете. Не е болка,ама како слабост на мускулите,како да ми треперат...не знам баш како да објаснам. И се случило ли на некоја? Не знам дали е поврзано со бременоста и што би можела да превземам(а при тоа дојам).
Јас со првата бременост осеќав така, со вежбањето добив пак на сила иначе како млитава бев мислев ќе се скршам негде по пат. Ама бев малце упорна па ми се врати силата, а и реално мајка сон немаш сеуште асален и ти цица бебе. Земи некои витамони пиј можеби малце ќе ти се врати сила.
Zenski koga pocnavte da vezbate? Ja sum porodena so carski pred 2 meseci pa sum na misla da pocnam so kratki vezbi od 10-15 minuti
Јас прво пешачев, па пред две недели почнав по малку, се загревам за дијастазот вежби правам и се истегнувам, имам скоро еден ипол прст дијастаз. Ама толку сила немам тоа е страшно.. се надевам полека полека ке ми се врати силата и кондицијата.
Не вечерам, пешачам, вртам орбитрек кога е загадено или ладно ама не мрда вагата. Добив совет дека додека не се запре со доење/не добијам да не се надевам многу многу на слабеење односно додека не се стабилизираат хормноните - од 6 до 9ти месец најрано. Исто совет добив да бројам калории после 6 месец - до 1500 на ден. ако има некој друг совет нека пише
Majka i jas krevav panika dodeka ja doev beba moja, nemozev nikako da simnam i se nervirav mnogu. Veruvaj so samoto prestanuvanje na doenje, posle mesec, dva ne se sekjavam tocno pocnav da simnuvam. Ne pravev nisto posebno, pesacev dosta samo. Normalno so deteto, trcas levo desno, ke pocne da odi, ke simnes i toa kako. Sega zaludno e, samo ke se nerviras,a ke nema nikakvi rezultati. Pozdrav i gushki