Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање во форма по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 26 октомври 2012.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Ова последново не ти требаше:D
    Оваа недела сум на контрола, до тогаш:whew: иако не би требало, а искрено и не би сакала. Доста е.

Дојам да. Зарем додека дојам може да не добијам?

@Giinna треба да одиш после пораѓај кога ќе ти заврши крварењето но ако сеуште крвариш и после 40 дена би било добро да отидиш да те видат.

На Giinna и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  2. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Zdravo taze majki..aj da ve prasam za sovet. Porodena sum pred 4 i pol meseci, so mn komplikacii od carskiot vo prviot mesec so temperatura 40 - 10 dena so kopanje vo rana gnojoj, toa pomina pa sekiracii so bebe padna na skrining za sluh, togas na nisto ne reagirase. Trebase da odime na klinika za ispituvanja ama aparatite se rasipani cekame da se napravat. ( Vo meguvreme bebe pocna da reagira i na mali zvuci) - sakav da kazam pominav mn stresen period. Oslabev naglo i posledniov mesec se popraviv naglo so praznicive. Pocnav pritisok da krevam, na terapija sum nekolku dena. E sega dali imate nekoj rezim na ishrana so ne e mn strog da mozam da gi teram i obvrskive i da podoslabam. Vezbi po doma naogate vreme da pravite. Nekoj sovet da podoslabam i da spustam pritisok. Nekoj sovet za samorelaksacija?

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас кпга се породив првиот месец мака измачив со притисокот и само ме спаси протеинска исхрана и многу вода и затоа и ослабев за 2 недели бев веќе вратена на почетната килажа.

На l-a-d-y-di и mcokolada им се допаѓа ова.
  4. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Да да, додека доиш може да не добиеш.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    157
    Здраво мајки, не знам колку ќе можам да опишам ама ќе се потрудам, бидејќи ни јас самата не знам да си објаснам што ми е.
    Пред 6 месеци се породив царски, со епидурална анестезија. После тоа нели се те боли одвај легнуваш одвај стануваш. Помина и рана и болка, но, сега веќе (не знам, можеби добри 3 месеци) имам некоја болка од која можам само кратко да легам на лева страна, но не и да спијам. Често ми се случува да се свртам на лева страна во сон и кога сакам да се поместам, не можам закочена сум во место и ми треба напор за да се поместам. Исто кога легам на стомак ја осеќам таа болка која се наоѓа малку на лево од рбетот, кај половината.
    Дали може да е последица од епидуралната, дали има некој со слична ситуација како мојата, да се утешам некако бидејќи е неподносливо
    Извинете на долг пост:)

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Не е последица од тоа. Последица е повеќе од улежаност да кажам. Мускулите на грбот и стомакот се укрутени и треба да почнеш да се истегаш и со лесни вежби да се вратиш во форма. Доколку имаш дијастаз повеќе се осеќа болката во грбот.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    157
    Како да знам дали е дијастаза? Знаеш дали има некаде пример какви вежби можам да правам, бидејќи не знам дали смеам секакви вежби со оглед на царски?

8. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Провери назад во темава ќе најдеш за дијастаза вежби.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Како оди затварањето на дијастазот? Има уште поголем напредок?

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Па мислам дека веќе не мора да ги правам вежбите, не можам ни да одредам дали ми влегува прст или не. Како сè споено ми изгледа.
    Оваа недела почнав со последната, четвртата фаза, сепак планирам да го заокружам планов од Лорен, да се соберат 12 недели.

Презадоволна сум од вежбите и од резултатот, а веќе трета недела вклучив и други вежби. Секако, почнав со полесни како за после породување, без скокања, без класични стомачни додека не ги завршам овие за дијастаз.

Кај тебе како е, имаш напредок со кинестетик?

На KarmaCudo, Coco31, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Леле браво. Ми даваш надеж дека и мојава ќе се среди… па има мислам малку напредок, ама иде многу споро, некако кај тебе гледам многу брзо се средило за разлика од кај мене, дали дека ми се многу јаки мускулите од вежбање класични стомачни,па отежнато е. И плус ги правам вежбите на Лорен 3 та фаза сега, па ајде да видиме. Ги правиш со цело време вовлечен стомак и ребра вовлечени така?

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Ќе се среди, само можеби треба време бидејќи претходно си ги зајакнала стомачните со други вежби. Сега само за дијастаз вежбај, со тек на време би требало да се затвори.
    Некако брзо стигна до трета фаза или ми се чини, летнало времето (facepalm) Почна со прва фаза или директ на втора-трета?
    Јас ништо не вежбав после породување, почнав само со овие за дијастаз и можеби има врска тоа. Пријатно сум изненадена, не очекував да ми се среди брзо. И пред бременост вежбав, па можеби нешто ми помага и тоа, мускулна меморија :D
    Се трудам да правам со вовлечен стомак и кичма залепена на под, таму каде што е можно, секако.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Да да прва ми беше лесна па со втора почнав и малку ја убрзав, трета ми е таман, би требало да не е грешка што така пократко време другите ги поминав, бидејќи ми беа лесни. И јас правам со вовлечен стомак дури едвај дишам за да не се испакне дијастазата, и секако кичма на под. Баш ми е мило што ти се средило, се надевам и мене ќе ми се среди…

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Првата е прелесна, втората исто е лесна, затоа и по 20 минути терав уште од старт, а и ми одговараше да ги терам со ред од почеток, некако сакав да се вратам полека на вежбање.
    После првата бременост почнав по 1 година од породување, а сега не ми се чекаше, едвај чекав нешто да правам за себе.
    Уште вежбам по 20 минути, двата едно по друго. И четврта фаза не ми е нешто препретешка, се издржува.

Пуштам среќа што побрзо да се среди и кај тебе (fingers)

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    274
    Фала ти многу, се надевам ќе се среди ☺️

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    157
    Здраво мајки, да ве прашам за совет. Пред некој ден пишав за болките во лева страна од половината не можност за спиење на таа страна дека се вкочанувам скроз. А сега веќе два дена како имам страшна болка при мокрење. И всушност е многу мала количина, дури и неколку капки може само да бидат. И имам потреба мнооогу често да одам во тоалет. И тоа одеднаш ќе ме фати и во секундата морам да трчам инаку готово, ќе се помочам искрено. Дали имал некој вакво нешто, дали е некоја инфекција, можно ли е да е поврзано со бубрези?
    На бришење има малку крв ептен бледо. Инаку добив менструација минатиот месец, после 6 месеци од царски.

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Направи уринокултура за почеток.

На lalinda и Carolin. им се допаѓа ова.
  18. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    18.006
    Ако некоја пиела колаген за време на доење да ми препорачате некој? И витамино сакам да си сменам до сега ги пиев истите во бременост шѕо ги земав ама веќе скоро година се исти па да земам нешто друго, PregnatolDHA до сега земав.

19. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    107
    Мајки... 8 месеци каде шо сум породена, природно... имам стомак голем и тврд. Дали е нормално?

20. KarmaCudo

KarmaCudo Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Може ли линк од вежбите за дијастаза? Најдов некои од lauren fitter ама не гледам фази како што пишувате.