1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање во форма по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 26 октомври 2012.

1. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.494
    Тоа што "ѕирка" според мене не е дека стварно ѕирка,туку пред епизиотомијата вагината ни била "затворена" неразвлечена и слично, е после епизиотомијата пошто шијат на десна страна некако е повеќе "отворена" па тоа што го гледаш е ѕидот на вагината кој секогаш постоел само не си го гледала. Кај мене барем ова е случај,исто после првиот пораѓај баш ми ѕиркаше така кога ќе се погледнев,сега после вториот немам така пошто ваљда подобро ме сошиле.

2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    948
    Допаѓања:
    1.474
    Јас со месеци се канам кај Драгана да почнам, ама немам никаква мотивација...

На Kjara2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.979
    Втор пораѓај ми е после првиот немав вака :(
    Или кога треба да напнам за во тоалет највеќе притисок осеќам како да ќе ми падне нешто

4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.120
    Допаѓања:
    13.295
    Во сала? Јас ја контактирав и ми предложи дека сум со царски, прво да ја поминам постпартум програмата, па после да се префрлам во сала.

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    948
    Допаѓања:
    1.474
    Не не, онлајн. Да и јас зборев со неа исто ми рече прво постпартум па после обичната или како и да ја наречам. Далеку ми е во сала плус, а и мн организација со бебе дека е дома, мм на работа до попладне...

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Мене искрено на пролапс ми звучи ова. Јас имав/имам исто и сите ме убедуваа дека така требало, па од што си шиена е, викам, не дечки нешто не е во ред. И во право бев. Не треба ништо да ѕирка долу и пролапс е честа појава при природен пораѓај особено ако има повеќе напони се случува да испукаат колагенските влакна на ѕидот на вагината. Дури и матичната немаше да го примети кај мене да не и нагласев убаво да види пошто нозете дигнати нели на стол навидум изгледа како да нема ништо. Не е исто кога лежиш и стоиш. Е сега, штом малку ѕирка тоа е прв степен и се решава дури и само со интензивни кегелови барем 6 месеци, а и по завршување на доење и нормализирање на хормони би требало да се врати и подобри дополнително. Треба гинеколог секако да види и да даде дијагноза и насоки за третман. Пролапс ако не се третира ќе се влоши со годините и ќе повлече пролапс и на други органи. Кај мене предниот ѕид на вагината е попуштен и поради тоа бешиката клапнала врз него и ѕидот ѕирка.

7. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.979
    Епа јас како шо читав по нетов и бешиката ми е спуштена и ректоцеле имам.
    значи на горниот дел гледам едно како со дупче претпоставувам бешика а на долниот дел едно што кога сум во чичната позиција на огледало излегува и нанадвор
    не се подмочнувам до сеа ич а со големото до кај 5-6 м од пораѓај сум се подмочнувала си имав запишано. Ама затоа осеќам притисок во мочен меур, тешки столици имам. Или кога пешачам подолго осеќам како да ќе ми испадне нешто,всушност затоа и гледав што се дешава поради чувството како да имам/испаѓа нешто.
    Ама читав кегелови полошо можеле да направат...
    Имаше едни други вежби ама искрено само еднаш ги пробав (facepalm)

8. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Се’ се решава. Барем мене така ми кажаа, ако не планираш веќе деца, најубаво да отидеш да ти кажат на доктор што се опциите. Урогинекологија е тоа. Матичната некој доктор Тантуровски ми го препорача. Јас бев но бидејќи сакав уште едно дете ми рекоа ништо сега, да завршам со репродукција и година дена после пораѓај за операција да дојдам. За бешика колку што ми објаснија минимален рез вагинален, две дупчиња и преку нив се поткрева. Следен ден си одиш дома.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.