Тоа што "ѕирка" според мене не е дека стварно ѕирка,туку пред епизиотомијата вагината ни била "затворена" неразвлечена и слично, е после епизиотомијата пошто шијат на десна страна некако е повеќе "отворена" па тоа што го гледаш е ѕидот на вагината кој секогаш постоел само не си го гледала. Кај мене барем ова е случај,исто после првиот пораѓај баш ми ѕиркаше така кога ќе се погледнев,сега после вториот немам така пошто ваљда подобро ме сошиле.
Втор пораѓај ми е после првиот немав вака Или кога треба да напнам за во тоалет највеќе притисок осеќам како да ќе ми падне нешто
Во сала? Јас ја контактирав и ми предложи дека сум со царски, прво да ја поминам постпартум програмата, па после да се префрлам во сала.
Не не, онлајн. Да и јас зборев со неа исто ми рече прво постпартум па после обичната или како и да ја наречам. Далеку ми е во сала плус, а и мн организација со бебе дека е дома, мм на работа до попладне...
Мене искрено на пролапс ми звучи ова. Јас имав/имам исто и сите ме убедуваа дека така требало, па од што си шиена е, викам, не дечки нешто не е во ред. И во право бев. Не треба ништо да ѕирка долу и пролапс е честа појава при природен пораѓај особено ако има повеќе напони се случува да испукаат колагенските влакна на ѕидот на вагината. Дури и матичната немаше да го примети кај мене да не и нагласев убаво да види пошто нозете дигнати нели на стол навидум изгледа како да нема ништо. Не е исто кога лежиш и стоиш. Е сега, штом малку ѕирка тоа е прв степен и се решава дури и само со интензивни кегелови барем 6 месеци, а и по завршување на доење и нормализирање на хормони би требало да се врати и подобри дополнително. Треба гинеколог секако да види и да даде дијагноза и насоки за третман. Пролапс ако не се третира ќе се влоши со годините и ќе повлече пролапс и на други органи. Кај мене предниот ѕид на вагината е попуштен и поради тоа бешиката клапнала врз него и ѕидот ѕирка.
Епа јас како шо читав по нетов и бешиката ми е спуштена и ректоцеле имам. Спојлер: Опис значи на горниот дел гледам едно како со дупче претпоставувам бешика а на долниот дел едно што кога сум во чичната позиција на огледало излегува и нанадвор не се подмочнувам до сеа ич а со големото до кај 5-6 м од пораѓај сум се подмочнувала си имав запишано. Ама затоа осеќам притисок во мочен меур, тешки столици имам. Или кога пешачам подолго осеќам како да ќе ми испадне нешто,всушност затоа и гледав што се дешава поради чувството како да имам/испаѓа нешто. Ама читав кегелови полошо можеле да направат... Имаше едни други вежби ама искрено само еднаш ги пробав Спојлер: Вежби
Се’ се решава. Барем мене така ми кажаа, ако не планираш веќе деца, најубаво да отидеш да ти кажат на доктор што се опциите. Урогинекологија е тоа. Матичната некој доктор Тантуровски ми го препорача. Јас бев но бидејќи сакав уште едно дете ми рекоа ништо сега, да завршам со репродукција и година дена после пораѓај за операција да дојдам. За бешика колку што ми објаснија минимален рез вагинален, две дупчиња и преку нив се поткрева. Следен ден си одиш дома.