Враќање во форма по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 26 октомври 2012.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    4.370
    6 и нешто недели откако се породив и си правам рекап на прогресот околу физичкиот изглед. Се имав поправено 10кг и ден после пораѓај кога се измерив веќе 6ипол имав симнато. Во наредните 2-3 недели ги симнав и останатите. Ама сега со доењето страв ме фаќа да не се поправам пак, а си се лажам дека се трошат околу 400-600 калории дневно со доење па се некако стигнувам да ги надокнадам тие со нешто благо или грицки.
    Периодов често се фаќам како грицкам нешто а уствари не сум гладна туку сум жедна. Пробајте да испиете една чаша вода кога ќе осетите глад, може ќе се намали или барем ќе се пролонгира.
    Инаку конкретно најмногу мака имам со стомачето. Се останато ми се врати како порано, влегувам во фармерките ама закопчување ептен кнап, со живи маки. Ми фали стукот што си го имав пред бременост. Ако некоја мама има совет или успешно затегнала стомаче или намалила струк нека сподели како :D

2. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    1.066
    Девојки дали некоја има искуство со текар терапија за дијастаза?

3. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    114
    Не знам во која тема да пишам, па ај во ова. Се породив пред 7,5 месеци. Пред 1,5 месец (можеби и повеќе ) добив менструација, која си беше нормална, но од тогаш се уште немам добиено. Дали треба време да се нормализира?

На Kally му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    7.374
    да, треба време да се нормализира, особено ако доиш

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  5. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.282
    Дали думкање, нишкање и лулање 24/7 помага за враќање во форма или само те укочува?:wasntme:Искуства? :lol:

6. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.895
    Допаѓања:
    10.593
    Укочува само дефинитивно. :D Кај нас не е 24/7, а сѐ не боли и се крцка. :D За една година мислам дека телото ни остаре како за 15 год. :D

На Frida-, Anie93, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    7.374
    од искуство- само те укочува :rofl: првите месеци спиеше само во раце, 50 пати се укочив :drunk: седев, ја држев во раце и така спиев, ми паѓаше вратот :rofl:

на тема враќање во форма, бебе напраи 7 месеци, килажата вратена, на пораѓај отидов со 69, сега сум 52 :muscle:

На Guns N` Roses, Anie93, Vegegirl и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.538
    Што магичен напиток пиеш? :D:D:D

На Tulip023 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    6.604
    Ја да дадам апдејт за програмата на Драгана супер и се видеата, јас не ја земав пост партум тука класичната за почетно вежбање зошто 9месеци по пороѓај со 5-6кг за симнување не се сметам постпартум тоа ваљда за скоро породени :) рецептите и се топ тоа ми е врв и мн се инспиративни да си готвиш а кратки не зимаат мн време зошто јас ич не сум кувар ;( не сум се мерела ама убаво се осеќам и гледам мешето ми е скоро рамно некако како да спласнав од движењето плус овие две неделинабив километража под 3500-4000 чекори не сум дневно со количка ровариме со ќерка :inlove:

На Tulip023 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  10. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    7.374
    :rofl: нема магичен напиток, имам две мали деца, неам време да јадам :rofl::rofl:

се шалам, активна сум многу, пешачам, трчам, Водно го качувам за викенд, теретана идам кога имам време(поретко), за јадење, гледам да припазувам колку што можам, не вечерам никогаш, ама јас така живеам отсекогаш, и со првата ќерка за 6 месеци се вратив, сега исто, многу игра улога и предходно како си живеел ваљда, јас цело време спортувам и цел живот сум гладна :rofl:

На Peperutce6 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    6.604
    Јас генерално надоле со нозете цел живот мака мачам, стомак никад не сум имала и во бременост имав само меше и тоа не преголемо, ама затоа гз, бут надоле листови цел живот како да имам плус… така ми е конструкцијата со облини цела ген си е некој што го носам и ќерка ми како што ја гледам ќе биде на мене. Спортувам и јас цел живот по нешто сум активна со паузи ама за нозе сака трчање пешачење и не лежење :rofl: ај сеа кога ќе прооди ќе морам поише да трчкам по/со неа

На Peperutce6 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  12. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    299
    Здраво девојки,
    Сакам да прашам дали има некој како мене, скоро три месеци како сум природно породена, плус 10кг сум, после пораѓај качив уште 1-2кг, ми требаше време додека се стабилизирам со доењето, прво бебенце и стомак после пораѓај, како да сум 5ти месец. Имам апетит, не знам дали е ради доењето. Никогаш толку не сум била поправена и ништо не ми се фаќа, па малце и ми смета. Да напоменам дека во бременост вежбав трудничка програма кај Драгана.
    Сакав да прашам дали е нормално така стомакот да остане, дали е масно ткиво или има шанси да се врати?
    Кога почнавте да вежбате, после кој месец од бременоста, дали на постпартум програмата на Драгана да очекувам дека ќе намалам на килажа?
    Страв ми е дека ќе ми се намали млекото, а ми требаше време дур се прилагодиме со бебето и дур добиам млеко, па сега ми е страв да држам диети?
    Како да намалам на килажа, обем на стомак и нозе? бидејќи најмногу сум поправена во нозете, газот и стомакот.
    Премногу ми смета, не сум навикната да се гледам така.
    Некој со слично искуство, да сподели а и малце да ме измотивира. Не знам што да очекувам, се чуствувам како никогаш да нема да можам да го намалам стомакот.

Последна измена: 5 април 2026
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.070
    Допаѓања:
    15.343
    Најверојатно имаш дијастаз, треба да го затвориш, затоа и е стомакот. Нема да ти се намали млекото со програмата, баш и за доилки има.

14. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.439
    Допаѓања:
    4.889
    Со протеинска храна и салати.
    Провери си хормони, тироидни хормони, глукоза.

15. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    6.841
    Непишано правило е дека телото кое 9 месеци се менувало не може магично после пораѓај да се врати како пред бременост. Со двете бремености за 9-10 месеци сум се враќала на старата килажа без никаква диета и вежбање, после три месеци уште на трудна личев :D.
    За стомакот само вежби, нема да ти се намали млеко од вежбање во никој случај. Диети ригорозни не мора да држиш, само исфрли процесирана храна и рафинирани шеќери (сок, слатки, грицки), замени со здрави оброци и дај си време.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    839
    Луѓенца породена пред 2 ипол месеци , во бременост не качив воопшто нс килаша , после пораѓај излегов со -2 од килажата со која останав брњмена и се тоа супер додека мали не почна да ме цица ма велико а мене исто така апетитот ми де отвори на велико , ко дупка без дно сум , сташна работа нз што ми се дешава , се здебелив страв ми е да се качам на вага ….дај хелп како да се стабилизирам …. се трудам и здраво да јадам ама ѓабе бе брате јадам здрав оброк после пола сат гладна ко ништо да не сум јадела и ајмоо одново во кујна (facepalm)

17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    6.841
    Пиј многу вода.

На NIKA@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.439
    Допаѓања:
    4.889
    Провери си хормони, шеќер и тироидна. И секако, главно протеинска храна.

На NIKA@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    635
    Провери тироидни хормони