Враќање во форма по породувањето

Discussion in 'Бебе' started by NoellePage, Oct 26, 2012.

1. snegce

snegce Истакнат член

Породена пред 5 дена. Денеска после одење по голема нужда стомакот нагло го осеќам празен, ме тера да го држам како собран, онака ми се јавува како некоја болка од црева/желудник (не ме боли долу ниско). Вчера прв пат бев малку во вц, денесла втор пат од страв дека многу сум шиена долу. Неккј ао слично искуство?

2. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Феминки, дали некоја некогаш соречила пад на коса после пораѓај? Или барем ублажила?

3. Elosi

Elosi Активен член

Здраво
    Предложете добра програма за зацврстување на стомакот после царски рез
    Втор ми е и овој пат многу поголема дијастаза имам... Немам проблем со тежината, веднаш се вратив во нормала, само осеќам голема слабост во стомакот
    Има преголем избор, па би ми значело некоја проверена програма што сте ја користеле и што делува ❤️

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Мислам не. Природен процес е и ќе се стабилизира. Биди трпелива.
    Моето бебе е 8,5 месеци и веќе ми се поднамали паѓањето на косата.

5. srce-9

srce-9 Популарен член

Исто сум и јас.
    Стартував со 63 завршив со 80 на пораѓај.
    Сега два месеци по породувањето сум 62 и осеќам дека уште ќе слабеам, на ексклузивно доење сме.
    Имам уште едно поголемо дете ,повеќе обврски, а и немам некој апетит за јадење

Joanna28 likes this.
  6. 5678m

5678m Истакнат член

Devojki recisi dva meseci sum posle poroduvanje, od 63 koga ostanav trudna kaciv 15 kg, samo 6 kg mi padnaa posle poroduvanje sega imam 72 kg, mi ostana i malku stomak, dali se vraka stomakot vo normala ili mora da se nosi mider i dali treba da drzan dieta da oslabnam a vo periodov dojam, vase iskustvo za namaluvanje kg posle poroduvanje

7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Дали некоја правела мадеро масажи додека доела?

8. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Jas prasuvav tuka dali e dozvoleno mi rekoa clenki deka ne e , posle se konsultirav so doktor i mi kaza deka madero e samo dozvoleno a se drugo kako na primer vakum ili nekoi masazi so aparati ne se

1001Ana1001 likes this.
  9. 1001Ana1001

Со гинеколог се консултираше? Конкретно јас зборував со физиотерапевти, од многу познато и реномирано скопско студио што работат и со трудници, па и они ми кажаа слободно може. Тоа е само дрвена масажа и обично масло. А многу би сакала на вежбањево да додадам и такво нешто за да се осетам малку своја. Не знам колку ќе боли само

10. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Да со гинеколог, пробај ако многу те боли ќе им кажеш да намалат интензитет. Дали имаш во план кафе би правела?
    Колку месеци си породена, да ми дадеш некоја мотивација за вежбање

1001Ana1001 likes this.
  11. 1001Ana1001

Бебе направи 7недели, втор царски ми е. Вежбам 10 години он/офф во зависност од сезоната бо животот но се функционални тренинзи и пилатес. Сега сум онлајн кај Драгана и се трудам секој ден да пешачам колку толку по жешково. Не успеавм секој ден поготово пошто малово е нонстоп ма гради и немам сила и не спијам, а за тодлеров нема ни да почнам да се жалам хахахс. Мотивација ми е силата и желбата да бидам згодна како што бев, да имам сила да трчам со децата и да не ме боли грбот сега со дијастазата. Кога имам депре моменти се мотивирам дека 6м ќе поминат секако, а јас може да сум задоволна од себе или исфрустрирана :/ и верувам во конзистентноста дека победува секогаш. Со лесно мајка, силни сме ние, можеме ❤️

12. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Мајка, браво браво браво за муабетов. Инспирираш!!!
    Спомнуваш болка во грб заради дијастазата. Кој дел од грбот боли од тоа?

1001Ana1001 and Vegegirl like this.
  13. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Jas posle napisanovo od nejze staviv bebe vo kolicka i pesacev 3km :))) vidov deka ne e denes do tolku zesko

1001Ana1001 and simpleewa like this.
  14. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Многу важни се ваквите муабети во овој осетлив период.

1001Ana1001 and Vegegirl like this.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Кичмата боли ако имаш дијастаза.

1001Ana1001 and simpleewa like this.
  16. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Одличен одговор. Јас се виткам целата, проодувам кога ќе станам..мислев заради сколиозата ми е. А се гледа дека имам дијастаза

1001Ana1001 and Feniksgirl like this.
  17. Annath

Annath Форумски идол

А целулитот што се разградува - токсини што се лачат во млеко. Секако цел живот нема да ги доите, една до две години се во прашање, може да почека. Мене педијатар ми рече дека антицелулитни и било какви мадеро масажи не се компатибилни со доење. А мислам дека педијатар е постручен за мајчино млеко од физиотерапевт. Не е само до тоа што мачкаш и што користиш, туку и што разградуваш. Целулитот е масно ткиво полно со токсини и задржана вода, и тоа се излачува и во мајчиното млеко.

1001Ana1001 and Feniksgirl like this.
  18. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

И јас вака знам, дека мадерото е лимфна дренажа а млекото се создава преку крв и лимфа и ќе отидат сите токсини во млекото. И после овој муабет и јас решив да одложам откако ќе го одбијам. Година пројде што велиш максимум уште една па после ќе се пролепшаваме :D

1001Ana1001, Annath and Feniksgirl like this.
  19. 1001Ana1001

Фала ви женски за одговорите и јас се мислев премногу за мадеро , поготово па пошто никогаш не сум правела во живот, не дека пропуштам или сум желна за сега, имаа промоција па се полакомив хахахсх.

Инаку дијастазата ми е околу два прста, кичма боли зошто се осеќам размонтирана. Големиот ми е 16-17кг и иако нема 3г е многу големо и високо дете, сѐ уште не го кревам. Ама количка, па нешто ако испазарам, сфаќам колку сум слаба во сила. Затоа не избрзав со некоја напредна програма туку лабаво…

еве и некои вежби што ги правам накнадно од тренинзите што де баш за дијастаза, ќе ги пишам на англиски бидејќи не ја знам терминологијата

dead bugs
    Cat cow
    Side plank
    Toe taps
    Leg slides
    Boat holding
    Glute bridge

20. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Како сте задоволни од програмата на Драгана фитлајф за послепородување? Дали имаат ефект вежбите? Видов дека има и програма за исхрана за доилки