Враќање во форма по породувањето

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 26 октомври 2012.

1. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    580
    Породена пред 5 дена. Денеска после одење по голема нужда стомакот нагло го осеќам празен, ме тера да го држам како собран, онака ми се јавува како некоја болка од црева/желудник (не ме боли долу ниско). Вчера прв пат бев малку во вц, денесла втор пат од страв дека многу сум шиена долу. Неккј ао слично искуство?

2. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    190
    Феминки, дали некоја некогаш соречила пад на коса после пораѓај? Или барем ублажила?

3. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    28
    Здраво
    Предложете добра програма за зацврстување на стомакот после царски рез
    Втор ми е и овој пат многу поголема дијастаза имам... Немам проблем со тежината, веднаш се вратив во нормала, само осеќам голема слабост во стомакот
    Има преголем избор, па би ми значело некоја проверена програма што сте ја користеле и што делува ❤️

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.620
    Допаѓања:
    5.128
    Мислам не. Природен процес е и ќе се стабилизира. Биди трпелива.
    Моето бебе е 8,5 месеци и веќе ми се поднамали паѓањето на косата.

5. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.455
    Исто сум и јас.
    Стартував со 63 завршив со 80 на пораѓај.
    Сега два месеци по породувањето сум 62 и осеќам дека уште ќе слабеам, на ексклузивно доење сме.
    Имам уште едно поголемо дете ,повеќе обврски, а и немам некој апетит за јадење

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    431
    Devojki recisi dva meseci sum posle poroduvanje, od 63 koga ostanav trudna kaciv 15 kg, samo 6 kg mi padnaa posle poroduvanje sega imam 72 kg, mi ostana i malku stomak, dali se vraka stomakot vo normala ili mora da se nosi mider i dali treba da drzan dieta da oslabnam a vo periodov dojam, vase iskustvo za namaluvanje kg posle poroduvanje

7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    220
    Дали некоја правела мадеро масажи додека доела?

8. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    264
    Jas prasuvav tuka dali e dozvoleno mi rekoa clenki deka ne e , posle se konsultirav so doktor i mi kaza deka madero e samo dozvoleno a se drugo kako na primer vakum ili nekoi masazi so aparati ne se

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1001Ana1001

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    220
    Со гинеколог се консултираше? Конкретно јас зборував со физиотерапевти, од многу познато и реномирано скопско студио што работат и со трудници, па и они ми кажаа слободно може. Тоа е само дрвена масажа и обично масло. А многу би сакала на вежбањево да додадам и такво нешто за да се осетам малку своја. Не знам колку ќе боли само

10. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    264
    Да со гинеколог, пробај ако многу те боли ќе им кажеш да намалат интензитет. Дали имаш во план кафе би правела?
    Колку месеци си породена, да ми дадеш некоја мотивација за вежбање

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1001Ana1001

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    220
    Бебе направи 7недели, втор царски ми е. Вежбам 10 години он/офф во зависност од сезоната бо животот но се функционални тренинзи и пилатес. Сега сум онлајн кај Драгана и се трудам секој ден да пешачам колку толку по жешково. Не успеавм секој ден поготово пошто малово е нонстоп ма гради и немам сила и не спијам, а за тодлеров нема ни да почнам да се жалам хахахс. Мотивација ми е силата и желбата да бидам згодна како што бев, да имам сила да трчам со децата и да не ме боли грбот сега со дијастазата. Кога имам депре моменти се мотивирам дека 6м ќе поминат секако, а јас може да сум задоволна од себе или исфрустрирана :/ и верувам во конзистентноста дека победува секогаш. Со лесно мајка, силни сме ние, можеме ❤️

На Frida-, Joanna28, simpleewa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    190
    Мајка, браво браво браво за муабетов. Инспирираш!!!
    Спомнуваш болка во грб заради дијастазата. Кој дел од грбот боли од тоа?

На 1001Ana1001 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  13. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    264
    Jas posle napisanovo od nejze staviv bebe vo kolicka i pesacev 3km :))) vidov deka ne e denes do tolku zesko

На 1001Ana1001 и simpleewa им се допаѓа ова.
  14. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    190
    Многу важни се ваквите муабети во овој осетлив период.

На 1001Ana1001 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.562
    Допаѓања:
    15.956
    Кичмата боли ако имаш дијастаза.

На 1001Ana1001 и simpleewa им се допаѓа ова.
  16. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    190
    Одличен одговор. Јас се виткам целата, проодувам кога ќе станам..мислев заради сколиозата ми е. А се гледа дека имам дијастаза

На 1001Ana1001 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.553
    Допаѓања:
    207.190
    А целулитот што се разградува - токсини што се лачат во млеко. Секако цел живот нема да ги доите, една до две години се во прашање, може да почека. Мене педијатар ми рече дека антицелулитни и било какви мадеро масажи не се компатибилни со доење. А мислам дека педијатар е постручен за мајчино млеко од физиотерапевт. Не е само до тоа што мачкаш и што користиш, туку и што разградуваш. Целулитот е масно ткиво полно со токсини и задржана вода, и тоа се излачува и во мајчиното млеко.

На bubemconia, 1001Ana1001 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  18. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    1.456
    И јас вака знам, дека мадерото е лимфна дренажа а млекото се создава преку крв и лимфа и ќе отидат сите токсини во млекото. И после овој муабет и јас решив да одложам откако ќе го одбијам. Година пројде што велиш максимум уште една па после ќе се пролепшаваме :D

На 1001Ana1001, Annath и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  19. 1001Ana1001

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    220
    Фала ви женски за одговорите и јас се мислев премногу за мадеро , поготово па пошто никогаш не сум правела во живот, не дека пропуштам или сум желна за сега, имаа промоција па се полакомив хахахсх.

Инаку дијастазата ми е околу два прста, кичма боли зошто се осеќам размонтирана. Големиот ми е 16-17кг и иако нема 3г е многу големо и високо дете, сѐ уште не го кревам. Ама количка, па нешто ако испазарам, сфаќам колку сум слаба во сила. Затоа не избрзав со некоја напредна програма туку лабаво…

еве и некои вежби што ги правам накнадно од тренинзите што де баш за дијастаза, ќе ги пишам на англиски бидејќи не ја знам терминологијата

dead bugs
    Cat cow
    Side plank
    Toe taps
    Leg slides
    Boat holding
    Glute bridge

20. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    61
    Како сте задоволни од програмата на Драгана фитлајф за послепородување? Дали имаат ефект вежбите? Видов дека има и програма за исхрана за доилки