Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Час и половина,јас го искористив до годинка

На Espadrila и Cka им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Час и половина е ако не ја користиш законската пауза што ти следи.
    И јас не ја користев и си одев час и половина порано, ама ако ја користиш тогаш не ти следи

На slobodka и Espadrila им се допаѓа ова.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    да да така беше,што ќе ми е пауза,одвај чекав дома порано да си појдам

На Espadrila и referentka им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.969
    Допаѓања:
    133.479
    A ako e na novo rabotno mesto mi sledi toj cas?

5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Ти следи законски.
    Ама ако си во приватно...знаеш газдите какви се...гледаат да те исцадат

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    5.520
    :):)
    @Cka, јас го поминав целото породилно, се вратив на работа точно по девет месеци, но имам богато искуство со измолзување и можам да го споделам со тебе, можеби ќе ти биде од корист. Во основа, со измолзување започнав уште кога ќерка ми имаше месец дена, бидејќи побрзо исцицуваше од шише, а инаку цицаше долго-предолго и имав претстава за количината која и ја давав. Многу големо олеснување ми беше и во принцип како и кај класичното доење, млекото ,,надоаѓа,, на одреден период кој за кусо време станува предвидлив и лесен за планирање, се измолзуваш, го оставаш во фрижидер, каде може да седи најмногу 24 часа. Користиш исклучиво стерилно шише за складирање ( по можност стаклено), а пред употреба оној кој ќе и го дава треба да стави кусо време во сад со топла вода за да се смлачи. Веќе на седум месеци престана млекото кај мене, а до тогаш имаше два оброка со мајчино млеко и еден аптамил (од кој сум премногу задоволна) и секако каши соодветно на возраста.На година го воведов кравјото, претходно не препорачуваат. Па така, можеш да имаш едно вечерно и едно утринско молзење, па млекото ќе и биде дадено од страна на оној кој ќе ја чува. За часот, секако ти следува законски, но во некои институции самите работодвачи утврдуваат во кој дел од денот ќе се користи, така што за таа околност подобро благовремено да се информираш. За секоја сигурност, можеш да започнеш со молзењето некоја недела пред да тргнеш на работа, за да навикнеш. Јас имав рачна молзалка, но е малку напорна. Некои ја фалат Medella mini electric, побрза, поефикасна, но поскапа, мислам околу 3000-5000. Се надевам дека ќе ти користи информацијата, уште ми е свежо сеќавањето

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    5.520
    Инаку, да си го споделам моето искуство. Кога се вратив на работа, уште од прв ден по некој час ми стигнаа работните обврски и воопшто не се чувствував дека сум била толку отсутна. Ми беше интересно, ете промена, да се прави и нешто друго, комуникација со колеги, работа, малку поинакво опкружување. Веднаш ја фатив рутината. Е сега бев спокојна зошто ќерка ми е со моите, со кои супер се сложува(y)

На Sweetheart87, Espadrila и darcy им се допаѓа ова.
  8. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Леле мене ме фаќа страв како ќе биде а имам уште само 2 месеци и нешто за да почнам на работа:sweat::sweat::sweat::sweat::sweat:Ова не е фер стварно ,мајката треба да седи дома барем до навршена 1 година на детето да може да бира дали некој ќе го чува или ќе го носи во градинка.Барем детето е поголемо и си јаде повеќе работи ,а вака тек почнало да јаде по нешто ,треба да го оставиш на друг.....Жал ми е од сега ама кога мораш ,требаат пари мора да се работи :@:@:@:@:@:@:@:@:@

На LUCERKA и slobodka им се допаѓа ова.
  9. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    5.520
    Знаеш што, како ќе ти се доближува терминот за враќање, помалку ќе ти биде страв. Знам, звучи парадоксално, ама така е. Секако, големо значење има кој го чува детето. Градинката признавам и мене ми предизвикува страв, ама тоа е, и тоа ќе биде еден ден и училиште и се по ред. А на нас мајките никогаш нема да ни е се едно. А со една година, почнуваат нови предизвици. Тогаш најчесто детето оди, или некое проодува, внимаваш да не се удри, па имало, немало апетит,па фрлало кашички, играчки, оди по соби, фаќа се и сешто, почнува да се социјализира, да продолжам....? И поршетките веќе не се лезет, особено кога ќе се затрча или сака само да оди и фаќа се и сешто наоколу. А да не зборувам како минува времето детето се повеќе и побрзо учи, така што секогаш би имало потреба од мајка.

На Sweetheart87, a.c.k.a, darcy и 2 други им се допаѓа ова.
  10. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Za mesec ipol treba da se vratam na rabota, maliot nema da ima ni 9 mrseci. Vcera prv pat go ostaviv da go pocuvaat saat ipol I se utepal od placenje mu se pricicalo I prispalo, a bese najaden stanat od spienje sreden. Koga dojdov bese potecen od placenje. Sovet majki sto da se pravi kako poleka da go odviknuvam od podoite I da go naviknam da zaspiva bez cice. Kolku cesto pijat mleko vasite bebinja dur ste na rabota? Seuste nemam dadeno ad se mislam dali da pocnam poleka da go naviknuvam.

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.779
    Допаѓања:
    324.983
    Mojata mleko ne propi t.s jas ne i dadov
    Moeto rab vreme e od 8 do 2 i vo toj period imase 2 obroka so toa sto stanuvase okolu 9.
    Nikogas ne pravela prob da spie bez mene nitu placela
    Ama ja ostavav po saat vreme sama uste od epten mala

Dali se dolzi do toa ili do samoto dete neznam.

На LUCERKA и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Јас се враќам на работа уште точно еден месец, а синко тогаш ќе има 8,5 месеци. Ќе го чува свекрва ми, бидејќи е дома и не оди на работа. Арно ама, синко сам со неа не седи многу :(. Додека е свекор ми тука се смее си игра, штом ќе остане сам со неа само плаче. Ама жената си е таква, по крута... некако не знае да искаже милост. Тоа е, од две зла (градинка или баба му) го избравме помалото зло. Ќе мора да се учи и навикнува.
    Проблем е само што не пие никакви други течности освен цицање, па се мислам како ќе тера цел ден така :|. Јас работам од 8-16, во тој период ќе има 2 оброка (станува накај 10 сабајле) ама што ќе правиме со течностите не знам :?::(

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Јас го оставив на десет месеци. Од сабајле од 7 до 4. Млеки вештачо не дадов. Цица пред искачање и кога ќе се вратам одма. Не се секирај. Они се лесно прилагодливи со тој што ги чува. На нас мајките потешка ни е одвоеноста. Мојов со мене заспива исклучиво со цицање и ден денес. Но кога го чуваат бабите или тато цице нема, па нема што да бара и заспива со нив без проблем во раце. Пак ти викам не се секирај, ќе се адаптира. Почетокот е малку тежок.

На Kaetana, Sweetheart87, coconaut и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Јас еве до 1ви 2м како сум почната на работа,во градинка уште летото ми рекоа на 1ви сеп порано не може во ск немам никој освен мм и он оди на раб а не бев во можност да седам дома и единствено решение ми беше да ја чува мајка ми она живее во Велес едно 10 дена она седеше кај нас додека се навикне на неа еве сега еден месец е во Велес јас за викенди одам да ја гледам првата недела паднав во депресија кога отиде со денови плачев кога отидов да ја видам кога видов колку и е убаво и е гледана сега мака немам добро јас не ја доев може и тоа е олеснително но мојава е многу мирна сака луѓе деца со сите се навикнува,фала богу се ближи 1ви ќе си ја видам и веќе нема Велес здравје другото лето

15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добро ти е она за помалото зло!!! И јас така си викам ама зло си е зло!!!
    Тргам за еден месец на работа малата само што ќе наполни 8! И јас памет немам, душа ми се стега!
    Живееме сами и сме си навикнати по цел ден заедно, никој не и ги знае "цаките" и навиките! Кога е жедна мама е тука со цице,кога е гладна пак мама е тука со цице, исто и кога е уморна, поспана, исплашена...
    Е незнам како ќе биде од октомври, баба и ќе доаѓа да ја чува од понеделник до петок но незнам како ќе се навикне со јадење и пиење! Јас ќе пробам да се одмолзувам барем за еден оброк но она никогаш цуцла не фати и незнам како ќе се хранат!?!
    Целата сум во паника...

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Ако веруваш, иста е ситуацијата и кај мене... што ако живееме заедно. Пред некој ден го оставивме синко да го причува свекрва ми, а ние со мм излеговме да завршиме некоја работа. Се враќам дома, синко искакан до гуша а таа не го пресоблекла со изговор "не го приметила" иако цела куќа мирисаше на покакано (facepalm). Не знае да го заспие, не знае да му направи кашичка (ќе морам јас се спремно од вечер да правам), досега му нема сменето пелена... а и синко цуцла не фати, не знам за течности што да правам.
    Ми се плаче, ми се рика од самата помисла за враќање на работа.... ама што да правам, немам избор :(.

Ептен си во право... Зло си е зло, како и да свртиш!

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Е, од "техничка смисла" јас немам гајле, сигурна сум дека свеки беспрекорно ќе ја чува! Жената е можеби попедантна и од мене, и за готвење и за чистење и нема замерка...строго следи здрава храна, здрав живот...совети слуша од тв...не се сомневам ама баш ич во неа дури и мене ми " попува над глава" што да правам...
    Али ипак, треба од понеделник до петок да живее кај нас а збори 24/7 и ипак свеки е у прашање...колку и да е арна толку и маани си има...
    Највеќе ми е тоа што откако се роди беба само трипати има дојдено кај нас и не ѝ ги знае навиките а и беба не ја познава!
    Ништо, ќе ја викнам дури сум дома на " обука"
    Мене работата ми е стресна и често морам да се задржам покасно па ме теши тоа што ќе имам кој ручек да направи и колку толку да биде со децата, па и пет минути можеби ќе имам за одмор оти кога доаѓам од работа психички сум преморена!
    Во градинка ми ја примија ама 32 деца биле во група, што е многу, многу е!

На LUCERKA, Sweetheart87 и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пак ќе речам, не се секирајте. Иста ситуација бев. Свеќи пред да го чува кога тргнав на работа го немаше причувано ни еден саат. Се договоривме два три дена по саат два го чуваше да се навикнат и толку беше. Кога ќе дојдев детето беше насмеано, весело затоа што го шетале, го играле, го имал цело внимание на себе :). Секое сабајле им се фрла во прегратки и тоа ми е показател дека со нив му е добро. Инаку оброците јас му ги готвам. Ручек од вечер, доручек сабајле и плус за баба и дедо оставам ручек. Така ми е најубаво, знам што јаде. Свеќи му дава само тоа што ќе оставам. Педанта жена е и склона кон здрава исхрана, па немаме проблем. Цица пред да излезам и кога ќе се вратам.
    Сега не го примија во градинка изгледа пак ќе ја молам за чување. И му реков на мм затоа што секој ден доаѓа од далеку ако сака зимава може и да преспива кај нас да и каже. Па ќе видиме како ќе биде. И мене тешко ми паѓа да ми преспива човек, башка немам многу муабети, ама па морам да понудам. Не оди секој ден сред зима да патува. Скроз те разбирам за тој дел.:D

На LUCERKA, Kaetana, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    А зошто викате дека е зло да ви го чува бабата? Сепак таа баба исчувала свои деца, има искуство колку и да е подзаборавено. Што треба да прават оние што немаат слободни баби и мора да плаќаат непознати жени?
    А за навикнувањето, нема ни да верувате колку брзо се привикнуваат деца. Посебно зашто тој човек им е веќе познат, и без разлика каков ред имало бебето, тие ќе си фатат свој нов ред. Ич да не му ја мислите, на бебето нема ништо да му фали ;)

Јас исчував бебе од братучет ми, првата година откако тргна снаа ми на работа, немаше да кого да го остави па се нафатив бидејќи бев апсолвентка и немав други обврски. Бебето ме знаеше од раѓање, и уште од прв ден супер се навикнавме заедно. Ниту сум знаела како се храни бебе, како се менуваат пелени, како се успива....сето тоа само го гледав, па го научив кога бев оставена со него :)

На ♡BuBaLe♡, LUCERKA, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  20. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mene najgolem problem ke mi bide kako ke izdrzi bez cicanje. Oti probav da go ostavam najaden sreden, koga mu doslo vremeto za spienje I cicanje se utepal od placenje, nikako ne sakal da im zaspie, pa jas so trcanici se vrakav da go uspivam so cicanje. A so moite skoro sekoj den se gleda, dobro gi poznava.