Ista situacija sme, panika me faka navistina ne znam kako ke bide, za setanje I igranje sedi so niv, no a mu se prispie I pricica place I mene me bara. Plus ne pie od sise.
@irena.1 @Sunshine_1979 имате среќа што свекрвите ви се поборници за здрава храна и се педантни. Мојата е од оние "дај му да лизне, да не гледа греота е". На неполни 4 месеци на синко сладолед му пружија со свекор ми да лизнел, греота било ги гледал . Среќа стигнав на време, па спречив "катастрофа"... Тогаш одржав лекција за давање храна, ама џабе бидејќи после некое време имаше уште еден обид . @Kitten јас не велам дека е зло што баба ќе го чува, мене ми е зло што знам како ќе го" чува". Не се сите баби исти верувај... кај нас мора прво свекор ми да е најаден и напиен па после за нас, ете таков ни е редот дома . На золва ми дечињата кога беа кај нас, појадуваа во 9h па ручаа дури во 19h бидејќи свекор ми тогаш сакаше да јаде и тогаш се постави масата. Знам дека е добронамерен твојот пост погоре, ама не можеш да донесеш заклучок без да ја знаеш целата ситуација... а во туѓ дом никој од нас не знае како е
Епа ако не ви чинат бе жени како ви ги чуваат свекрвите тогаш мајките ангажирајте ги или градинка. Малку ми е незахвално ем некој да ти чува дете ем да не си задоволна. Има начини нели, жена, градинка мајка ви. Вака свеки ваква свеки таква, ама пак она да се мачи околу ваши деца. Не е должна воопшто нели? Она си исчувала свои деца толку доста и е. Ова е гратис !
Ќе плаче еден, два дена, па и три и ќе се навикне. Ќе научи да заспива без цице, не се оптеретувај. Исто како и прилагодувањето во градинка.
Јас на свеки ич не и се мешам како го чува. Си прават што сакаат. Некогаш ќе прашам што правеле, ама почесто не прашувам. Гледам по детето дека се му е угодено, не е гладно, пресоблечено е. Тоа е доволно. Е не му готви. Јас од вечер спремам за него, за нас, мијам садови, чистам, пуштам машина. Ако не стигнам нешто да зготвам давам купечка каша. Кога ќе си дојдам дома свеки си одмара, колку што и дозволува свекор ми, пошто он е екстремно комплициран човек. Ако треба да излеземе негде, ако може пак го зема детето, ако не си го носиме со нас. Сепак главна во исхраната и воспитувањето сумјас, и се додека ме слуша супер се сложуваме. Така да бабите не се зло, голема помош се. И да си знаете, полесно дечињата се прилагодуваат на бабите, отколку ние снаите на свекрвите. Јас без свеки што ќе правам кога ќе се преселиме, незнам.
@slobodka мојот пост беше дообјаснување на постот за Китен. Јас се изјаснив погоре дека од две зла го избравме помалото, да го чува баба му. Да можеше мајка ми да го чува, верувај дека одма ќе и го дадев. Ама она оди на работа + после работа чува 2 деца на брат ми... свекрва ми не оди на работа и затоа решивме таа да го чува. Секако дека првин ја прашавме дали може, дали сака... и ако не се согласи, дека нема да се налутиме сепак тоа е нејзино право. Секој си знае за себе и за својот дом, затоа постовите како тој погоре не се потребни
Зошто непотребни, си кажувам свое мислење исто како и ти, форум е нели? И пак не ми е јасно зошто е зло а сепак и го оставаш да го чува? Помало ама сепак било зло ! Мене ако ми е некое зло нема да го оставам. Ќе си барам добро чаре.
Mojata pominuva okolu 2 casa dnevno so baba i.Svekrva mi sama ja bara pa mm ja nosi.U megjuvreme si zavrsuva nesto sitno on na kom.Ostanatoto vreme sami gi cuvame i gi nosime sekade so nas. za tie dva casa kako se cuvaat taka nekogas ke i dade sladoled,kikiritki,przena hrana u stil nie jadevme pa ona gledase de.Nekogas ke ja vrati mm vodena (igrala so voda),nekogas so dzumka no deteto e srekno tie 2 casa ednostavno se gleda taka da zamizuvam pred tie sitnici
Сигурно имаш подобро чаре, според пишаното . Како и да е, во право си... форум е, секој има право на свое мислење. Секој си знае за себе, за своето чаре и за своето дете, ние тука можеме само да си ги споделуваме маките Секое добро...
@coconaut ne se plashi, znam deka izgleda strashno, bashka jas i samata situacija so razdelba so bebebto ja dozhivuvav mnogu strashno... i kaj nas beshe isto, ne zaspiva so nishto osven so cicanje, nenaviknata nikoj da ja gleda... ama otkako pochnav na rabota, malata si se adaptirashe na novata situacija. Ne bi reagirav predvreme so namaluvanje na podoi, zatoa shto sakav da iskoristi shto mozhe maksimum od doenjeto. A koga ke dojde vreme, ke se navikne. Edno e test period, a drugo e koga ke zaredi nekolku dena. Kaj nas zaspivanjeto prodolzhi so omilena pesna i nishkanje vo relaksator. A so cicanje beshe pred da odam na rabota, i posle otkako ke se vratam koga saka i kolku saka. Dodeka bev na rabota jadeshe dva obroci. Poleka, poleka, ke se naviknete i bebeto i ti...
Јас мислам дека бебуш полесно ќе се привикни од мене. Од што ќе ми биде тешко ќе негодувам, ова му е, она му е, не го чува вака, не му прави така.....јас секако не се согласувам со начинпт на кој свекрва ми одгледува внуци, ама секако дека и таа мисли дека добто прави и ненамерно прави она што мене не ми се допаѓа. Мој совет е за сите што децата свеки ви ги чува, не прашувајте како поминале подобро да не знаете ако треба нешто да ви се каже сигурно ќе биде кажано и наместо да се троши негативна енергија со детето, па повеќе да сака со баба да седи, земете си го од кај свеки насмеани и домче на гушкање.
Majki koi veke ste pominale niz istovo, dali I koga treba da pocnam da gi namaluvam podoite pred da se vratam na rabota? Pocnav da go ostavam po malku so baba I dedo ama prviot pat loso pomina, me baral nit jadel nit im zaspal. Vtoriot pat go ostaviv zaspan, stanal I go prosetale super bilo, ama koga me vide posle koga vikna po mene za cicanje... I da treba da se namalat nez kako da pocnam, zaspiva samo so cicanje. Sovet kako da go pomineme toj period na adaptacija, da napomenam ne pie drugo mleko I sise ne fati. Kako e rasporedot na obroci, 9+ ke bide koga ke se vratam na rab.
Pauzata od saat i pol ke ja koristis? Jas vaka planiram. Ne znam dali ke uspee ama... u 8 podoj. U 10 ili 11 kasicka i sokce od kasickata. U 12 sum doma. Doenje do 1 i nesto. Moze i dva pati da se nacica. Posle kaj 14 kasicka, moe mlekce ostveno i u 4 pol doenje. Ona sekako i 2 pati prespiva ova vreme. Se nadevam ke uspeeme.
Ostavaj mleko. Mojava koga ne sakase sise citav po forumi. Na nekoi decata ne jadele 8 saati. U Amerika porodilnoto e 3m. Bebinja od 3m si cekale strplivo da si dojde mama da cica oti ne sskale sise i super bile. Na 3m ne jade ni kasicka.
I mene mnogu me macesde ova pred da pocnam. Postepeno i namaluvav podoi i stignav do ne cicanje dokaj 3. Ja zaspivav so niskanje edvaj. Posle pocnav da ja ostavam na zenata sto mi ja cuva da se ucat i ok bea sam9 jas da ne sum vo blizina. Kako trgnav na rabota si se navikna. Za cicanje posle rabota navecer kolku saka i sabajle. Ponataka za vikend pak i davav koga saka t.e. za zaspivanje denski deka ne sakase veke poinaku da.mi zaspie. Eve veke 13m e isto terame, za vikend ja ostavam da si cica za uspivanje preju nedela posle rabota. Tesko zaspiva so zenava i e so 1 spienje preku den ama toa e nema drug izbor. Ne se sekiraj ke se navikne. Nas ni e potesko veruvaj ☺
Да прашам не знам дали на право место, законски следува саат иполовона за доилки, колку време може тоа да се користи? Да си одговорам на прашањето, значи за полно работно време следува час иполовина, и тука е засметана целата пауза од работниот ден. Ова може да се користи до навршување на една година на детето.
Dali znae da mi kazi nekoja dali odmorot od ovaa godina mozam odma da go zemam t.e da ne trgnuvam voopshto na rabota ili mora nekoj den da se odi pa odmorot.Ve prashuvam oti na rab se javiv i mi rekoa rano bilo a jas od sega planovi krojam za cuvanje deca.
И јад планирам одмпрот одма да го земам, ама кај над имаат глупава потреба да ги усложнуваат работите па се ми е страв дека нема да ми го одобрат. Вие што тргнавте на работа, треба барање да поднесам за да искористам саат за доење?