Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Ај вака полесно ке е газдата ме замолува уште еден месец да бидам пријавена да си седам дома и нормално платата да му ја вратам за да истече договорот што ме вработи со законот до 29 години за да не плати казна но му кажав дека не ми одговара да седам дома без примања никакви еден месец ке бидам врзана и да не можам да се вработам на друго место. И сега се договоривме еден месец да работам уште и после тој ке ја затвара фирмата нема повеќе да функционира. Епа во тој еден месец сакам да си го искористам одморот што додека бев на трудничко не го искористив поточно зимскиот што е две недели. Дали имам право на тоа ...... Ке му дојде две недели одмор една недела да идам на работа и последната недела да си земам боледување и чао пријатно да е... Заборавив да нагласам се враќам после девет месеци од трудничко нема што да ме исплати тек сега во петок почнувам

2. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    И кај може да се јавам или консултирам за правата на работникот?

3. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    24
    Дали некоја од вас користела 3мес.неплатено отсуство од работа, по завршувањето на 9мес.породилно? Ме интересира како оди постапката и што треба да се направи? Благодарам

4. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    И јас за две недели се враќам на работа, првичниот план ми беше да дадам отказ,до септември да седам дома но не иде се по планот. Дали подобра опција е градинка или жена, што мислите. Во градинка директорката ми рече дека можам да и носам кашички готови да и даваат, но се двоумам.

5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    За бебето би било подобро кога веќе мора да се оддели од мајка му,што е веќе еден шок за него, да не ја мени нагло и средината, да останува барем дома, кога нема опција да го чува позната личност од семејството, што за детето би било попријатно него директ ем без мама ем во јасли, опцијата со жена ти е подобра бар за старт.
    Почни по некој саат заедно се жената да се навикне на неа, плус друго е кога само на едно бебе внимава една жена него две на дваесет.
    Искрено,до две години со мајката е најдобро, ама тоа е веќе друга тема

6. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Znam, plus nemam pocnato ni so adaptacija iako ona e mnogu nezavisna, no za zena mnogu sum skepticna, ne znam koj kakov e, strav mi e nekako.

7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    И за плашење е искрено кажано.
    Ама мораш брзо да почнеш, шок е за малата разделувањето.
    Три години е идеална возраст за градинка
    Но како налагаат можностите.
    И јас за третово се спремам по малку..Година и двс месеци има и по два саати го оставам на баба дедо тета... пати по мене детето :(
    Мора постепено

8. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Za zal mene nema koj da mi go cuva blizok, na kraj kraeva gradinka ne ni bega. A dosega osven tatko i jas nikoj ne ja pricuval ni pola cas. Ako jas imam obvrska ja ostavam kaj nego na rabota ili on si ide doma, ama veke taka ne moze da funkcionirame.

На ♡BuBaLe♡ и Aleksandar1212 им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Ќе кажеш искуство баш
    И нас од септрмври не ни бега градинка.
    Среќно вреќање на работа

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  10. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Kolkavi ste vie?

11. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Augustd site nie znaeme deka najdobro za edno dete e da bide so majkata no kako roditeli sme dolzni na toa dete da mu ovozmozime najdobro zdrastvo,obrazovanie,zivot..
    Sin mi od 6m go ostaviv so zena a od 9 meseci pa se do 4god odese vo gradinka.
    Sega povtorno go cuva zena,zaradi negovata zdrastvena sostojba ne smeam da rizikuvam so gradinki.
    Nema zosto da ti e strav od zenite,tocno deka ne znaes koja kakva e no ke se rasprasas megu poznanici i bliski da ti preporacaat dobra zena sto ke se grizi sovesno za deteto.
    Jas ni so prvata ni so ovaa sega nemam nikakov problem.
    Se gleda i po sin mi deka e zadovolen.
    Prvite 2 nedeli e tesko da se priviknat eden na drug no posle toa e mnogu polesno.
    Dokolku insistiras na gradinka barem da e 9m bebeto .
    I imaj predstava deka ni vo gradinkite ne e sjajno. Kolku cesto koga sum odela da go zemam sin mi ecese vo jaslite od detski plac. Nekogas ne mu bese navreme pelenata smeneta pa ke se isfrla brunkicki po gazeto,ili mokro ke go zemam.
    Zimno vreme se slucuvase dodeka spijat bebinjata,vospituvackite vo taa prostorija prozorcite gi otvaraa i cigari pusea.
    Licno edna majka gi ima videno pa nastana mal problem,imase svikano i roditelska.
    Ne e se taka sjajno ni tamu no koga nema opcija druga...toa e .

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Година и два месеци
    Уште цица

13. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Mojata vo nedela polni devet meseci no samoto dete e mn.individualno i ne e voopsto placliva, duri i mleko pie sama, problem e uspivanjeto samo. Tocno deka e taka vo gradinkite, toa e fakt, od ponedelnik sum na plan da pocne so adaptacija, kojznae kako ke bide bidejki se dojde naednash bez vreme za baranje opcii.

14. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Pogolemi od nas ste znaci.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    А твоето? И прво ти е?

16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    9 za edna nedela. Da, prvo

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    И син ми не беше плачлив но самата промена на средина и за возрасните е тешка а не пак на бебе.
    Кажи си на воспитувачките,на таа што ќе се грижи на неа за навиките на детето,што јаде,што не сака..
    Дали ги јаде јадењата пасирани убаво или по грубо.
    На почеток и тебе ќе ти биде тешко кога ќе се оделуваш од неа и на неа од тебе но ќе се навикнете :hug:

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Znam i se tesham deka barem gradinkata mi e na 10min.od rabotata. Fala ti. :hug:

На ♡BuBaLe♡ и MilaP им се допаѓа ова.
  19. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Мајко, јас не знам како другиве се снаоѓате, но одкако тргнав на работа сум хаос. Ненаспана, несредена, не во буквална смисла ама и небањата ха ха ха. Кришно навечер станувам да се избањам, ле леее немам време за ништо. Освен ручек за нас, за бебуш јадење да оставам, да подсредам во.кујната и толку дошло време за спиење.
    За средување по дома да не зборам, мослам 24/7 дека мо е како бомба да паднала. И ако оставам подсредено, хаос наоѓам. Немам сила.
    Машината со алишта ја заборавам, си чека сирота (facepalm) :):):) да ми текне ама текнување до следна машина :rofl: среча секој ден има што да е пушти :rofl::rofl::rofl:.

На сештонешто и M&M им се допаѓа ова.
  20. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    За еден месец почнувам на работа , со полно работно време на повисока позиција , малиот ке има 8,5 месеци . Малку сум во паникако како ќе се организирам и како ќе се навинки без мене 9 часа со оглед дека цица и е многу приврзан. Ќе го чува свекрва ми ама пак . Некој совет за полесно да се организирам и двата да ја надминиме разделбата ?