Pocni uste sega da go ostavas prvo 1h sam so svekrva ti, pa 2h i po nekoja den podolgo 5-6h za da go privikes poleka da ne mu dojde naednas toa delenje od tebe poveke casa ako predhodno ne ste deleni ic.
Не се секирај. Јас пред да тргнам на раб.го немав оставено ни по пола саат. А свекрва ми ја гледаше еднаш неделно. Неделата пред да тргнам и го оставав по два саати. Колку да се привикнат и поднаучат, тертип на заспивање, на јадење. И после одма го оставив9 саати. Не се појави никаков проблем. Баба и дедо како знаат да занимаваат дете никој не знае. Плус моево обожаваше да цица. До тогаш само со цицање се успивавме. Јас не му воведов никакво млеко. Цицаше пред искачање и кога ќе се вратам, а со бабата си смислија нов начин на успивање. Децата се многу адаптибилни, ние возрасните сме проблематични. Првите денови на работа нон стоп слики на мобилен гледав од син ми од што ми недостасуваше.
А со јадење како беше, јадеше ли цврста храна? Мене ова моево ме плаши, дека само цице сака, друго ептен со сила.
Доручек овошна каша со житарка, ужинка млечна(кис.млеко, јогурт, урда) ручек манџа со месо или без, уз пат некое јаболко или банана, бисквита. Некогаш повеќе некогаш помалку ќе каснеше. Со мене повеќе забушаваше со јадење. Ќе му текне да цица и крај. Пишти и плука дур не му дадеш да цица. А со баба цицање нема и што ќе прави мора колку толку да касне. Девет месеци беше.
Барем јадело...дај Боже да се разјаде кога ќе тргнам на работа. Сега вака не покажува голем интерес, само ќе проба и толку, после плаче за цицање. Кај мене е зезнато што ќе има 8 месеци кога ќе почнам на работа, плус работното време ми е за никаде, од 10-18 часот. Освен тоа, во 9:00 излегувам, ретко пред 19 сум дома. Се надевам дека кога ќе воведам кисело млеко/јогурт ќе јаде.
Jas 1 mesec pred trganje ja ostavav so zenata sto ja cuva. Isto cicase i uste cica. Se navikna ama uste mi place od sabajle koga ke izlezam, kolku da mi go pocne denot posle e super. Mislam deka jade povek kiga sum na rabota otkolku koga sum doma. Isto i za tecnosti. So zaspivanjeto malku ja drivla zenata ama se snaogaat. Me faka i do 10 saati sose pat. Znam kako ti e ama ne se grizi ke se navikne. Samo ostavaj go po malku i pred da trgnes. Da ne mu dojde naglo
И мпето беше нон стоп на града, ама кога тргнав на работа немаше цицање, па све си ручкаше. Кога се гладни ќе пројадат. Само сокови не им давајте, од нив им се намалува апетито. Вода најдобро, а може и чај без шеќер да е. А за организирање, ќе се навикнете за неколку дена. На работа како на одмор да сум била, а не на трудничко. За дома си се пожалив претходно,
Eve go moeto iskustvo: trgnav na rab pred skoro 2m. Sinko denes napravi 11m. Nemav koj vo sk, zena ne najdov i ne mi se isplati, gradinka rekov mal e i moite od drug grad se nafatija (sestra i majka). Sveki od start rece "jas ne znam koga bi mozela da idam, takva mi e rabotata bla bla" me otkaci zenata delumno, ama dojde ednas vo ovie 2m i go cuvase celi 6dena. Moevo e prilagodlivo. Od samo jas sto mu bev celi 9mes, znaci samo so mene mn vreme pominuvase, se navikna i na drugive 3. Gi prifati site. Jas koga odev na rab toj zaigran ne me ni zabelezuvase ili i da me isprati nekogas na vrata, ne zaplakuva. E koga se vrakam od rab poslednive denovi me bara ,me guska, ni 5min ne saka da e sam. Odluciv od sep vo gradinka. Uste kratok period ke se molime za cuvanje, posle otom potom. Decata lesno se naviknuvaat, nie majkite mnogu mu ja mislime. I kako sto kaza @augustd ista situacija, nemam nikoj tuka ni pola saat da go pocuva, sekade so mene go nosam ili epten kaj mm na rabota ke go ostavam cisto do frizer da pojdam Suma sumarum, ima i pozitivni i negativni strani so gradinkite. No toa e. Ke porasnat de. I nie sme odele vo gradinka, pa zivi i zdravi sme. A za zena, treba epten nekoja od doverba.
Nie zapishavme gradinka, od utre ke ja nosam po 2h.Kaj nas e plus i toa shto vospituvackite mi rekoa deka moze tie 2h jas da sedam kaj niv da ispijam kafe primer dodeka e deteto vo zanimalna. Mi ponudija i ako zaspiva vo kolicka da im ja odnesam i nea, no moeto ne se uspiva taka. Za hrana davaat da im odneses kasicki vo teglicka kupecki. Na mojata dorucekot ke i go smenam so mleko za tamu da jade kashicka na hipp. Ke vidime od utre sto ke bide. Dali davate nesto za imunitetot oti neli tamu lesno se razboluvaat?
Затоа и те прашав. Ќерка ми имаше 1 месец кога поднесов документи за на 7,5 да тргне на адаптација. Плус ми напоменаа дека забрането е од дома БИЛОШТО (од храна) да се внесува внатре. Дозволија само цуцла лажачка, од која по кратко време јас ја одвикнав.
Kaj nas e dosta porelaksirano oti mozam dete i pokasno da nosam, i za deca shto se uspivaat vo kolicki ne pravat problem, dozvoluvaat i toa.
Na tema vrakjanje na rabota samo da se prijavam deka ne se vrakjam. Uspat kaj nas vo mojot grad baram rabota, pa ke vidime sto ke izleze. So Gospod napred da najdam nesto asalno.
I jas mislev do septemvri da ne se vrakjam, no gledam i na dete mu zdosaduva iskreno malku i mene, kredit od okolu 15000evra, maz ubavo zarabotuva ama i mnogu troshime, toa e.