Мамички, на работа почнувам за две недели. Сакам да земам неплатен одмор од два месеци. Она што ме интересира е дали после тие два месеци јас можам да си искористам и годишен одмор. Ќе имам само 5 месеци непрекинат стаж годинава.
Стар или од 2018? Секако ќе можеш. Одморот е за годината, а она 6 месеци стаж важи само за прво вработување.
Фала кукле, за од 2018 прашував. Разговарав и со правна служба, можам да користам бидејќи ми течи здравствено а во друг случај да се има неплатен одмор мора 6 месеци да поминат па да се користи одмор. За родителскилско отсуство можело но не надоврзан на неплатениот. Морало да се вратам на работа па да користам + сезона кај нас, тешко дека ќе ми дадат одмор во август т.е надоврзан на неплатениот.
После породилно отсуство може да се продолжи законски уште 3 месеци во кои ти плаќаат само здравствено. Во секој друг неплатен одмор си одјавен од фирма и при враќањр мора да поминат 6 месеци за користење на одмор т.е како од почеток да си почнала на работа испаѓа.
Така знам дека практикуват кај нас. Колега беше на неплатен , Австралија, ко се врати чекаше 6 месеци за одмор да земит .
Битно ми беше да можам да користам одмор за роденденот од малава, дали ми следува. Сепак некако ќе искомбинирам. Фала на одговорите девојки
и јас во државно па после неплатен одмор од три месеци немав право на годишен цели 6 месеци.Од управа и директорот лично ми потврди
А јас што работам 156 год у иста фирма ако работам таму до крај истото важи зашто ми е прво раб место?
Ама мислам дека е вака: ако јас работам во фирма х до 25.04 на пример и ако новата фирма ме пријави на 26.04 ќе ми следува одмор. Ако само еден ден има прекин тогаш се чека 6 месеци. Истово ми се случи мене. Имав еден ден прекин во стаж и требаше да чекам 6 месеци за да одам на одмор. Од приватно во државно се префрлив. За неплатеното не знам како оди
Точно така! ако имаш само 1 ден прекин се се менува...несмее да има прекин во стаж мора истиот ден да се префрлиш од една во друга фирма.
епа неплатено кога земаш те одјавуваат од фирма/институција и имаш секако прекин на стаж.Затоа и не ни даваата одмор наредните 6 месеци.Мене и здравственото ми беше укинато тие три месеци