Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Nekoj da ne bil skoro ili e na neplateno otsustvo i kako se zema... So baranje najava ili... Toa e neplaten odmor ili neplateno roditelsko otsustvo... Treba li nekoj dokaz (boleduvanje, pricina) ili samo podnesuvas baranje pa ako ti odobrat.... Ima li nekoj da ne go vratile na rabota posle toa...

2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Неплатено родителско отсуство е тоа. Не ти треба ни боледување, ни причина.
    Не ти тече стаж, а мислам дека си здравствено осигуран.
    Обврската за враќање на работа си стои дека мора да те врати.
    Сигурно е со најава.
    Следната недела ќе ви пишам точно

На Dusica24mkd и happygirl им се допаѓа ова.
  3. Dusica24mkd

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Blagodaram Teddy grey cekam odgovor

4. Sanny.93

Sanny.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    20
    Мајки ве молам за совет. За точно еден месец тргнувам на работа, бебче тогаш ќе има скоро 9 месеци. Проблемот е што е премногу поврзан со мене, сака само кај мене во раце да биде заспива само на цице, шише не сака да види ниту пак фати цуцла лажливка. Работното време ми е од 8ипол до 4 ипол додека дојдам 5 ќе ме фати значи скоро 9 саати ќе ме нема. Не знам како да го научам да прифаќа и други луѓе и како да најдам начин да не заспива само на цице, не знам ни воопшто кој ќе се нафати вака да ми го чува, многу се нервирам жал ми е да го оставам знам дека ќе плаче по мене, а морам и на работа да тргнам. Памет не ми остана веќе ве молам за совети и искуства.

5. Dusica24mkd

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Мојава е скоро 6 месеци од 4 месеци, почнав да ја заспивам со нишање (возење во количка) потоа ја орефрлам во креветче... Со мене е речиси цел ден, до17 часот, но кога викам комшивки или баба дедо на кафе кој било им ја давам и не ја земам... Ја оставам и сама додека рБотам ја залажувам со играчки... Пробај да ја оставас по 5 мин со некој што знае да ја лаше, умее до дечиња, па 10 па 30 час... Почни и да ја заспиваш во колица со возење, за шишето или фаќа. Или не.. Но мораш да работиш на тоа да биде и осамостоено бебето... Мојава сама спие во креветче.. Кога плаче на кратко ја земам и оак назад... Жал ми е но на 8 месеци ке ја оставам дома, мора да се навикнува на ред од мала... Се надевам ке успеам..

6. Dusica24mkd

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Da ve molam nesto... Nekoja da mi isprati nacrt tekst sto pustila na rabota kako izvesetuvanje eden mesec porano, koga i zavrsuva porodilnoto i koga se vrakja... Moze i vo poraka

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.505
    Допаѓања:
    201.487
    Си знаат таму кога се враќаш, си пишува на боледувањето точен датум. Јас никого не известував, само си почнав на работа дента кога требаше да се вратам.

8. Dusica24mkd

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Da duso tocno, no zakonski sme obvrzani da podneseme izvesetuvanje. Nekako vo ovie losi vreminja ne mi se igra...

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Јас не пуштив известување, им стигнува известување од фондот, јас побарав одмор 1 месец пред да се вратам и тоа беше тоа.

На Dusica24mkd му/ѝ се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    Pocnav na rabota malku sabajle imav solzi na oci ama izdrzav. Sreka kratko vreme pa bebe ubavo pominalo. Ajde Mora da se naviknuvame kolku i da ni dadat malku ni e

На FreeMind, Sanny.93, Dusica24mkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sanny.93

Sanny.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    20
    И јас почнувам за две недели, некако многу си се навикнав да си го поминувам времето со бебче дома, па ќе видиме како ќе поминеме и ние, се надевам исто како вас :D Секако знам дека првата недела на адаптација е тешка ама ќе си се навикнеме, мораме...

12. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    I jas pocnuvam za 10 dena i mi se placeeee...

13. Sanny.93

Sanny.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    20
    Знам како ти е ...колку месеци ќе има бебче? И мене ми се плаче посебно што малиот е премногу приврзан со мене и тешко заспива без цице, сега сме у фаза кога оставам други да го заспиваат...знам и дека кога ќе почнам мислите цело време кај него ќе ми бидат ама што да правиме ќе си се навикнеме

14. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Ke bide 8 meseci i 10 dena koga ke trgnam na rabota. Problem so zaspivanje sea za sea nema, zaspiva so cicanje no i so niskanje. Poveke me pritiska pomislata deka nema da sum cel den so nego. Verojatno se e stvar na navika taka da kako i site ostanati ke se navikneme i nie :)

15. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.467
    Мамички здраво.
    Ме интересира дали некоја знае за после породилно, а претходно на паталошка бременоста (боловање) какви можности има за после породилно за уште некое време дома? Бебка ќе биди 8 месеци, па потоа имам одмор за користење, но дали можи боловање за бебе, за мене?
    Прашувам во случај да ми треба.
    Фала ви.

16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Матичен педијатар до 15 дена може максимум (зависи дијагноза) да даде боледување за нега на дете, за повеќе мора на комисија со претходен извршен преглед и извештај од специјалист и конзилијарно мислење потпишано од 3 доктори. Со ова боледување пари/плата ќе чекаш од Фондот, и е 70% плата.

Можеш да комбинираш и со твоите матични, да ги замолиш, да им објасниш. Пр.15 дена боледување од твојата општа матична, па одмор да си земеш 2 недели, па 15 дена матичен гинеколог, па пак одмор ..ете ти месец ипол, два плус ќе дојдат. Вака 80% ќе земаш за тие боледувања и директно од работодавачот.

На Makedonka007 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.467
    Фала мила премногууу. Многу убаво објаснето. Ми треба за секој случај да си знам.
    Бацкии

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    Тргна ли на работа?
    Како се снајде малата со шише?

19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Почна да пие. 2 - 3 недели пред да тргнам на работа.
    Стопли и изгледа ожедне.
    Млеко не сака.
    Нудам и од чаша и од шише.

На DuchessAnn и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    Има надеж значи :)

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.