Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.399
    Допаѓања:
    22.559
    Се е тоа убаво, само што функционира најчесто во државно. Во приватните фирми ретко кој ќе дозволи такво користење на одморот.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Разговарав со претпоставените инаку во маркет работам ми рекоа поарно одма искористи го исто ќе ни биде како на породилно да си барем после ќе почниш и готово додека имаш замена, е сеа до градинка а блиску до нас има ист маркет ќе побарам да ме префрлат и ако може 1см само да одам ако не ќе барам кога ќе бидам 2см да ја земам јас во 4од градинка и да биде со мене додека мм си дојде во 5од раб, ама здравје има време сега за сега ке уживаме дома

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Како ги наоѓате жениве за чување? Треба од март да почнам ,градинка без МРП не доаѓа предвид,исто и приватна не прима.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.361
    Допаѓања:
    13.341
    И мене исто ми дозволија. Стар одмор од 2018 некој ден ми дозволија да си го оставам, цел одмор од 2019 и после во 2020 имам нов одмор. Комотно можев да седам дома до годинка. Ама не сакам, понатаму ќе требаат денови, болно дете, па одмори, продолжени викенди, и затоа си оставив денови. Пак бебе ќе има преку 10 месеца кога ќе тргнам.

На hello-kitty.90, FreeMind, Мецаа91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Убаво кај тебе, кај нас мора пр.зимскиот да го искористиш неможе ако имаш 15дена да користиш 10 а другите по потреба мора цел, таман не е март ке ја носам градинка ем ќе биде навикната ај здравје само...

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.749
    Допаѓања:
    23.273
    Мене ми го дадоа сега одморот од годинава, 12 работни дена, само толку ми даваат, нема друг, сега наредно одмор можам да земам дури в година од јули натамау, исто 12 раб дена, скопска фирма е, приватна, газдарицата ми е во Скопје, ама сум дааалеку од Скопје :)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Леле само кога ќе помислам, кожа ми се ежи. Треба да почнам од март, сакам да земам неплатен месец, два, па боледување. Бебе во март ќе биде 8+ и ми е жал од толку мал да ја прими MМР. Одмор ќе чувам за роденден и одмори.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.467
    Мамички ако сте биле на патолошка бременост, па потоа породилно од 8ми месец во бременоста, нормално доаѓа до 8ми месец на бебка, дали после тоа може да се продолжи до година дома? Со боледување од доктор секако. За државно се работи.
    Фала

9. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    8.994
    Мене ке ми треба од април, по препорака досега не сум имала среќа ... Ке се распрашам преку агенција, има време но би ја ангажирала месец пред да тргнам на работа. Ајде вие што сте нашле жена споделете искуства како ја најдовте.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.399
    Допаѓања:
    22.559
    Дали некоја има користено неплатено родителско отсуство после породилното?
    Во фирмата овде не знаат како да ги регулираат деновите од 06.09 до 30.09, оти породилното ми заврши на 05.09 а јас тргнав на работа на 01.10.
    Мислам дека е касно за барање за неплатено отсуство нели?
    Пошто на време не си ги средиле работите, сега ќе ми пишат одмор и ќе ме наместат да си платам придонеси за платата што ќе им ја вратам.

11. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Јас веднаш после породилно користев одмор од ланската година што имав останато до крај на јуни, а потоа зедов три месеци неплатено родителско отсуство.
    Ова отсуство можеш да се искористи веднаш три месеци или може да се користи поделено додека детето не наполни три години.
    Тоа треба пред време да се направи барање до фирмата. Мислам дека сега не можеш да го направиш за денови кои поминале, но во иднина ако сакаш да користиш можеш до три години на детето.

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.399
    Допаѓања:
    22.559
    Ама сега дали ќе може уназад да ми го средат тоа како неплатено отсуство?
    Финтата е без да ми пишат одмор дали ќе може да имам неплатено отсуство? Кај мене се работи за 25 дена.
    Ти предвреме поднесе барање за неплатено отсуство во фирмата?

13. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Мислам дека не може за изминати денови, бидејќи пред време се доставува барање, бидејќи кога го користиш неплатеното отсуство треба да си одјавен од фирмата. Значи немаш придонеси, а осигурање имаш преку фонд

14. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Може,ако сакаат. Ако веќе пуштиле МПИН до УЈП за плата можат да направат корекција со 103 (така се вика обр. за корекција 103). Ако сакаат само и самото твое барање ќе го заверат со постара дата а рок за пуштање на плата е до 15-ти така да има луфта за да се направи корекција на МПИН

15. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.399
    Допаѓања:
    22.559
    Уште немаат пуштено плата, баш ми рекоа да ги средиме тие денови пред да се пушти платата.
    Значи треба само барање да поднесам до фирмата за да му одобрат неплатено родителско отсуство?
    Тие прашале во книговодство и од таму им кажуваат боледување од матичната да земам, а тоа не можам да го направам за минатиот месец.

16. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Барање се поднесува во фирмата пред да го земеш родителското отсуство бидејќи тие треба да те одјават додека го користиш, не може да те одјават сега со толку поминати денови. Членката предходно пишува што да се направи доколку поминале плата, а тебе проблем ти е што не може сега после толку денови да те одјават.
    Во барањето се наведуваат денови од кога до кога ќе користиш и потоа за тие денови те одјавуваат и те пријавуваат за осигурување под фонд.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    13.515
    Мајки што сте се вратиле на работа и по 2-3 месеци ви истекол договорот. Безбедни бевте во тој период? Смеат да ве отпуштат дека имаат замена веќе или мора да го испоштуваат договорот па после да ви го раскинат?
    Сакам да знам кои се моите права во случај да сум вишок, а имам уште малку од договорот.

Последна измена: 5 март 2020
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.058
    Допаѓања:
    36.097
    Треба да те држат на работа додека ти трае договорот.

На Spidy и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.216
    Допаѓања:
    111.976
    Мора да го испоштуваат договорот. Без гајле :)

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. steffriss

steffriss Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    1.449
    Zdravo feminki,edno prasanje do tie sto koristele neplateno roditelsko otsustvo od rabota?Dali za tie meseci tece penzisko i zdravstveno osiguruvanje ili e staveno vo miruvanje?