Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    i jas sum vo slicna situacija se vrakam na rabota od slednata nedela 11 meseci e ajde prvicno mesec dva ke sum samo prva so isklucoci ke odi gradinka i zena po potreba no potoa imam 4 do 5 nokni vo mesecot i neznam kako ke se navikne so tatko mu i uste cica ke treba naskoro da go odviknuvam.

На лукајана и crazylady им се допаѓа ова.
  2. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Соседка ми е и пријателка, ја познава и навикнат е на неа. Заради тоа и се одлучив за неа блиску ми е и може да го причува секогаш.И плаќам 400 денари од ден.

На cresa-jagoda и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Jas ja pustiv mojata najmala cucka so nenavrseni 9 meseci...
    Sega e 10 i pol i super se prilagodi za nedela dena.
    Si cuca koga ke si dojdime i za spienje...
    Mamina maza e toa nema beganje, ama ne pravi problemi super e.
    Si jade pie spie vo gradinka se.
    Na pocetokot protestirase, ama sega e dobra.
    Neka ne vi e strav za decata.
    Zivotot mora da prodolzi.
    Ke se pazime i toa e toa.
    I so korona i bez korona mora da ziveeme.

На Fatalnata, SkarletOHara, Kolache na mama и 5 други им се допаѓа ова.
  4. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    1.152
    Дали се навикна бебо додека не си на работа?
    Колку саати работиш ?
    Јас почнав пред една недела а бебево сега за дв дена полни 8 месеци. Морам да се вратам порано.
    На цицање сме и несака да прифати друго млеко, вода не пие, ниту чај ниту сок. Пие само мое млеко и тоа едвај со молење.
    Убаво јадеше каши, претежно и правев но еве некаде 10 дена откако и излегоа долните кецови ништо нескаа да јаде. Каши воопшто а виде лажиче почнува да се врти и плаче.
    И даваме да јаде парченца.
    За заспивање не прави проблем со нишање ќе заспие но ми е страв да не е гладна.
    Сите ми викаат дека е уште мала и да останам дома.
    Ќе се обидам и оваа недела да видам како ќе реагира.

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Мало ми е бебето уште е рано за оброци но чисто ако си пробала се пробај BLW метода читни на нет.
    Дали си се обидела да не даваш лажиче туку бебе само да јаде? Читав доста за методава ми изгледаше привлечна а и спомнато е дека помага за нејадачи

6. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Јас многу се плашев како ќе биде. Се навикнав дома, фати корона,си го пораснав буквално, ми беше многу убаво,се до последниот период каде се најдов дома со карантини, непрошетана, дека се се' врти околу него, доручек, ручеци, дремки, каки.. не се ни гледав во огледало, куќата хаос.
    Кога се адаптира за 4 недели, тргнав на работа.
    Леле преубаво ми е. Се подновив, се дотерав, не го мислам и не го тупам на работа за бебо. Многу ми е посредено, организирана сум, дотерана, исфенирана,кафе сум пиела, и спремна да си играм кога ќе го земам, а тој таму среќен, најаден, наигран... Одењето на работа ме промени позитивно во ова корона време.
    Плус, си ја сакам јас работата, но најбитно ми е детето ми е згрижено на сигурно и знам дека и манџа ќе јаде и салата и овошје и не мислам.

На Love86, MinnaAnne, FreeMind и 9 други им се допаѓа ова.
  7. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    142
    Девојки се има ли некоја вратено на работа по 3 месеци? Во Америка за жал имаме само 3 месеци неплатено породилно и после или се враќаш на работа или даваш отказ. Секако ќе видам каква ќе биде ситуацијата и дали ќе се вратам,работата ми е пон-петок 10-4 не се премногу саати, но ме интересира дали некој се вратил за толку брзо време на работа и како се одразило тоа на бебето

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Другарка имам што таму се породи царски и се врати за 2 или 3 недели не и дадоа поввеќе.
    Си зема бебиситерка во ред беше со бебето

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.979
    Допаѓања:
    25.515
    Мислам дека полесно од колку да има 11 месеци. Прам споредба, фала Богу мене трудночко ми е до кога беба ќе има година и пол ама сега ја оставам на 2 саати со маж ми само и ај некако издржуваат ама со баба.. вришти пишто гребе по врати за мене.

На Bebac, Chuchanov и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  10. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Колку од прилика зимаат жениве за чување деца? Јас најдов една 300 евра ми бара, нз дали е ок цена за 8 саати од пон. до петок?

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.101
    Допаѓања:
    124.318
    Јас кога барав жена сите ми бараа ( со препорака беа) од 18-20 илјади, една дури над тоа

На MinnaAnne му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mila1990

Mila1990 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    31
    И јас размислував за жена, но ова ми е доста скапо некако. Би сакала да прашам како се договарате, дали таа готви за детето, и конкретно дали барате нешто едукативно од неа за детето или слично? Како би течел денот? Извинете, но навистина не сум упатена. Поздрав

13. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Jas na mojata 13,000 i plakam. Samata si pobara 12,000 no pred 7/8 meseci i ja zgolemiv uste 1.000 plus. Bi i plakala i poveke ama ne sum vo moznost, premnogu sum zadovolna od nea. Ne znam ova 18.000 e navistina mnogu, zboram od aspekt na familija da izdvojuva tolkav troshok. No sekoj znae kolku e vo mozhnost, toj shto gi dava mu se mnogu, toj shto gi zima mu se malku.
    Inaku, Nasabajle doaga 10 do 8, sekogas se presoblaka vo alishta koi gi nosi samo kaj nas (ona taka si pravi ja ne i barav). Ima i nejzini papuchi shto i stojat kaj nas sekogas i samo niv si gi nosi. Pravi sokce za dete i cajce koga ke stanr, go presoblaka, mu podgotvuva za doruchek (se dogovarame sto da mu napravi). Potoa si igraat, chitaat knigi, izleguva go sheta nadvor (koga e potoplo podolgo shetaat). Koga se vrakaat mu pravi ruchek (isto po dogovor) mu dava da ruchka, go presobleku i go zaspiva za popladnevna dremka nakaj 1/1:15. Dodeka spie ona si rucha (jadenje si nosi iako ja sto pati i imam recheno da zeme od kaj nas, no ne saka), pie kafe, ako ima alishta negovi mu gi pegla. Vo posledno vreme pocna i nashite alishta da ni gi pegla, no ne i baram jas, samostojno go pravi toa. Edinstveno pokraj grizata okolu bebeto i pobarav povremeno da mete i dzogira vo dnevna, imame kuche pa pushta vlakna bajagi.
    Inaku za edukacija fala bogu deka toa se bara od nea, ne kojznae shto no da razgovara, brojki, bukvi, zborovi pesnicki, slagalici i slicno. Toa e mnogu vazno sekako za razvojot. Sin mi e 2 godini i 4 meseci i nekogas koga ke slushnam nekoj zbor shto ke kazhe duri se iznenaduvam (primer kambanata dzvoni). Toa go ima ona naucheno od proshetkite.
    Drugo ne znam kako se odnesuvaat drugi dadilki. Koga vleguva doma kaj nas obavezno prvo race mie i slicno.
    Sin mi mnogu ja saka ne bi ja smenila za nikoja druga.

На Azalea Bonsai, Fatalnata, dromka и 16 други им се допаѓа ова.
  14. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    2.249
    Мајки Ве молам за некој совет, треба да појдам на работа крај на април бебето нема да има ни полни 9 месеци. Се мислам дали да го пуштам во градинка или да оставам работа, не знам како ќе се снајде таму превише е поврзано со мене бидејќи освен со мене со други нема седено а и нема кој дома да го чува друг. А пак да останам без работа во ова време некако не е најдобра идеја не можам и ме сакам да зависам од друг иако е сопруг не сум навикната да тржам дај ми 50ден дај ми 100 лако дете. Паа Ве молам за некој совет од Вас искусните

15. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Мој совет да си го пратиш во градинка. Јас моето го пратив на 13 месеци кога отворија градинките, многу сме задоволни. Разделбата и адаптацијата во градинка е тешка, но потоа ќе се навикнете на новите услови. Ние сме многу задоволни од градинка. Сега чекаме и второ, па здравје да биде се во ред исто и второто ќе си оди во градинка од 9м кога ќе треба да почнам на работа. Јас лично не би оставила работа, без разлика колку заработува сопругот. Бебето брзо ќе се навикне на новите услови, дури побрзо и од тебе.

На Pacient srna, Chuchanov, Bicka77 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.564
    И моето беше само со мене приврзано,па да видиш сега како оди со радост во градинка .
    Го пуштив на 13м една недела беше со плачки,постепено се навикнуваше.
    Вчера баш сретнав една мајка во нашата група со 8ипол месечно бебе,вика супер се прилагоди немаше плачење,спие и по два пати.
    Ич да не се мислиш што помало,толку побрзо ќе се навикне,да видиш како убаво ќе си фатите ред со градинката.

На Izzy_0504 и Anaouou им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Од искустцо од другарка подобро пушти го чим е приврзано. Сега е мало ама кога ќе порасне уште толку приврзано нема да можеш да мрднеш. Другарка ми така цело време со неа напушти работа ни градинка ни ништо детево 3год има не може да мрдне боже сачувај на спиење не сака нигде. Језда е мало јас би го чувала бар до 1год ако има опција не знам што работиш искрено не би напуштила работа освен нели во услови мм да заработува доволно. Ти најдобро си ја знаеш финансиската состојба. Може поарно да одиш на работа и да најдеш жена па платата на жена давај ја 3 4 месеци па пушти го после 1год.

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Како заспиваат во градинка 9 месечни бебиња кои се научени во раце?

19. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Се учат од зор сами., душички. Ќерка ми ја оставив со полни 9 месеци, дома заспиваше само си нишање во раце. Ја носев една недела по саат два и реков од следна недела мора да спие јас се враќам на работа. Тие ми се јавуваат во 12 ч. Да си ја земам не заспала. Одам сите деца спијат во креветчињата таа седи на земја со 2 те . Негователка и воспитувачка. Им кажав од утре не звонете, нема кој да ја зема во 12. Тоа е. И бебето почна да спие. Како не знам. Знам дека овие што беа во Јасли имале правило да не ги држат во раце Кога наполни годинка знаеше да покаже како ја скубат , едната ја викаше на име и вика диди вака и се тегне на косичката :( Мислам ако не милум било силум. Не знам што да кажам, уште сега ми е тешко и ова треба со полни 9 да го оставам во градинка. @Jana06

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Ја скубеле воспитувачките?