Да да земав пред да отворам зимоска 2недели Мене ми е чудно дека после кога појдов да видам за после ппрпдилното да искористам ми рекоа пропаднал не бил искористен до одредена дата.
I jas taka znam a tuka kazuvaat deka tie sto se na porodilno mozelo I do 31 dekemvri 2024 da se iskoristel odmorot za 2023 vo dogovor so gazdata ili I bez toa ne znam
Јас користев ама со претходен договор. Термин ми беше почеток на февруари, сакав да земам во декември. Колешка напушти, и ме замолија да не го земам одморот, значи технички ме одбиле за одмор. Реков нема проблем, ама не сакам да земам во јануари, нека седи после породилно, и се согласија. Значи договорено беше уште пред да се породам. Инаку законски пропаѓа.
Прашај си трудов инспекторат. https://dit.gov.mk/ Работава кај тебе да не излезе ептен тегавење со работодавецот. Зошто ти технички си отворила породилно во декември/јануари кога и да било, си можела да искористиш 4 наместо 2 недели одмор пред тоа кога знаеш дека веќе од Јули 2024 имаш нов одмор или да си прашала дали може да ти ги дадат и овие останати денови од стар одмор после Октомври следна година. Во Закон стои дека можеш да користиш одмор до Јуни следната година ако си била на породилно ама мислам дека твојот случај не влегува.
Ништо тогаш хаха. Во секој случај на мн наврати ми е шејди фирмата дури и брат ми намерно 1ден не му броеле за 13та плата пошто знаеа дека сакал да си оди Фала ви многу во секој случај
Majki koj prava na otsustvo od rabota posle porodilno mozam da gi koristam osvem odmorot sto go iskoristiv cel od 2024 Isto sleden odmor od 2025 koga mi sleduva da koristam. Dali toa e zimskiot
Ако си го искористила цел одмор од 2024 тогаш, тогаш само боледување можеш да отворориш или неплатено. Одморот од 2025 мислам дека можеш од јануари да почнеш да го користиш.
A zakon za bebinja do 1 god sto e , da si odam porano 1.5 h sekoj den? Boleduvanje na koj osnov mozam da zemam. Ako nemam nekoj da mi go cuva bebe moze za toa nesto da se zeme. Mm odi na pat jas koga treba da pocccnam , nemam kako jas da go nosam kaj sveki da go cuva zasto mm treba da go nosi,, mene ke mi e kruzenje epten
Законот е 1ч за доење, и би требало да ти следува 30мин пауза. Правилото е на сред работно време да искочиш на 1ч за да доиш, ама обично се прави договор со фирмата да се спои тој саат со паузата. Значи нема да правиш пауза и ќе си одиш 1,5ч порано.
Да, те следува дополнителен час за доење, тоа треба со човечки ресурси да договориш како ќе го користиш. Некаде дозволуваат порано да си заминеш од работа, некаде те обврзуваат во текот на рабптниот ден да искористиш. Боледување само со некоја дијагноза од матичен или од педијатар. Без реална потреба потешко дека ќе ти отворат бидејќи им прават контроли да нема злоупотреба. Ако нема кој да го чува бебето, за тоа не следува ништо, ќе се снаоѓаш или боледување ако можеш да отвориш или неплатено да земеш, друга опција не знам.
Каде и да сум работела ми било дозволено да го користам одморот од јануари, ваљда ствар на договор во фирмата.
Znaci ka do juli nema da imam odmor!? I dali e usvoen noviot zakon kaj sto se zima plus 6 m roditelsko otsustvo?
Ako si go iskoristila cel odmor za 2024 od 25, 30 dena rabotni ne znam kolku imas togas nemas odmor do 1 juli 2025
Нема врска ова што го збориш. Ако има исполнето 6 месеци непрекинат стаж во 2024 ( а има бидејќи е на породилно); без разлика одморите за 2025 почнуваат да важат од 1 Јануари 21/22 дена зависи колку има потпишано. Може да го земе од 1 Јануари, тоа што фирми ви одредуваат на вас кога да зимате одмор и дали да ви е Јуни и Јули да се обратите во HR или да си побарате права на вработени
Тоа е за одмор од 2024 односно стар одмор. Затоа се користи како “втор дел” односно ви даваат стар одмор од минатата година. Членката прашува за одмор од 2025 која може да користи од 2 Јануари законски цел одмор кога сака
Epa ako go iskoristi cel odmor za 2025 vo Januari 2025 toa znaci deka do 1 januari 2026 ke nema ni den odmor? Druga rabota mene firma ne mi odredila do sega koga ke zemam odmor sekogas sama si kazuvam koga mi odgovara da go zemam a zakonot e toj