A sto ako ne I dadat kaj nea na rabota na 2 januari da koristi odmor za 2025? Koj zakon da Im go kaze?
Одморот може да се земе од први јануари во тековната до 30 јуни од следната година ако претходно веќе работиш повеќе од 6 месеца во фирмата. Во законот нигде не пишува дека до 30 јуни не можеш да земеш одмор.
Ama ako do 31 dekemvri si go iskoristila cel odmor za taa godina, od 2 januri ke mozes da go koristis cel za narednata godina? Vaka ispagja
Да. Има правила минимум колку мора да ти дадат одмор, а за максимум нема. Ако сакаш цел одмор да си го земеш во првиот месец од годината, можеш.
Ако го искористиш цел одмор од 2024, со самото влагање во 2025 ( Јануари 1) ти се обновуваат деновите за одмор 21/22 ( зависи колку сте потпишале да имате), и имаш право да ги искористиш до Јуни 30 2026 година. Твое право е кога ќе го искористиш одморот во 2025. Тебе тие денови ти следуваат во новата година бидејќи имаш исполнето 6 месеци во 2024 без прекин во стаж. Деновите од 2024 за одмор имаш право да ги искористиш до Јуни 2025 колку што ти останале. Тоа значи дека ако имаш денови да кажеме на пример 5 неикористени од 2024, на 1 Јануари ќе добиеш + 5 дена до 30 Јуни што можеш да искористиш со одмор од 2024/2025.
Одморот за 2024 е од 01.07.24 до 30.06.25 Поделен на летен е зимски одмор. Ако имаш денови може да земеш. За 2025 одмор е од 01.07.25 и тој некои фирми го даваат два месеци порано, ама во јанаури тешко. Тогаш ќе испадне да искористиш се во 2024 и до крај на 2025 да немаш одмор.
Јас лично сум користела одмор во јануари од тековната година. Може од фирма да се занесуваат и да викаат не може пред јули да земеш, ама не постои таков закон. Ако имам повеќе од 6мес стаж во фирмата, имам право како сакам да си го користам одморот. Може да одбијат барање за одмор до 3 пати, ама не можат да ме спречат да го користам одморот пред јули.
Може со сигурност. Јас секогаш ги трошам деновите од тековната година до крај на декември. Новиот одмор за новата година си го земам од Јануари. Секој работодавец кој што вика не може ве манипулира. Еве на пример одморот од 2024 го земав цел за да не отворам порано породилно дека бев на патолошка. Здравје на работа се враќам во март и ќе користам одмор од 2025та.
Да имаш право на одморот од тековната година. Се друго е волја на газдата. Според закон тој мора да ти дозволи да го искористиш одморот во два дела, пола од јуни до јануари, па после од јануари до јуни. Ако во случај не се искористи да го префрлиш во следната до 30 јуни Затоа што се случува некои да искористат две недели по ред во рок од 6 месеци што е 1 месец одмор во 6 месеци. А тоа што некои даваат нов уште во јануари е нивно право и не значи дека секој ќе даде да користиш нов од 2025 пред јуни. Почнува нов од јули и тоа е тоа. Јас земам одмор секогаш сврзувам неработни денови, по 4 пати имам барање за одмор кога сакам. И на нови што немаат 6 месеци даваат по една недела, што не е по закон. Некои не даваат. Различно.
Како се справивте со чувството на враќање на работа после породилно и одмор? Некако ми е "Остај те ме дома, со децата, не ме праќајте воопшто на работа!!"
На работ на напуштање работа!! Сите ми викаат а чекај едвај ќе чекаш да почнеш. Како не! Боље он да ме малтретира по цел ден неголи на работа некој
Здраво,ме интересира доколку земам боледување од матичен после одморот пример 2недели (колку и да даваат) дали после тоа боледување можам да земам од гинеколог или треба да се вратам на работа за да можам пак да земам? Со цел да имам комплет 3м неплатен до крај на јануари