Дали постои некој посебен закон за самохран родител (мајка)? Знам дека не се дежура на празници, не се оди трета смена... ама што е со втората смена на пример кога се работи за самохрана мајка? Градинката работи само прва смена, втора смена (и сабота) немам кому да го оставам детето, нити па сакам толку мало бебе да го оставам да не ме гледа по цел ден... Дали е ова некако регулирано?
Не знам закон како вика, ама има градинки што работат втора смена. Познавам мајка што работи само втора смена и детето оди во градинка само попладне.
Во центар е, не знам како се вика. Ама барем една постои со сигурност. Едит: ја најдов на нет, градинка Корчагин објект Пепелашка работи до 22ч.
Треба наскоро да се вратам на работа. Си го побарав тој час и пол до година и ми рекоа дека ќе треба да приложам потврда. Дали вас ви бараа нешто? Како го добивте?
Па имаат извод од детето кога си се породила, или боледување со дата кога си се породила, според тоа знаат дека бебето е под 1 година. Потврда од кого, од педијатар да потврди дека имаш бебе? Не сум користела јас, ама само си коментирам
Потврда дека доиш? Па да го шприцнеш со цицката ако не, најдобра потврда ќе му биде. Мислам дека педијатар без проблем би ти дал, ама прв пат слушам за ова.
Па да се сликаме како доиме? Ццц безобразни, се е ова за да не го дадат тоа време. Сите газди исти бе. Јас кога работев, колешки си одеа порано додека имаа право. Не спомнале дека вакво нешто мора. А ако е на ад? Тоа нас не следува и што ги гајле нив...
Мојата е на ад, на работа само информирав дека ќе го користам саатот за “доење” и толку. Никој ништо плус не ми побара.
Како ќе го користите тој саат? На крај на работно време? Законски не е наведено како, во сред работно време не можам да се враќам хахаха нема поента далеку од дома работам ама не знам дали ќе ми дадат да го користам на крај..
Освен ти сама, кој ќе потврди дека доиш? Познавам многу мајки што давале Ад па користеле саат за доење. Ќе ти напише педијатар сигурно без проблем, ама поголема глупост не сум слушнала.
Не постои такво нешто како потврда дека мајката дои, барем и во пракса јас досега немам сретнато. Ако некоја слушнала за такво нешто еве нека ме поправи. Според Закон за работни односи, тој час ипол ти е всушност платена пауза и го имаш до наполнета 1 година на малечкото, што значи единствено што треба да докажеш е како што кажа и една членка погоре, дека детето сеуште нема наполнето 1 годинка, односно да приложиш извод. Значи што уште нема да им текне. Прашај ги конкретно во кој член во закон или еве колективен договор се бара приложување на таква "потврда за доење"?
Законски не следува ако е на адаптирано млеко бебето, затоа најверојатно некаде бараат потврда. Да следувало за сите, ќе даваа на сите мајки до 12м да си одат час ипол порано дома. Барајте промена на закон И нормално логички да следува само на доилка, чие бебе само цица и е на дохрана каши. Зошто сеуште некои мајки не успеале до 9м да воспостават ред. Мојава еве ја 9м ќе прави, а цица меѓу појадок и ручек, меѓу ручек и вечера... а цица и сабајле. Да би одела 8ч фул раб време на раб, ќе треба да молзам таму два пати мин На девојачко сум во мај и со мене пумпа ќе носам
Не ми е јасно каква е таа потврда дека дои некоја. Како ќе се докаже? Инаку, немам гајле јас. Не дојам и си дадов отказ.
Кога они се занесуваат, членката ќе се снајде. Матичен или педијатар рачно ќе напишат она што следува (и си го има во законот, со што не измислуваат), потпис и печат. Повеќе оди на тенчење, кога и самиот извод е и повеќе од доволен дека треба да дои. *** И после зошто сме таму каде што сме. Да треба да се правда било која мајка. За доење, на сопственото дете.