Јас користам саат на крај на работно време, паузата од пола саат си ја користам во текот на работното време. Уште пред да се вратам на работа, кога зборнав за можност за работа од дома зошто и дојам, самите ми рекоа дека ми следува пауза за доење. Еден месец бев во канцеларија, после тоа ме пуштија од дома и се' уште ми следува, зошто дојам. Распределена бев кај нов тим лидер па препрашуваше во ЧР дали и од дома ми следува , ама не направија проблем.
Дали по закон, може да се користи 3 месеци неплатен одмор, после породилното? Некоја да има такво искуство?
Има неплатено родителско отсуство во траење од 3 месеци кое може да се користи до 3 годишна возраст на детето. Можеш наеднаш 3 месеци или на 3 пати по еден месец, ако не сакаш наеднаш да го користиш. Член 170-а од Закон за работни односи. Јас сум моментално така на неплатено родителско 3 месеци. Додека си на неплатено родителско отсуство придонесите за здравствено осигурување ти ги покрива фондот.
Да, само што јас најавив еден месец претходно, чисто да знаат. Во суштина нема основ да не ти одобрат, тоа е право што те следи по закон. Ќе поднесеш писмено барање, најди го членот од законот, цитирај го во барањето и преку архива достави барање, и еден примерок од барањето чувај за себе со приемен штембил. Чисто ти да се заштитиш и да имаш се црно на бело. Во прилог на барањето достави копија од извод на родени од детето како доказ дека детето не е постаро од 3 години.