Форумџика на годината

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.245
    Допаѓања:
    15.387
    Не. Законот конкретно вика "работничката" има право на неплатено родителско отсуство. Генерално се од мајката му следува на таткото само ако мајката е почината или се откаже од родителски права.

2. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    34
    Јас не сум запознаена со таков заокон. Сакам да користам 3 месеци неплатен одмор? Како оди процедурата? Бебе сега е 6 ипол месеци,сакам да седам до годинка..

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.245
    Допаѓања:
    15.387
    Како што за секој работник има неплатено отсуство 3 месеца, за нови мајки има исто 3 месеца неплатено родителско отсуство што може да се искористи до 3год на детето. Само известуваш на работа дека сакаш да го користиш. За тие месеци немаш стаж, после мора да ти го чуваат работното место.
    Инаку за тие што користат вакво нешто, да знаете дека кога ќе се вратите на работа, 6мес немате право на исплата од фонд за боледување. Имаше таква ситуација една пријателка.

На katerina.femina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    3.493
    Како оди ова ,земаш боледување ама не ти е платено ?

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.245
    Допаѓања:
    15.387
    За да земеш исплата за боледување од фонд, треба да имаш 6 месеца непрекинат стаж. Ако земеш неплатено отсуство, треба од почеток да собираш 6 месеца. Во меѓувреме ако извадиш боледување, првите 30 дена ти се платени 70% од фирма. После 30 дена, или за боледување за дете што оди од прв ден под фонд, не добиваш пари. На боледување секогаш можеш да одиш, ама нема исплата од фонд 6 мес по неплатено отсуство, без разлика дали е родителско или обично.

На katerina.femina, dummy, Burevesnik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    3.493
  7. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    887
    По желба на приватниците.... мене ме тераат дури и трета смена да одам а малото сеуште цица.... си ја мразам татковината