Не. Законот конкретно вика "работничката" има право на неплатено родителско отсуство. Генерално се од мајката му следува на таткото само ако мајката е почината или се откаже од родителски права.
Јас не сум запознаена со таков заокон. Сакам да користам 3 месеци неплатен одмор? Како оди процедурата? Бебе сега е 6 ипол месеци,сакам да седам до годинка..
Како што за секој работник има неплатено отсуство 3 месеца, за нови мајки има исто 3 месеца неплатено родителско отсуство што може да се искористи до 3год на детето. Само известуваш на работа дека сакаш да го користиш. За тие месеци немаш стаж, после мора да ти го чуваат работното место. Инаку за тие што користат вакво нешто, да знаете дека кога ќе се вратите на работа, 6мес немате право на исплата од фонд за боледување. Имаше таква ситуација една пријателка.
За да земеш исплата за боледување од фонд, треба да имаш 6 месеца непрекинат стаж. Ако земеш неплатено отсуство, треба од почеток да собираш 6 месеца. Во меѓувреме ако извадиш боледување, првите 30 дена ти се платени 70% од фирма. После 30 дена, или за боледување за дете што оди од прв ден под фонд, не добиваш пари. На боледување секогаш можеш да одиш, ама нема исплата од фонд 6 мес по неплатено отсуство, без разлика дали е родителско или обично.
По желба на приватниците.... мене ме тераат дури и трета смена да одам а малото сеуште цица.... си ја мразам татковината