Да и тоа е опција, ама јас сепак одлучив да си ги платам придонесите и да ја вратам платата и да си останам дома уште 3-3 и пол недели. Во случај да ми затреба боледување, да имам право да земам
Да ама ако не е платено, многу помалку жени вадат боледување. Кога некоја ќе рече "да можам да извадам боледување" јас автоматски сфаќам дека сака да и биде платено. Инаку ќе дала отказ и ќе седела дома со детето.
6 месеци не е мал период, се надевам нема да ми притреба боледување ама во случај да имам потреба како што кажа @Spidy - очекувам да ми е платено.
Така си е, барем да можам да седам со детето ако се разболи и немам кој да ја чува. Е финансискиот момент може да е предизвик ама јбг. Јас најискрено не знаев дека нема да имам можност да ме исплаќа фондот за боледување во рок од 6м ама и да знаев пак ќе го земев неплатеново отсуство
Боледување е заштитено со закон, секогаш може да се земе. Ама фондот е тој што наметнува критериуми, 6 месеца непрекинат стаж за право на исплата на основ боледување. Значи тоа што народски викаме "немам право на боледување" е само дека фондот не плаќа, а правото на боледување никој не може да ви го ускрати. Инаку исто би било и неплатено родителско отсуство. Тоа се вкупно 3 месеца до наполнети 3 год на детето, и повеќето го користат после породилно. Ама може да се користи било кога и на повеќе дела во тие 3 години. Значи би му дошло исто како неплатено боледување од финансиски аспект. Само ќе треба да се најави на време и да ве одјавуваат/пријавуваат на работа. Ова го пишувам само за да си ги знаете правата. Премногу фирми немаат оддел за човечки ресурси кои можат да ги објаснат овие работи во детали.
Најавено ми е на работа дека ќе земам неплатен одмор 3 месеци(од15.04),со тоа што ми кажаа дека ќе ме одјават. Јас ќе искористам ззимски одмор и денови па потоа следува одјавата. Сакам да ме пријават во фирмата на свекор ми и да терам така 3 месеци додека се вратам на работа. Прашањето ми е,дали е тоа возможно и дали откако ќе се вратам ќе ми следува летен одмор?
Ако имаш денови останати од старата фирма се префрлаат во новата ако не ке ти се доделат од новата фирма кога ке се вратиш во старата ама пропорционално за 3 месеци.