1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    7.071
    По одјава од работа и повторна пријава преку сопруг за дете и жена за здравствено одигурување мора да се направи истиот ден со одјавата во фзо? Мојава сметководителка е малце спора и комплицирано ми ги објаснува ствариве некој пластично процесот со документи го знае?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.363
    Допаѓања:
    15.663
    Не знам дали добро ти го сфатив прашањето, ама осигурување се активира за неколку саата откако се поднесува во фонд. Така да и да не е истиот ден одјава-пријава, и да имаш прекин во осигурување, освен ако истиот ден не одиш на лекар нема ништо да ти значи. Кога ќе пријават во фонд преку мажот, за некој саат жената и детето ќе имаат осигурување.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    7.071
    Е тоа / сметководителкава ми е тапа ми врти муабети како киша око крагуевца за инфово - ќе ти кажам / да се спремиш истиот ден/ да организизираш не знам што …

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.363
    Допаѓања:
    15.663
    Истиот ден е битно за да немаш прекин во стаж. Прекин во осигурување не е битно и да има.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    63
    дали некој знае за дете до 1 годинка ако се земе боледување, дали кратат од плата или не? порано мислам дека не се кратеше до годинка..
    треба да се вратам на работа, а бебево не сака ни шише ни цуцла, си има оброци и само цица
    незнам што ќе прави кога ќе ме нема
    леле ме тепа некоја депресија периодов :(

6. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    80
    Мислам дека се исплаќа ама 100% не. Околу 10% од плата кратат и 90% плата земаш. Прво ти покрива работодавачот, а после си на терет на ФЗО.
    А за бебето, нормално е да не е навикнато на шишенце, ама кога не си тука ќе се навикне ќе си најде свој ритам.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.363
    Допаѓања:
    15.663
    До 3 години ако извадиш боледување преку детето е 70% и на товар на фонд од прв ден. Ако боледувањето е за тебе е 70% за 7 дена, 80% за 2 недели и 90% до 30 дена.

На Tiny Love и I.Ta им се допаѓа ова.
  8. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    896
  9. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    124
    Девојки, дали има некоја вработена во јавна администрација што и одобриле користење на паузата за доење на крај на работно време?

10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    5.024
    Јас користев 1,5 час пауза и ја користев на крај на работно време. Тебаше само да поснесам барање за користење на паузата. Сега за второво бебе истото ќе го направам.
    На сите мајки им следува според закон, независно дали е јавна или приватна институција. Колку е применливо во пракса, не знам.

На tambelina и Butterfly.girl5 им се допаѓа ова.
  11. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    124
    @Mimmi39 Да, според закон следува секако, ама зашто сакам да побарам да не е на средина на работно време, туку на крајот да можам да си одам 1,5 час порано, затоа сум скептик... Се евидентирате со титкање на картичка? Не ти правеа проблем, ти одобрија иако на крај на работно време?

12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    5.024
    Не ми правеа проблем. И други колешки користеа таква пауза на крај од работниот ден, односно си одеа/одиме порано за 1,5 час.
    Се титкаме.
    Не знам во каква институција си, но најдобро е да прашаш во човечки ресурси.

13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.708
    Допаѓања:
    8.992
    Која логика е на средина на работно време да одиш, какви гужви се, барем во Скопје. Мене со првото дете во приватна фирма, газдата ми одобри, јас покасно одев од сабајле пример, така ми одговараше повеќе. Ако ти е одобрено од ЧР/ менаџер, ќе си се титкаш порано и готово, ќе ти рачунаат работно време 6.5 часа.

14. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    3.948
    До кога ја користите паузава и како да ја побарам кај приватник сум не планирав да ја користам ,досега ниедна колешка не користела ама некако ме нервираат како се вратив само ме шетаат локациски 2 дена аеродром, 3 карпош ,4 не знам каде се оддадов пари по паркинг а и заглавувам во гужви.

15. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    955
    Допаѓања:
    2.635
    поред член 171 од Законот за работните односи мајката која го дои детето и по изминувањето на отсуството поради бременост, раѓање и родителство ќе започне со работа кај работодавачот со полно работно време има право на платена пауза во текот на работното време во траење од еден ипол час дневно во кое време се засметува и дневната пауза. Тоа право работничката која го дои детето го има се до наполнета една година возраст на детето.

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    2.580
    Јас користев на средина на работно време затоа што најмногу ми одговараше. Тешко идеше со адаптација на малиот во градинка, 2 месеци траеше, па излегував пред 12 за да го земам и да го однесам дома, па се враќав на работа.

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.708
    Допаѓања:
    8.992
    Па добро, како одговара секој си користи. Јас пример да излезам од работа, сосе гужви, не би имала време за било што во тој саат ипол, освен одење и враќање само евентуално.

На Mandela и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.