По одјава од работа и повторна пријава преку сопруг за дете и жена за здравствено одигурување мора да се направи истиот ден со одјавата во фзо? Мојава сметководителка е малце спора и комплицирано ми ги објаснува ствариве некој пластично процесот со документи го знае?
Не знам дали добро ти го сфатив прашањето, ама осигурување се активира за неколку саата откако се поднесува во фонд. Така да и да не е истиот ден одјава-пријава, и да имаш прекин во осигурување, освен ако истиот ден не одиш на лекар нема ништо да ти значи. Кога ќе пријават во фонд преку мажот, за некој саат жената и детето ќе имаат осигурување.
Е тоа / сметководителкава ми е тапа ми врти муабети како киша око крагуевца за инфово - ќе ти кажам / да се спремиш истиот ден/ да организизираш не знам што …
дали некој знае за дете до 1 годинка ако се земе боледување, дали кратат од плата или не? порано мислам дека не се кратеше до годинка.. треба да се вратам на работа, а бебево не сака ни шише ни цуцла, си има оброци и само цица незнам што ќе прави кога ќе ме нема леле ме тепа некоја депресија периодов
Мислам дека се исплаќа ама 100% не. Околу 10% од плата кратат и 90% плата земаш. Прво ти покрива работодавачот, а после си на терет на ФЗО. А за бебето, нормално е да не е навикнато на шишенце, ама кога не си тука ќе се навикне ќе си најде свој ритам.
До 3 години ако извадиш боледување преку детето е 70% и на товар на фонд од прв ден. Ако боледувањето е за тебе е 70% за 7 дена, 80% за 2 недели и 90% до 30 дена.
Девојки, дали има некоја вработена во јавна администрација што и одобриле користење на паузата за доење на крај на работно време?
Јас користев 1,5 час пауза и ја користев на крај на работно време. Тебаше само да поснесам барање за користење на паузата. Сега за второво бебе истото ќе го направам. На сите мајки им следува според закон, независно дали е јавна или приватна институција. Колку е применливо во пракса, не знам.
@Mimmi39 Да, според закон следува секако, ама зашто сакам да побарам да не е на средина на работно време, туку на крајот да можам да си одам 1,5 час порано, затоа сум скептик... Се евидентирате со титкање на картичка? Не ти правеа проблем, ти одобрија иако на крај на работно време?
Не ми правеа проблем. И други колешки користеа таква пауза на крај од работниот ден, односно си одеа/одиме порано за 1,5 час. Се титкаме. Не знам во каква институција си, но најдобро е да прашаш во човечки ресурси.
Која логика е на средина на работно време да одиш, какви гужви се, барем во Скопје. Мене со првото дете во приватна фирма, газдата ми одобри, јас покасно одев од сабајле пример, така ми одговараше повеќе. Ако ти е одобрено од ЧР/ менаџер, ќе си се титкаш порано и готово, ќе ти рачунаат работно време 6.5 часа.
До кога ја користите паузава и како да ја побарам кај приватник сум не планирав да ја користам ,досега ниедна колешка не користела ама некако ме нервираат како се вратив само ме шетаат локациски 2 дена аеродром, 3 карпош ,4 не знам каде се оддадов пари по паркинг а и заглавувам во гужви.
поред член 171 од Законот за работните односи мајката која го дои детето и по изминувањето на отсуството поради бременост, раѓање и родителство ќе започне со работа кај работодавачот со полно работно време има право на платена пауза во текот на работното време во траење од еден ипол час дневно во кое време се засметува и дневната пауза. Тоа право работничката која го дои детето го има се до наполнета една година возраст на детето.
Јас користев на средина на работно време затоа што најмногу ми одговараше. Тешко идеше со адаптација на малиот во градинка, 2 месеци траеше, па излегував пред 12 за да го земам и да го однесам дома, па се враќав на работа.
Па добро, како одговара секој си користи. Јас пример да излезам од работа, сосе гужви, не би имала време за било што во тој саат ипол, освен одење и враќање само евентуално.