Враќање на работа

Дискусија во 'Бебе' започната од leona83, 17 октомври 2014.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    6.604
    По одјава од работа и повторна пријава преку сопруг за дете и жена за здравствено одигурување мора да се направи истиот ден со одјавата во фзо? Мојава сметководителка е малце спора и комплицирано ми ги објаснува ствариве некој пластично процесот со документи го знае?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.315
    Допаѓања:
    15.552
    Не знам дали добро ти го сфатив прашањето, ама осигурување се активира за неколку саата откако се поднесува во фонд. Така да и да не е истиот ден одјава-пријава, и да имаш прекин во осигурување, освен ако истиот ден не одиш на лекар нема ништо да ти значи. Кога ќе пријават во фонд преку мажот, за некој саат жената и детето ќе имаат осигурување.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    6.604
    Е тоа / сметководителкава ми е тапа ми врти муабети како киша око крагуевца за инфово - ќе ти кажам / да се спремиш истиот ден/ да организизираш не знам што …

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.315
    Допаѓања:
    15.552
    Истиот ден е битно за да немаш прекин во стаж. Прекин во осигурување не е битно и да има.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    63
    дали некој знае за дете до 1 годинка ако се земе боледување, дали кратат од плата или не? порано мислам дека не се кратеше до годинка..
    треба да се вратам на работа, а бебево не сака ни шише ни цуцла, си има оброци и само цица
    незнам што ќе прави кога ќе ме нема
    леле ме тепа некоја депресија периодов :(

6. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    21
    Мислам дека се исплаќа ама 100% не. Околу 10% од плата кратат и 90% плата земаш. Прво ти покрива работодавачот, а после си на терет на ФЗО.
    А за бебето, нормално е да не е навикнато на шишенце, ама кога не си тука ќе се навикне ќе си најде свој ритам.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.315
    Допаѓања:
    15.552
    До 3 години ако извадиш боледување преку детето е 70% и на товар на фонд од прв ден. Ако боледувањето е за тебе е 70% за 7 дена, 80% за 2 недели и 90% до 30 дена.

На Tiny Love и I.Ta им се допаѓа ова.
  8. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    895