По одјава од работа и повторна пријава преку сопруг за дете и жена за здравствено одигурување мора да се направи истиот ден со одјавата во фзо? Мојава сметководителка е малце спора и комплицирано ми ги објаснува ствариве некој пластично процесот со документи го знае?
Не знам дали добро ти го сфатив прашањето, ама осигурување се активира за неколку саата откако се поднесува во фонд. Така да и да не е истиот ден одјава-пријава, и да имаш прекин во осигурување, освен ако истиот ден не одиш на лекар нема ништо да ти значи. Кога ќе пријават во фонд преку мажот, за некој саат жената и детето ќе имаат осигурување.
Е тоа / сметководителкава ми е тапа ми врти муабети како киша око крагуевца за инфово - ќе ти кажам / да се спремиш истиот ден/ да организизираш не знам што …
дали некој знае за дете до 1 годинка ако се земе боледување, дали кратат од плата или не? порано мислам дека не се кратеше до годинка.. треба да се вратам на работа, а бебево не сака ни шише ни цуцла, си има оброци и само цица незнам што ќе прави кога ќе ме нема леле ме тепа некоја депресија периодов
Мислам дека се исплаќа ама 100% не. Околу 10% од плата кратат и 90% плата земаш. Прво ти покрива работодавачот, а после си на терет на ФЗО. А за бебето, нормално е да не е навикнато на шишенце, ама кога не си тука ќе се навикне ќе си најде свој ритам.
До 3 години ако извадиш боледување преку детето е 70% и на товар на фонд од прв ден. Ако боледувањето е за тебе е 70% за 7 дена, 80% за 2 недели и 90% до 30 дена.