Jas se vrakam na 21 na rabota,od sega srce me boli,mi se place.Edinstveno,spokojna sym deka ke ja cuva majka mi,se cuvale ,se znaat i znaw red i sto sum 4 saati na rabota.Ve citav i me zainteresira za 3 meseci plus boleduvanje,kako,sto,prv pat slusam.
Ke ti dadat ama ke te odjavat od firmata. Neplateno otsustvo e toa.Staz ne ti tece,plata nema. Aj i toa da ne ti preci,ama vo denesno vreme da te odjavat od firma..ako e privatna malku strasno mi e mene
Da,sekako deka e strashno, jas sum vo drzavna ustanova pa bi se grizela,a ne privatna...vcera prv pat ja cutav temava i se zamisluv,zatoa, bas bi mi odgovaralo uste 3 meseci ,i da posedam so malava i pogolemi sansi za novo rab.mesto vi istava ustanova ama sepak rizik mi e...
Oof i jas na 20 ti trgam na rabota.ne uspeav nikako da prodolzam dobiv samo 7 dena od pedijatar drugo se bilo zategnatoni ne uspeav.i moevo ke go cuva baba bar tuka sum spokojna posto so prvata kerka zeni angazirav a i vtorovo jade se pa se nadevam nema da ima problemi
I jas na 21 se vrakam,toa e,mirna sum,vo sigurni race ke bide,ama dokolku moze nekako bi prodolzila,zasto sa ne?me stavivte na misla...inaku 7 dena ne mi menuvaat nisto
Mnogu e losho shto ne trae tri godini, pa neka bide i so 80% od plata 2ta i 3ta godina. Se utepaa od promoviranje na mnogudetni semejstva, a zakonot ne go menuvaat za porodilno otsustvo. Ne znam kako uspevaat vo jasli da vnimavaat na 20 deca (hipoteticki e cifrava). Sekoj moment treba da se nadgleduvaat decinjata, da ne fati nesto, da ne goltne, da dobiva vnimanie itn. Eden den ke pojdam da vidam kako im se odviva denot. Imam use nekoj mesec do vrakanje na rabota.
Majki i jas se vrakjan od ponedelnik. Uste sega mi e tesko. Se nadevam ke ja dobijam pauzata za doenje pa ke se vrakjam za doenje pola saat so kola imam pa pola saat ke si se vidime. Me plasat tolku saati razdeleni. A za anemija vi davat maticnite boleduvanje? Sto castevte na rabota koga se vrativte?
Jas nikako ne uspeav da prodolzam, maticnata mi izleze vo presret 7 dena ama od kozle ne zeznaa, kao ke teravme so anemicnost ama im e strav zategnato bilo i nisto.i mene mi sleduvaat saat ipol porano da si idam pa taka do godinka ke sum do 3 na rabota, doma kolku tolku poranko. Za castenje ne planiram, im imqv odneseno mekici koga se porodiv
Јас бев преплашена за враќање на работа, но добро поминуваме. Ја чува сопругот, а за една недела планирам во јасли да почнеме. Единствен проблем ми е што пие само измолзено млекце, зависи колку можам да оставам и кога ќе дојдам од работа гледам дека е жедна и се лепи за цице пола саат не ме пушта. Ништо не частев кога се вратив, беа почестени со мекици кога се породив и толку.
mene mi dade pedijatarot dve nedeli koga mi zavrsi porodilnoto bidejki ne jadese nisto bebceto ja zamoliv mi izleze vo presret koristev odmor i od mojot maticen dobiv dve nedeli i taka dobiv uste dvaipol meseci plus. anemijata ni se pojavi sega i spored maticnata nema potreba da koristam boleduvanje i ne znam dali da baram dali mi sleduva ili ne. jas bi ostanala uste dve nedeli makar so nea bidejki od cice i od mama sme zavisni. ne sme bile razdeleni ic i ne znam kako ke bide. jade max 50 gr nikogas ne ni prejade i mi js trga lazickatani me vleci da cica. spie so mene do 11 so cicanje. ne znam dali da ja razbudam pred da odam i da vidi deka zaminuvam bidejki si go bara vo son ciceto cela nok celo sabajle si cicnuva i prodolzuva. i taka ke bara i ja nema mama mslku mi e tazno odma mi se place. ne znam i dali ke spie vez cice i mama do 11. od druga strana si velam ako spie ke bide bez mene pokratko i nema da i e tolku tesko.. sto vikate?
Jas inam uste2 nedeli,pomisliv da zemam neplaten odmor 3 meseci,ama pak,koga togas,mora dase vratam,taka da sobrav sili sega se vrakam.
Тој неплатениот одмор некако ризичен ми е... Те одјавуваат, нети поминуваат придонеси... Меч со две острици.. Можеби звучи убаво но мислам дека во реалноста не е така лесно
Majki, terajte si go porodilnoto do kraj i nikako ne trgnuvajte na rabota porano. Pa i da izgubite rabotasto? jas trgnav 4 meseci porano i ja napraviv najgolemata greska. Dete na ad mleko, bez mene, jas so prepolni gradi mleko, bolki neoporaveno telo i hormoni podiveni... Sega se kaam, ama nema nazad :'(
jas se rasprasav vo ministerstvo za trud. te odjavuvaat no ne moze da te izbrka nitu da ti namali plata ili da te stavi na ponisko rabotno mesto.stravot e poveke vo privatnite firmi a vie koi ste na drzavno ako ne vi znacat finansiite ne gledam zosto da ne. site bebinja se razlicni pa nekogas majkata znae deka mora da ostane uste so svoeto bebe a nekoi bebinja pobrzo se naviknuvaat. majkata treba da bide prvite tri godini so svoeto dete spored mnogu psiholizi i zatoa i bi trebalo da trae tri godini a ne eve vi tri meseci nikakvi pa cukaj si glava dali da gi zemes i sto moze da se sluci.. pa zatoa ke se molime na boleduvanja od pedijatri
јас сум во приватна фирма... Инаку и јас сум да мајката биде со детето до 3 годишна возраст.. Барем да имаме ајде опција за скратено време.. Ама ни тоа го немаме.. дѕри и до покасно знаат да те задржат
Мајки се вратив и јас на работа од понеделникот, мајка ми ја чува. Првиот ден спиеше до 10 и кога дојде време за спиење кај 12 30 заспала но се разбудила со плачење барала да цица. Се вратив порано дома беше преморена вознемирена едвај ја заспав. Вчера стана кај 11 (седевме до 2 претходна вечер) потоа кај 130 заспала надвор но пак во сон цело време се жалелеа и ме барала си отидов пак порано. Денес станала сега во 8..никогаш нема стането тогаш а седевме до 1 30 синоќа . Ме барала се вртела . Денес ќе морам да одам порано дома сигурно. Како поминуваат деновите станува свесна и е потешко. Се надевав да поспие пак до 10/11 бар до тогаш да не ја мислам.Леле се надевам дека брзо ќе се навикнеме ако не ќе зимам и неплатено. Јас вчера имав проблем со едната града дека само од една цицаме. Ми отече целата и ми се направија мали грутчиња. Не очекував после 11 ипол месеци но без цицање бевме 7 часа па затоа. На работа ми дадоа да се измолзувам во празна просторија. Кој е вашиот совет да се измолзувам да стимулирам лактација или да чувам неколку часа за бебече да има за цицање повеќе. Советот е нели да се одмолзувам колку да не ми е непријатно но јас не осетив ништо само градата на допир беше тврда и зголемена три пати. Многу ми е поголема едната од другата града што не ја цица.
Мајки само храбро. Стресен е тој период и разделбата со малото, но еднаш мора и тоа да се случи нели? Јас моето морав да го оставам на само 2 месеци, па успеав да ја дојам до 18 месеци. Се' ќе успеете само не си правеѕте дополнителни стресови.