Ако партнерите имаат односи не значи дека меѓу нив има само страст, а не и вистинска љубов. Членот не мислеше губење на време во смисол зошто се воопшто заедно, туку претпоставувам сакаше да кажи, дека секако еден ден ќе имаат односи, па зошто да чекаат кога можат да уживаат и порано од тоа. Впрочем кога има вистинска љубов, и страста си доаѓа попратно. Така да, според мене, врска без секс не е здрава врска. Нормално е да те привлекува човекот кој го сакаш и да се поврзиш на тоа ниво со него.
Во тие врски што со години траат, а нема односи во нив, има се` само не вистинска љубов. Најмногу има сомнежи и несигурност на партнерите. Значи ако се работи за вистинска љубов зошто да се нема односи? Наведи барем една причина зошто да се нема секс ако се работи за вистинска љубов како што наведуваш.
Вистинската љубов си доаѓа во пакет со страстите. Не може да сакаш некој а да не те привлекува сексуално. Тогаш тоа не е љубов. Така да...
Мислам дека и врска без секс може да опстои, јас 2 години бев во врска без секс, само со некои интимни допири, партнерот имаше разбирање и никогаш не напнуваше како коњ.
Врска без секс, не е врска. Сексот е тоа што ги зближува двајцата и ја означува врската за луѓе над 18 години. Врска без секс е обично платонско другарство. Многу ми е жал и чудно за тие што се во врска или мислат дека се во врска а немаат сексуална тензија меѓу нив.
Зависи од возраста. А кај возрасни личности секако дека игра голема улога и треба да е дел од секоја нормална врска.
Не сфаќам како луѓе можат да бидат во ваква врска. Здрави, прави, се сакаат а немаат секс. Како? Таквата врска е ужасна.
Ако веќе предходно сум имала секс во врската или сум имала друга врска во која сум практикувала секс не гледам причина да бидам во врска без секс. Како што кажа членката погоре, здрави прави се сакаат, заедно се а немаат секс е малце чудно.
Колку што за едни е нормално врска со секс, толку за други е нормално да имаат врска без секс. Не е ништо чудно и необично.
Многу во крајности се отишло. Сексот е битен, навистина, ама дали тоа значи дека ако поради здравствени или слични оправдани причини, мора да се воздржат партнерите еден период, дека ќе пропадне врската. Ако е за тоа, ич не им раѓајте деца на партнерите, јер одреден период треба да се апстинира... Да се тегавиме ради поштењачење е едно, дека не е возможно да опстане едно заедништво, не баш секогаш. Доколку не опстои, тоа значи дека нешто не штима во другите аспекти од врската.
Не е нормално Тане колку и да бараш оправдувања. Сексот е зачин на љубовта, никој не вика дека мора секој ден ама нормално е човек да осети потреба за тоа. Ти не осеќаш, не ти фали?
Океј Џон, за тебе е нормално да имаш секс и си имаш и јас немам проблем со тоа. Доста ги правите другите ко за во Бардовци да се ако неќеле секс да имаат. Имам потреба ама од некои причини апстинирам. И сум сосема океј, здрава, смирена... Никаков негативен ефект нема врз мене апстиненција.
Е тоа е друго. Никој не ги прави за у Бардовци, ни па ги тера со сила да имаат само тука ја дискутираме потребата и ете си кажа дека имаш, така да океј е.
Каде е границата меѓу нормалното и ненормалното? Врска е релација/однос помеѓу двајца или повеќе луѓе според општествено - социолошка дефиниција. Пријателска, љубовна, (а)сексуална... Во Арапските Емирати на пример е нормално тамошните шеици да имаат по дваесет жени и со секоја од нив поединечно сексуално да општат. Зошто да не е нормална една ,,асексуална" врска во Македонија на пример? На страна од психолошките проблеми кои буквално сите ги имаме и манифестираме на различни начини. Хормонски дисбаланс настанувал од апстиненција.. Тек да знаете каков хормонски дисбаланс постои од претерано сексање, проследено со агресија и нервоза. Никој не умрел од немање.. Од имање луѓе завршувале со инфаркти.
Па можеш за себе да збориш каков ефект има сексот. За туѓи врски не. Апсурдно е и да речеш сексот е потребен во секоја врска. Може во твојата да е, а во глобала да е сосем различно. Зборував за причините поради кои не сакам да имам, не би да се повторувам. Ете едноставно врската ми е исполнета и без тие работи.