Асексуалните луѓе не се ненормални. Едно е луѓе кај кои присуствува нагонот да се воздржуваат поради измислени морални норми (најчесто религиозни), да чекаат брак, па и на други да го наметнуваат ова претставувајќи се како почисти и супериорни - тоа никогаш нема да го поддржам. Ама кога се работи за индивидуални причини околу сопственото тело и различни лични чувства/нагони, да се гледа на тоа со толку чудење и скептицизам и со „не е нормално“ е слично не баш фино како она гледиште кон хомосексуалноста/бисексуалноста.
Не мора да е ни секогаш асексуалност. Може ко што кажав личноста да има физичка потреба од секс ама одредени причини да отежнуваат да има секс односно да се опушти да има. Или да имаат партнерите различни желби во сексот ама прифатиле да немаат и да им оди врската и без тоа убаво. Патем колку што секс може да зближи, толку може и да оддалечи и да створи сомнежи кај партнерите.
Збориме за врска меѓу двајца млади личности, страста и желбата што ја осеќаш кон партнерот се манифестира со коитусот. Апстиненцијата поради некои проблеми ја сфаќам, ама да имаш партнер до тебе секој ден а да немате потреба мене не ми е разбирливо колку и да звучам осудувачки.
Од една страна -Како можат да бидат во врска без секс. Од друга страна -како можат да имаат Секс а да не се во врска...
На пример партнерите да имаат различни желби за секс или различни нешта кои посакуваат па имањет секс само да води до расправии. Или имањето секс да доведе до сомнеж дали во таа врска навистина има љубов или истата опстојува само ради оргазмите и ништо друго.
Во тој случај тие двајца се компатибилни еден за друг за другари да бидат а не и за љубовни партнери.
Па не мора да значи. Може да се случи да се помират со тоа и да останат во врска, то ест и без сексот да им е убава врската. На некои сексот не им е битен, други работи ги поврзуваат во врската. И не. Луѓе во врска без секс не се другари. Разлика меѓу дечко и другар не е само секс. Мислам тогаш испаѓа дека партнери кои имаат секс се friends with benefits.
Само сексот го гледаш како линија меѓу пријателство и љубовна врска? Значи сите пријатели што ги имаш ти се потенцијални љубовни партнери?
Не е дека само тоа го гледам ама е најбитна ствар. И не, не ги гледам како љубовни партнери али не сме тинејџери па само да се шетаме и држиме под раче... Не осудувам, ако ви е убаво така у целибат, само напред, али јас не разбирам врска помеѓу двајца возрасни без секс. Никако не ми иде.
Па и јас можам да речам не разбирам врска на двајца возрасни со секс... Што не, не е вистина дека гледам погрешно на тоа. Го разбирам и едното и другото. И сосема е исто, само една разлика. Има или нема секс. Толку.
Паа не испаѓа баш така ама добро секој со своето мислење. Не, не можеш да речеш дека не разбираш врска на двајца возрасни со секс.. Нема смисла.. Како и да е не ми беше поентата да се докажувам туку ми падна и очи тоа дека сексот одалечувал па затоа прашав, толку.
Добро, значи еднакво ги разбираме и врските без секс и оние со секс. Зашто двете може да бидат подеднакво убави.
Љубовни партнери може да бидат по многу други работи,но немора да значи дека и во сексот да се добри колку што се во другите работи Пример: Ако си купила кола од Тојота немора да значи дека таму мораш да ја носиш на одржавањедобра е колата во све,се ти е погодено,нооо сервисерот,сервисерката се слаби во одржувањето Само да си кажам и одам
Па реков, може да го тргнат сексот на страна и да уживаат во другите убавини на врската. И некои да им е сосем океј таа опција.
како ќе стапиш у брак со него ако незнаеш дали сексуално го исполнуваш и ти него и тој тебе?Колку шо е битно да имате слога ,разбирање,доверба толку е битно да имате и убав секс.
Без разлика дали се млади или стари, нивен избор е. Љубовна врска не мора секогаш да се манифестира со сексуален нагон. Психолошки отпори имаме сите и како што пишав во првиот пост, ги изразуваме на различни начини. Некои парови претеруваат со односи, што за нив да се каже? Се додека е заедничка партнерска одлука и океј се со тоа, во ред е. Многу осудувачки звучиш за некој што тврди дека не сака да осудува, ама добро.