Мајка ми 70 годишна жена повеќе од две и пол недели има вртоглавици посебно кога ќе стане од кревет или ке се наведне. Не може точно да објасни каква е таа вртоглавица, едноставно кога ке ја стресе тоне,се губи,мисли дека ке потоне, се тресе , не и се темни пред очи ,но чувството е многу лошо, а и одма почнува да осеќа мачнина во желудникот и иждригнува. На почетокот кога почна со вртоглавиците после некој ден беше хоспитализирана на ОРЛ и испадна дека ништо нема од средното уво или центарот за рамнотежа, а и крвната слика беше во ред. По неколку дена откако беше пуштена од болница пак и се повтори таа вртоглавица и ја држеше нон стоп од 12 по полноќ до 10 сабајле со повремени влошувања и опуштања, но сега со сите терапии кои и ги препиша интернист има подобрување но далеку од тоа дека е добра. Вртоглавици и се појавуваат посебно ако стане од кревет или ако не легне подолго време при легнување. Едното уво сеуште и зуе ,а главоболка нема. Притисокот е главно низок. Некој да сподели слично искуство и решение, многу би ви била благодарна.
Не сум доктор ама многу веројатно е да има Orthostatic hypotension. Обично за вакви состојби препишуваат Еглонил.
Мислам дека се држи под контрола со различни лекарства. Има еден куп состојби што ја предизвикуваат, од недостиг на Б12, преку невролошки проблеми па се до проблеми со кичмата и вратот. Може да почнете со некои суплементи што подобруваат циркулација
Ne ispratija na edna tomografija pa sega na druga snimka so kontrast, zdravje ke vidime mada mislam deka ova doagja od vratot ili grbot , a ne od glavata. Ke vidime sega malku ke pocekame za rezultatite.
Да, мора да се чека најверојатно 4-5 дена.. барем ќе сте сигурни од што е и какви лекарства да препишат
Ne e problem , samo da ne e nesto seriozno , ako e za lekarstva i terapii ke pravime kolku treba , samo da e vo red i da se stabilizira.
Пробајте Цинедил апчиња, тие се за вртоглавици и така проблеми со вратот. Најубаво би било сепак со матичниот да се консултирате, иако мислам дека не се некои "тешки" апчиња.
Постурална хипотензија, убаво кажа некој погоре. Тоа е низок притисок кој се јавува при промена на положбата на телото. Најдете го причинителот (може да е вратот, грбот, нервите, срцето или крвните садови), спрема тоа ќе ви дадат терапија.
Zatoa sto posle obicnata tomografija,sakaa da vidat podetalno pa nemlreprat Posto se pokaza nesto na obicnata snimka , pa bevme preprateni na snimka so kontrast za podetalni rezultati.