Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ме интересира околу магнезиумов...вака ти е препишан? пошо мене ми е даден од 300 или 375 мг 1 до 2 на ден. Ова како што знам е 1900 мг, па се прашувам да не е многу или безбедно е?

2. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    да, тие се примаат по две на ден, ама во бременост само еден таблета на гладно наутро.. во почетокот и јас пиев на Natural Wealth и тоа пиев по две во денот, па пак имав грчеви во нозете... Откако почнав со овие се осеќам многу подобро, пакувањето е за два месеца

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    206
    C vitaminov vi go prepisa ginekologot ili vie na svoja raka si go piete. Mene mojov nisto ne mi kazuva ni sto da pijam ni jadam.

4. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    C витамин не препишуваат гонеколозите. Чисто за имунитет ги пијам зошто и овошјето и зеленчукот што го купуваме кој знае какво е и колку има хранливи материи...

На Lea_85 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Мене ми го препорача... Особено кога имав крварење, и од тогаш си го пијам. А овошјата, којзнае што јадеме не ми се ни мисли на тоа

На Butterfly87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    сама на своја рака

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Мешиња ајде споделувајте со витаминиве и минерали некои препораки околу тоа како да се помине поевтинко. Знам дека не треба да се стискаме за вакви работи, ама ако може да се земе пример магнезиум од една фирма за некои 100, 200 денари поевтино - зашто да не, нели?
    Ме интересираат и цените за пренаталните витамини, железо, што и да пиете...секое искуство е добредојдено :)
    Пример за проблеми со ниско железо слушнав дека има ефикасен лек - Реферум лек на Јака или Лек Љубљана кој со рецепта е околу 70-80 денари. На приватно ако го купиш е околу 300.

8. Butterfly87

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Јас како гледам сите различно пиеме.
    Јас пијам тотхема 20 ампули 270мкд
    Премама за 30 дена 690
    Магнезиум директ на алкалоид 20 кесички околу 179 мислан дека е не сум запамтила
    Се купувам од еурофарм
    Освен ова пијам и аспирин 100 30 апчиња за 99 мкд
    Незнам дали секој лек за железо се прњпорачува за трудници. Тотхема пијам од 4ти месец а пред тоа сируп Флорадикс,тој е безбеден а за тотхема се препорачува дури од 4ти месец

9. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    MagCitra е 825,00 ден и е за рок од два месеца, Natural Wealth беше околу 200 ден 20 внатре а јас пиев по 2.. со фемибион почнав од 18 недела и мислам дека се најдобри и ми се на истата германска фирма како и лекот за тероидна, за крвта пробав прво Флорадикс сируп беше околу 600 ден, ама немав подобрување, па Хеферол ама нив не ги поднсував само 1 капсула се напив и цел ден повраќав и ми беше тешко, па сега еве скоро 2 месеца пијам Фероглобин и тој е добар британски производ 550,00 денари.

едит: Ц витамин 1000 е на Carlifonia внатре се 100 таблети, околу 800 ден мислам дека беше

10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ферум лек е безбеден во текот на целата бременост. Исто и Ферсан форте кој има во него и витамин ц и фолна киселина - овој јас го пиев пред да забременам и чини околу 190 денари за 30 таблети

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.873
    Допаѓања:
    203.016
    МагЦитра 1900 не содржи 1900 мг магнезиум, туку тоа му е називот. Инаку дозата е две таблети дневно, а од нив се добива 300мг магнезиум. Поентата е што тука магнезиумот е во форма на цитрат и како таков многу поефективно се искористува во организмот, отколку кај другите препарати, во кои што е најчесто во форма на оксид. Јас лично пиев и мг на Natural Wealth од 250мг, а кога се префрлив на МагЦитра, забележав разлика, што особено ми беше важно во крај на второто и скоро цело трето тромесечие.

За реферум - јас ги пиев одамна, немаа никаков ефект на железото кај мене, само ме поправија над 20 кг. Ослабев за среќа, ама никогаш повеќе не ми текна на нив. Инаку секој препарат за железо може да биде ефикасен, зависи од случајот. Кај мене најефикасен и најподнеслив се покажа Хеферол, ама тој за разлика од другиве препарати не е суплемент, туку е лек, што значи чисто железо, без додатоци. Поточно содржи околу 120мг железо, а фероглобин на пример околу 5мг што е прилично голема разлика. Во првата бременост пиев Фероглобин, хгб одвај ми стигна до 110, а со второво пиев Хеферол и хгб пред породување ми беше 130. Навистина има разлика.

На MiloMalo, kavadar4anka и izmislena им се допаѓа ова.
  12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    http://demaxnova.com/Product.aspx?ItemID=80 Тука пишува дека има 1900 мг магнезиум цитрат, а дека се добива 300 мг чист магнезиум од тоа - веројатно да... Колку ли се добива од овие магнезиум оксид - во ќесички што ги пиеме?!?!

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.873
    Допаѓања:
    203.016
    Две таблети се вкупно 1900 мг, сега видов на кутијата. Од нив 300мг се добива како дневен внес на основен мг. Јас уште ги пијам повремено, дека имам грчеви во рацете од носење на малото.

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    377
    Ke si zemas kombinacii na lelovi kako sto ti kazal doktorot... jas pijam pre mama tie se 890 ako ne se lazam plus magnezium na pharma vital od 250 mg 400 den se, po dve na den vo sisenceto ima 150 tableti sto za dva meseca e taka dovolno ili cetiri ako pies po edno.... e sea i vo pre mama ima magnezium no mene mi e kazano taka zs imav maka.

15. Butterfly87

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    @Ellyy од каде ги купуваш? Јас пре мана од еурофарм за 690 имаш разлика
    ..

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.713
    Зошто ви даваат лекарите толку многу лекарства и витамини?!
    Јас пијам едно на ден прегнанси кер насабајле и толку.
    Се друго што внесувам внесувам природно од витамини о мега и т н.
    Нема потреба од толку витамини. Сепак се тоа е еден начин хемија за разлика од природните витамини.
    Едни се доволни.
    Сум разговарала со докторката и таа истото ми го има кажано, не прифаќа премногу апчиња вели дека се доволни едни.
    Секако зборувам за нормална бременост без никакви индикации.

На winter flower му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Butterfly87

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Затоа што за жал храната која ја јадеме не е баш здрава...

На Emana и kara1 им се допаѓа ова.
  18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас еве уште некој ден 5ти месец уште не пијам ни пренатални витамини. Само магнезиум и фолна. Дури кога читам вака по форумов, си викам чекај бе со мојов доктор нешто не е у ред? Ми вика супер ти е крвта нема потреба од суплементи.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.713
    Точно, таму каде што нема потреба од надокнада нема потреба да се пијат повеќе од едни на пример оние стандартните.
    И на мене ми е крвта супер па не ми даваат и не дозволуваат друго.
    Онаму каде што има слаба крв разбирам но ако нема потреба не мора да се пијат надокнади освен оние трудничките.

20. Божур

Божур Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    107
    I jas samo magnezium i pregnantcare plus dr niso ne pijam... sigurno da ima potreba kje ni dadat ali stom e se dobro nema zasto da se trueme so apcija ☺

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.