Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Posle cirklazot ne pustija od bolnica.Vlegovme vo 21.Utre zdravje zakazavme na skrining za 4D kaj maticniot.
    Denes pred da me pusti od bolnica ovdesniot lekar me gledase kratko na eho..Bebusot mrdase no toj pretezno kanalot
    mi go gledase i rece e vo red.Da odam kaj nego pak na 30 ti.
    Me interesira utre se za bebceto ama i za kanalot i cirklazot sto ke kaze maticniot oti toj bese protiv zaradi polipot.No toj ni preporaca treto mislenje kaj Petrevska vo sistina i licno pred nas i se javi.Po zborenje odma i taa odobri cirklaz.Istoto go predlozi i koga me pregleda.
    Cuvajte se od gripov idni i segasni mamicki.:hug:

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Утре со лесно да поминете на скрининг, само убави работи да слушнете:inlove: па после еден рапорт чекаме;)

На Mekuska и galapce им се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав до сите, прв пат пишувам во оваа тема. Уште некој ден влегувам во 15 недела, па валда сум на право место. Инаку знаете имав ситуација, па изминативе неколку дена ниту ми се збореше, ниту ми се пишуваше. Правев авидитети за токсоплазмоза и конечно резултатот. Испадна дека е стара инфекција, постара од 4 месеци. покачено ИгГ, негативно ИгМ. Конечно можам да се смирам. Моментално пијам антибиотик заради бактеријата во урина и ставам вагиналетик заради кандидата. За тој антибиотикот сто пати се премислував и прашував што е пострашно за бебето инфекцијата или антибиотикот. И после џабе пиење чаеви по сто во денот, решив дека мора да се пие. Инаку освен овој стрес, општата состојба ми добра. Немам никакво лошење, апетитот ми е скроз вратен.

Последна измена: 23 декември 2014
    На Mekuska, danichap и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Posle vcerasnoto izleguvanje od bolnica sega pak sum na istiot krevet.Veke ne mi se ni posuva.Vo eden den trista preokretoi.
    So polna radost i opistenost deka sum doma otidovme na vtor skrining kaj maticniot.
    Bepceto bese celo vreme svrteno horizontalno de na ednata de na drugata strana.Sto pati me protrese i pritiskase za da se svrti vertikalno da mozel da go gleda.Posle pola saat se otkaza.Deset pati mu kazav deka me boli.Znaese deka samo edna nedela pomina od poravenje na cirklazot.Ke dojdes na 30 ti i tolku.Koga otidov do kaj moite cela sekojdnevna bese od krv.Veke navistina neznam na kaj da fatam.
    Dali bese radi pritiskankjeto ili radi polipot ili nesto treto neznam.
    Mu se javiv odma i namesto da
    kaze da odam toj da vidi odma na klinika me praka.
    Mozebi ne e do doktorot no tolku e negativen od sam start.
    Ne deka sakam lazni nadezi ama nesakam i beznadeznost bez osnova.
    Bese protiv cirklaz no lekarot za treto mislenje toj go izbra.I samiot toj mu rece ZA cirklaz.Sto e pacientot kriv sto imaat tie hirovi?Nie imame pravo na vtoro pa i na treto mislenje.
    Veke nemam zborovi.Kolku i da se trudi covek da bide pozoitiven sto e mnogu mnogu e.Sakaat da nadgleduvaat samo 'sigurni'bremenosti.Zarem nekoj sam za sebe saka patoloska?

На Mekuska и danichap им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.772
    @galapce и мене срцево ми трепери кога те читам кога пишуваш.
    Негативноста или индифирентноста на докторот ти има дополнително влијаено, оној од кој очекуваме не само лекување туку и поддршка, советување покажува незаинтересираност само затоа што бременоста е надвор од некој стандард за нормална бременост.
    Страшно.
    Што ти кажаа на клиника во врска со крвта?Претпоставувам дека повторно си вратена на лежење и одмарање...
    @irena.1 Претпоставував дека пред очи не ти се гледа а не па тука да пишуваш. Огромно олеснување што ИгМ е негативно.
    Сите три со што помалку нервози да го изодиме и ова тримесечје и да се приближиме до финалната цел.

Кај мене фала богу нема повраќање и почнав нормално да јадам.
    Сеуште сум на минус 3кг од старт на бременост. Ме наболува одпозади опавчето каде што е и десната страна половината ...но не е нешто јако или страшно, го ставам во категорија нормално.

Последна измена: 23 декември 2014
    На SpangeBob и irena.1 им се допаѓа ова.
  6. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    галапче како што те читам само ке ти пишам со господ напред и со мајка богородица, да ти се на помош и да ти дадат сила, верба и истрајност, да ти помогнат да истераш, да го износиш до крај детето,,, не ме свакај погрешно, во лоша смисл, а што ти пишав, се молам искрено се до крај да биде во ред со тебе и со бебчето, оти досега поголем борец од тебе немам читано..

На irena.1, danichap и galapce им се допаѓа ова.
  7. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    и јас мака мачам со бактериите... пред 1 месец правев уринокултура и излезе дека имам ешерихија холи 1 000 000, пиев чај од брузница и антибиотик и на втората уринокултура неаја немаше, имаше некоја фекална бактерија. пак пиев друг антибиотик, па во мегувреме земав брисеви ( вагинален, мукоплазма и кламидија ) излегоа мукоплазм и кламидија негативни, вгиналниот позитивен на кандида, и ешерихоија холи, истото пак го има и во уринокултурата, се вратила и тоа сега поотпорна на антибиотици, само на 2 реагира.,и тоа повторно 1 000 000. Се изнервирав, купив се живо и диво, лактогин таблети за рамнотежа на женската флора, кринонот вагиналети кој претходно ги ставав ги заменив со урогестан кој го пијам, од антибиотик земам ампицилин и плус сега ставам вагиналети polygynax, кои биле со некој антибиотик за елиминирањје на бактериите. Преку глава ми се, веке незнам колку вида таблети пијам, плус прегненси и железо што ги пијам секој ден, се ке испомешам :P
    Inaku бев на преглед, се е во ред со бебинјата, едното е женско, за другото неможе да се каже со сигурност, ама најверојатно е женско и тоа... мрдаат мафтаат, иако јас уште не ги осекам, за антибиотиците рече дека тие што ги пијам не се штетни, ама не треба да се претеруваат, ама што да правам кога нон стоп имам бактерија... уф, а сега сум 16 нед + 2,
    ајде тоа е, се ке се издржи само да биде се во ред до крај

На pilenka, irena.1, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dobro mi dojdovte vo temava @volsebna @irena.1
    Neka mrdat bebcinjata a na nivnite mamicki sto pomalku problemi i stresovi.Da se citame so pozitivni raboti i vo temata za treto tromeswcie.
    Pozdrav i do potencijalnata svaka @danichap za koja na pocetok duri mislev deka e strucno lice ovde od sto e ubavo upatena i ubavo objasnuva.
    @Mekuska pozdrav i do tebe.Fala ti sto me dozivea kako borec jas pak imav doem deka samo kukam.:D :hug:

На Mekuska, irena.1 и danichap им се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав и до тебе, со лесно и мирно да си го износиш бебенцето. Не бил лесен патов. Можам само да замислам низ што поминуваш. Еве јас од една кул и многу демек храбра личност, преку ноќ се претворив во најголемата плачка на светов. Дур не стигна резултатот и бев во исчекување со никој не ми се збореше. Ама човекот, посебно ние жените сме биле чудо во издржливост.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Moze ne cool ama neznaev analgin sto e a kamoli inekcii i infuzii..Sega brojot ne im go znam.
    Ne znaev sto e glava bolenje sega se nesto ne mi e kako sto treba.
    Vo ova nemalo zdrav kako dren.:)
    Ama cuvaj boze od poloso.
    Kako se kalese celikot.:lol:

На pilenka и irena.1 им се допаѓа ова.
  11. Iviste

Iviste Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    28
    мене 9ти може и ке се дружиме:) Инаку за спиењето сега не толку бар јас, тоа само на почетокот , како ти беше крвната слика, ако си анемична поради бременоста може и од тоа да ти се спие постојано а може и од самата бременост затоа што нели сие различно ја доживуваме :)

12. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    sega veke sum 18 nedela, 17 + 1, и сеуште не ги осекам бебињјата, инаку почнав да се поправам во стомахот,до сега + 2,5 кг, од новата година влегувам во 5 месец од бременоста, времето многу студено, страв ми е многу да излегувам, инаку редовно пешачевме со маж ми, сега дома, па со празниците веднаш ќе качам уште некое кило :P инаку се друго ми е нормално, нормално јадам, се движам, работам, се чувствувам како прејадено во стомахот :) само уште онаа досадна ешерихија да ја мавнам, и се ќе е во ред :) за една недела пак ќе правам уринокултура... На сите ви посакувам најубаво да си ја дочекате Новата 2015 година, и се најубаво во неа, па здравје сите наредната година ќе сме со принова во рацете...

На Iviste, makedonkamak и galapce им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mene od sabajlevo me fatija bolki na desnata strana na dolniot del od stomakot.Uste imam.
    Denes imavme i pregled.Vtoriot skrining kako prvata priska treba i krv ili ne?Mene ovoj na klinika samo me gledase polovina saat i kusur krv ne.
    Ne otidov na maticniot mi e strav od prethodniot pat so se desi.Za bolkite na desnata strana i rece na sestrata zapisi ureden bubreg a zosto mi veli deka me bolelo od nego neznam.
    Bebo e dobro.Non sto se sobira na kiupce ama kako nema koga i jas sum taka.:worried:
    Krvta i urinata od pred edna nedela se vo red.
    Placentata rece e napred i demek ne bila nisko..No ubavo ke se znaelo vo 25 nedela.
    Termin vika okolu krajot na april ili prvi maj Carica..Demek sigurno ke e carski,valjda radi cirklazot.Kako i da bide samo zivo zdravo da si go docekam.
    Bogami vi zablaznuvam koga ve citam kako normalno sew dvizite.Cela bremenost da vi e taka daj boze.
    Inace imame 500 grama...:l:

На Mekuska, bokace, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    ( pisuvam od tel, nemam mak) devojki, denes verenikot mi go zel rezultatot od laboratorija, i zelezoto na minimalna granica, aj ve molam kazete sto jadete vie za zelezoto.. Na pregled sum vo petok, ama sakam da prevzemam nesto.. Vi blagodaram odnapred

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Sok od kalinki...spanak no ne vo kombinacija so mlecni proizvodi....doktorot moze ke ti preporaca da pies totema,fersan forte...ako pocnes so totema pij ja vo kombinacija so djus od portokal no obavezno i vitamin c.

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.772
    Железото најдобро се преработува во организмот кога се зема паралелно со витамин ц, односно производи кои го содржат. Потребно е да се избегнува пиење кафе или чај со оброците бидејќи тие го забавуваат процесот на преработка на железото.

Врсти на железо можеш да сретнеш во секој производ, почнувајќи од месо, риба, зеленчук...
    Промена на навиките на исхрана би бил добар почеток. Барем еднаш неделно брокули, цвекло, спанаќ. зелена салата редовно...
    За вистинскиот препарат т.с витамини најдобро да почекаш до петок и според резултатите да те советува и да даде соодветно дозирање.

Инаку јас 15 недела.
    Од сабајле сеуште знам од време на време да повратам...али во глобала сум стабилизирана.
    Попладне и навечер јадам како човек.
    Екстремно сум уморна и вечно ненаспана...среќа не одам периодов на работа инаку не знам како ќе ме бидеше со повраќањава и заморов.
    Кога подолго седам веднаш чуствувам болки во половината, од десната страна во близина на делот каде завршува опавчето.
    Симптомиве не ги поврзувам со анемија бидејќи хемоглобинот ми беше 14.8.
    Малата си расте...исто и мешето.
    Нареден прегледен дури на 15. Едвај чекам 4д ехо, и да ги видиме внатрешните органи во 20 недела.

На menelele, joy1 и galapce им се допаѓа ова.
  17. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Девојче можеш да јадеш на сабајле мед+семе од коприва измешано заедно, јас сеуште немам проблеми со железото но многу трудници си нашле спас од оваа а башка и било слатко а е и природно, а се разбира и дека докторот ќе ти даде витамини да си пиеш и ич не се секирај, па скоро сите трудници имаат ниско железо....Се најубаво и со лесно :*

На makedonkamak и galapce им се допаѓа ова.
  18. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    A koja nedela si? I мене железото ми е на долна граница, дури и малку под тоа, па ништо посебно не правам, тоа е нормално за второ тромесечие, јас терам 18 недела, 17+ 4, инаку може да најдам семе од коприваво комбинација со мед, не сум проверила каде го има, јади цвекло, спањак, дробче, кисела зелка

19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Seme od kopriva i med i plus sok od cveklo limon i med. Inaku ja piev sirup legofer i si pisuva min. dva saati da ne se konsumira mleko mlecni proizvodi kafe i caj.

Galapce bravo za tebe kolku si pozitivna i izdrzliva. Me iznasmea so mama i sveki:D se najdobro i pisuvaj si kolku mozeme ke te druzime:inlove:

Последна измена од модератор: 14 април 2017
    На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    Volsebna.. Jas sum 17+4.. Doktorot ne bese na rabota vo petokot, rezultatite gi vide drg doktorka, i rece super se a pokraj niskoto zelezo pisuva i deka imam bakterija nekoja.. A sepak ne mi kaza nisto za toa, rece samo poveke uvin caj.. Sega moram da cekam do cetvrtok, posto doktorot verojatno si spoil.. :/