Citav na net deka najmnogu zavisi placentata kade se naogja taka da kaj onie sto e napred pokasno gi cuvstvuvaat dvizenjata za razlika od kaj onie sto e pozadi.
Jas sega posle 2 skrining planiram da pocnam da kupuvam,cekav da mi pptvrdat sig dali e masko pa da pocnam da si spremam edno po edno
Pa i jas po ova presmetav sega,jas celo vreme mislev deka 22+ e seuste 5mesec i bas presmetav denes i mi izl deka sum ustvari 6 mesec,znaci 22+ se vodi veke 23 nedela mene toa me zbunuvase kako se racuna
Epa da isto kako so sme racunale deka 13+1 e veke 4 mesec a ustvari 13+2 bilo cetvrt mesec... denovi se vo prasanje ama verojatno gi racuna spored toa sto ne e sekoj mesec 4 nedeli pa po 30 dena go racuna mesecot sto ima logika.
И јaс мислaм oд 6-7 месец. А дaли нaјмaли нaвистинa незнaм штo дa кaжaм, брaтучеткa ми се пoрoди пред некoјa неделa и нa внучкo скoрo ништo не му се фaќa oд купенoтo зaштo мaшaлa гoлем дечкo се рoди, 3.9кг , a oнa си купувaлa нaјмaлo кo зa нoвoрoденче. И сеa штo е нaјпaметнo дa купувaш некa кaжaт пoискусниве
Jas isto mislam od 6ti nekade poso ako nedaj boze se rodi porano,mama mora da e spremna poleka da si se kupuvaat rabotite... taman tamu posle skriningot vo 22 nedela
Nie prvoto kompletche za novorodence go kupivme ushte od prv skrining za sreka i za merak shishenca i cucli(lazlivki) vtoriot shoping. I sekoe vlaganje vo bebeshki/detski butik po neshto se kupuva ubavo e chuvstvoto. Si kupuvam od 0-3mes, 3-6mes, 50ka za novorodencinja.
Bev preeska kaj zamenata sto mi e...ona vika deka e normalno...najverojatno od topliot i suv vozduh...navecer da stavam mokra krpa na radijatorot za da go navlazni vozduhot...i da pijam mn tecnosti i obavezno da metar pritisok sekoj den po 4 pati i da si zapisuvam N treba da bide povisok od 130 so 90
I jas mislam taka posto i mojot lekar taka mi kaza deka vo bremenost doaga do zatnuvanje na nos deka normalna pojava e.si velam podobro zatnat nos nego kaslici temperaturi tie gluposti.sega toa e ke si duvame ke si diseme na usta
I jas sakam sisenca takvi raboti ama si velam rano e usye sto znam.znam deka ke treba ama ete aj uste eden mesec i ke pocnam.a podobro e sega postepeno posle naednas ke ni dojde se.ama se kupiva be i vo eden den.osven da ne ne iznenadat bebuski
Јас сум презадоволна од Гордана Петровска во Систина, прегледот е 4050 денари, докторката позитивна и посветена,објаснува детално и со љубов го гледа бебето. Ни даде 3 слики од обично ехо и 2 слики од 4Д. Додека проверува гледа на обично и повремено пушта 4Д.
Секоја различно. Јас сум на крајот од 6ти некогаш си велам да почнам да купувам да не се породам предвремено случајно, макар за тоа би потенцирал докторот за време на прегледите доколку има веројатност, но се одлучив за отприлика во осми месец даљ почнам да купувам бидејќи сега имам и некои други обврски а и на вакво време немам желба, нека затопли прво.
Ова за вториот скрининг за даун што се испитува? Многу ми се виде 4050 ден ама сигурно и преку крв ти испитувале, само ехо за овој скриининг за даун во Систина е 2000, 2100 ден. Како и да е со лесно мила
Првиот скрининг е за Даун...Вториот е за други аномалии на плодот. Во суштина кај првиот се мерат само 1-2 параметри и може да го направи било кој гинеколог. Вториот е многу поважен, јас вчера го барав докторот за да закажам, нејќев да го скокнам него за било каков преглед, но тој самиот ми рече дека скринингот ќе го правам кај д-р Петрова во Ремедика некаде во 22 недела.
Мрдањето на бебето многу зависи од плацентата на кој ѕид се наоѓа. Ако е преден нема толку да чуствувате а ако е заден ќе чуствувате буквално многу повеќе. И не заборавајте дека секое дете е различно и секое дете различно мрда па и на периоди. 20 та недела е сеуште ран предвесник за мрдањеро на бебето и не очекувајте да го чуствувате секој ден. Во трето тримесечие најмногу се сеќаваат бидејки веќе се големи и силни .
Докторот може да прегледа колку си отворен, плодова вода, плацента и да каже според тоа дали можеш или не можеш. Да има и случаеви кога се се случува неочекувано но има случаи и каде може да се предвиде според однос на отвореност, дали бебето е спуштено или не итн..
Точно, си има параметри, меѓутоа ние не идеме на прегледи ни на секои две недели (најчесто месец поминува помеѓу еден и друг преглед, особено во второ тромесечие) така што во меѓувреме се случуваат куп работи... Две мои братучетки се породија во 7 месец а немаа поим дека има некакви шанси за тоа.