Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    13.750
    Епа покасно си останала може. Јас сум по ехо 18+1, а според циклус 19+1. Така ме водат и мене. И ти беше и претходно така или два дена нешто разлика имаше?

2. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Два-три дена разлика бев. Не сум останата покасно, барем не 2 недели покасно. Пошто тој месец 2 пати имавме односи, нема шанси толку покасно да е зачнато.

3. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    635
    Јас би отишла кај Адамова. Санте плус мене ни зема 4.100,00 кај мене во 16 недела 15.5 виде се што би требало да се гледа по 20 недела. Жената е со искуство 80 години има или поише. Јас бев кај неа од што приската не ми беа сите 1:10000
    Од неа и од Димчев сум презадоволна. Кај Димчев оди си на скрининг, а за ова оди сега. Се закажува по тел. Кажи им дека е итно за да ти закажат порано.
    Не си ја мачи душата и пиши ми после те мислам

На Божур и izmislena им се допаѓа ова.
  4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Секако пред понеделник не можам...Пошто не сум во СК сега, не можам да отидам. Контрола имам во среда во Ремедика, ќе ги носам и овие резултати од трансфузиологија за кои матичната ми рече дека веројатно имаат врска со растот.
    Скринингот обавезно кај Димчев.
    Фактички кај мене излегува од еден доктор 14 дена помал раст, а од друг доктор според мерки во извештајот сега гледам пишува 1 недела помал плод. Хаотична сум малце нели?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.907
    Допаѓања:
    203.127
    @izmislena, само да ти порачам да не се нервираш, се ќе биде во ред. Инаку мислам дека имавме една трудница тука @Dzevelekova, ако не се лажам, цела бременост бебулето беше две недели поназад, па ете, здраво и право се роди. Инаку д-димерите секако имаат врска, не знам дали твојата вредност е во границите на очекуваното во периодот во кој што си моментално, но и тоа се средува. Ако треба да се боцкаш, ќе се боцкаш и ќе си истераш до крај убава бременост и во рацете ќе си држиш здраво и право бебче.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ма ич за боцкање не се секирам. Да ми речат од денес, сега одма идам и ќе боцкам до кога треба само да е се ок. Ваљда нема да се направи белја до среда до контролата, се надевам дека аспиринов колку толку ќе заврши работа да си се храни бебуле како што треба преку постелката. И се надевам дека ддимерите се единствениот проблем. Инаку не, не се во граница. До 1250 се во втор триместар, кај мене дупло се.

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    13.750
    @izmislena, моето мислење е дека бебето е може десет дена или две недели помало, но тоа не значи дека има аномалија. Доколку на скринингот секој орган е во ред, значи ќе биде во ред.

8. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Да не се секираш за тоа ама вооопшто. Ни да се потресуваш. Не сме сите исти, па и девојчето да е помалечко ќе порасне. Кога ќе се роди ќе си цица и нема да има проблем. И немој по интернет да читаш зошто уште полошо ќе си направиш.

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.744
    Бидете спремни цела бременост да си ја поминете во ве це. Нормално е.

10. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Adamova e 70 godini,sega ja falat za iskustvoto.Koga majka mi bila bremena so mene Adamova togas bila mazena i nemozela da ima deca i sekoj pregled na bremena zena zavrsuval so spontan neli togas so race gi pregleduvala.Imala zabrana edno vreme da pregleduva samo da poragja.Sega e stara i se ima pomireno so sudbinata i mozebi stvarno e vnimatelna i strucna so pacientite.

Последна измена: 20 јануари 2017
    На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Da sreko, d-dimerite ti se dosta visoki, no toa se reshava nemaj gajle. Visokite d-dimeri se prichina za pobaven rast kaj plodot. Dotokot na krv pomegu majkata i plodot e pozabaven, ishrana i sl. Kaj mnogu trudnici se javuva toj problem i se reshava so kleksani. Kleksanite ke go ubrzaat i reguliraat toj problem i sve ke si e vo red. Moj sovet ne cekaj do sreda (ne mislam vo negativen kontekst nisto loso nemoze da se desi) no, glej vo ponedelnik da idesh vo Klinika vo Transfuziologija i ke ti napravat plus ispituvanja vo koj spagaat i Faktori na hemostaza i spored niv ke ti se odredi koja doza na kleksani ke ja primas. Ne se plashi so kleksanot ke si se regulira i krvta i bebuleto ke pochne naglo da nakachuva na tezina i na rast. I nema shto Remedika koga za toa si ima specijalisti Transfuziolozi na Transfuziologija na Klinika, ke ti napravat plus ispituvanja, faktori na hemostaza i dr. i spored toa ke ti dadat koja doza na kleksan ke primash i ke si idesh sekoj mesec na kontrola. Jas sum so kleksani od pred transfer pa ke sum do posle poragaj ushte 6nedeli na niv. Jas za drugo gi primam. Ne se panichi ne e nishto strashno so kleksanot ke si se regulira sve, bebe ke pochne naglo da raste i kachuva na kg. A na toj shto ti ja vodi bremenosta ke mu kazesh semkar da pochne da raboti :) (mala shala da te nasmeam) zashto znam deka ti ne gi pieshe ni vitaminite za trudnici ( znam nekolku pati imashe pishano za toa deka nepiesh noshto) tie se najbitni vitamini za bebeto i za majkata, nit te pratil na ovie ispituvanja ushte od sam start. So lesno i bez griza ke vidish deka za nekolku nedeli bebeto ke ti bide duri i ponapredno :*

На winter flower му/ѝ се допаѓа ова.
  12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Фала душо за сите совети. Јас испитував и фактори на хемостаза и ддимери на трансфузиологија по препорака на гинеколог. Во дијагноза пишува секундарна фибринолиза, во терапија не пишува ништо.
    Матичната ми рече дека тој што ме пратил треба да ми одреди доза на клексани. А пренатални точно, не пиев до пред 1 недела, тогаш ми ги дадоа Pregnancy care (се надевам дека се добри?)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    @izmislena i jas go delam mislenjeto na sofi deka so naglo pokacuvanje na dimerite,bebeto posporo se razviva.Koga ke pocnes so terapija se ke se sredi,ke imas podobra cirkulacija i ke si go postigni rastot za nedelite,samo sto doktorite se ucat na nas i ke ne preplasat i ni pravat doplonitelni stresovi.Porano se znaese bremena zena e najsrekna,sega nemozeme da se opustime i uzivame vo bremenosta.Smetaat po nedeli kolku treba da e dolgo i tesko,site ne sme isti pa sekoe bebe da e isto dolgo i tesko.Majka mi brat mi go rodila 6200gr,prirodno i sega e visok i zgoden,mene se me vodele neuhraneta zatoa sega sum debela.Se ke se sredi ne se nerviraj,gali si mese i na svoja raka primaj si dopolnitelni vitamini.

На winter flower, Butterfly87, sofi2107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    13.750
    Ако ми веруваш дека витамините не се баш најважни ако можам така да кажам. Јас претходната бременост пиев и пред да затруднам фемибион што се и скапи и добри нели,а и во бременоста исто, па ми заврши лошо(не сакам да се присеќам на тоа и да навлегувам), а сестра ми ги прекина на своја рака во 6 месец некаде, ја каравме дома и роди здраво и право бебе пред 4 месеци.

15. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    А дали за терапија за високиве ддимери мора трансфузиолог да се консултира? Зашо мене трансфузиолог не ми пишал терапија не ми е јасно. Пошо знам за клексан дека мора да е потпишан трансфузиолог пред се за рефундирањето на средствата. Цела сум збунка сеа.

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Se slagam so @manako1 za razlika od porano sega ni ja napravija bremenosta mnogu stresna. I jas sum rodena kako bebe od 4i kusur kg pa eve me cel zivot xs-s nosam :) za razlika od sega koga ke vidat bbeto ponapredno pa odma aj skrien sheker, aj ova aj ona i od pamet da te izvadat. Pa i nemoze niedno bebe da bide spored onie tabeli po internet ne e ni normalno, poglednete ete 5 razlichni yabeli se so razlichni parametri :) Aj okey ne e isto porano i sega, ima pogolemo zagaduvanje stresovi pa ni hranata ne e ista. I zatoa treba sekoja tridnica da si pie vitamini za yrudnici od sam start pa do kraj. I vo vrska so @izmislena situacijava navistina treba da gi fatel muzti i da gi rastrese malku onie koj ti soopshtile takva rabota. I toa so amino e ziva glupost prvo e rizik za samata bremenost, a najveke za tebe samiot stres. D-dimerite nemoze da ti napravat takva shteta kolku shto moze da ti napravi stresot koj go prozivuvash so denovi od doktorite. Eve sega se slushnav so drugarka mi koja rodi najubava kerkicka i d-dimerite i bea sekad duplo od so treba pokacheni i pokraj toa shto primashe kleksani, nekad i ripaa i .... ete sve si e okey. Bitno e shto i da e na vreme da se voochi i da se regulira, da se prevzeme neshto i da ne se cheka. Da prodolzis da si gi piesh vitaminite i magnezium i zdravje kleksanite. I nekogash i internetov pa i forumive se bog da chuva od pamet da se izvadish shto sve ne ke prochitash. So lesno i samo pozitivna misla i ke vidish sve ke si e okey. Ne praj stres bebeto sve oseka.

17. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Koga gi zede rezultatite dali bese na razgovor kaj transfuziolog?Mene vo Bitola doktorkata pred da me prati da mi zemat krv mi rece ako na rezultatot pisuva normalen naod nemora pak kaj mene da doagjas,vaka bi trebalo ti so rezultatite kaj transfuziolog i mora da ti prepise terapija.

18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Не ми рече да отидам. Таа што ми ги даде резултатите ми рече со ова кај гинекологот што ти ја води бременоста. И ја пошо првпат вакво искуство - си отидов кај матичната, она ме прати кај гинекологот што ми ја води бременоста....да кршат глава сите по ред си го земале делот.

19. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Vo ponedelnik pojdi si kaj transfuziolog neka ti odredi pravilna doza,da si pocnes so bockanje na vreme i plus ke ti kaze koga pak da odis da ispitas da vidat od terapijata kolku ti se namaleni.

На sofi2107 и izmislena им се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Transfuziolog e specijalist za taa oblast a ne ginekolog. Specijalizacija na Transfuziolog e trombofilijata i sve shto e povrzano so kalgulacija na krv. Zato za ovoj tvoj problem trrba so Transfuziolog da si se konsultirash. A shto se odnesuva do vitaminite ne se slagam voopshto so gorniot post. Zashto? Epa zashto vitaminite recimo Femibion si ima soodnos na vitamini koj se potrebni za plodot da se razviva i za majkata. A toa sto nedaj boze doaga do neshto e sosem druga prikazna, koja moze da e povrzana so mnogu X factori za koj ni 10 kutii vitamini ne pomagaat. Za da dojde do toa imaat golema uloga kariotipot, trombofilski mutacii, infekcii, kratok cervix, ne soodvetna terapija vrz osnova na ne napraveni ispituvanja itn. Go pishuvam ova od iskustvo i toa golemo zashto so ovaa problematika sum dolgi godini. So lesno na sekoja i najbitno e da sme pozitivni i so unava misla.

На eli25, izmislena и manako1 им се допаѓа ова.