Софи, јас го кажав моето искуство. Никакви витамини и лекови не ми помогнаа да го задржам бебето. Примав и аспирин и прогестерон депо и утрогестан, па пак ништо. Како што е Господ, никој не е. Јас не реков трудниците да не примаат ништо туку дадов еве точен пример дека сестра ми самата не ги земаше зашто од премамата и се лошеше дека на риба има вкус, па роди здраво бебе.
Pogreshno me razbra milo. Tochno kako shto e Gospod nikoj ne e. Kako treba da bide ke bide. Muabetot mi beshe deka vitaminite kolku i da se pijat dokolku ima bilo kakov od gore navedenite problemi shto gi pishav, doaga do toa shto doaga ( skraja bilo i na nikoj da ne mu se desi). A vo vrska so sestrati, sama kaza deka si gi piela prvite 6mes, znachi najbitno gi piela na pochetokot koga e najbitno. Tochno ima i sluchaevi kaj shto neznaat deka se trudni, zashto si imaat menstruacija ili onie na koj shto ne im e redovna, pa im kasnela sekad so meseci ( imam dve prijatelki) pa doznale u 4ti mesec koga pochnal stomak da raste. Noshto ne piele ( zashto ne znaele i si rodija zivi zdravi decinja). No, retki se tie i netreba da ni se merilo. Zatoa si ima protokol za trudnici i zeni. Onie t.e. nie koj so godini se machevme za dete i sme so premnogu Ivf najubavo znaeme koj sve ispituvanja se pravat i sme napravile. Zatoa kazuvam najubavo na pochetok da se pie sve sto dokto ke kaze, da se ide na redovni i sote mozni kontroli i.... bar sme raat. E okey ima lidi doktori shto ili ke te vadat od pamet ili ne ti ni spomnuvaat sto i kako da pravis. Sepak toa shto ti se sluchilo nedaj boze na nikoj pa ni na tebe da ti se poftori. Mnogu chesto za toa e vinovna genetskata mutacija, kariotipot (hromozomite) i trombofilijata. Ubava vecjer devojki i pokraj site stresovi veruvam deka sekoja od nas na vreme ke si se porodime so najubavi bebulinja
Те разбирам. И јас правам како што ми кажува лекарот. И во оваа бременост пак земам терапија. Со лесно на сите. Имај и ти убава вечер
Јас не би се сложила дека се витамините толку важни, повеќето се гола вода и чист маркетиншки трик. И во двете бремености почнував да пијам, демек за поубаво, ама организмот не ми ги поднесуваше. Па затоа и не пиев воопшто, па фала му на Бога, се е во ред. Имам гинеколози во фамилија, и двајцата ми кажале дека ако се хранам разновидно и здраво, витамините не се неопходни. Сметам дека се само средство за поголема заработка на фармацевтските компании, во спротивно, ако беа толку неопходни ќе одеа на рецепт.
@izmislena @Annath Да мојот плод се водеше со две недели наназад, кај мене изостануваше растот во абдомалниот обем кај бебето, докторот реши да го извадиме порано две недели во 38 ма недела, беше со мала родилна тежина ама сега е супер.. Добро напредува..
Мило ми е што добро се завршило, ми даде надеж. И кај мене веројатно е слична ситуација, по мерките на абдоминалниот обем се разликува најмногу во растот. Другите мерки се плус минус 3-4 дена што мислам дека не е страшно. Д-р ми рече дека пошто имам субсептум на матката, во моментот кога го меревме тој субсептум притсикаше точно на плацентата, а плацентата на мешето на плодот - па затоа не можеле да го измерат баш точно.
Kolku sto ja znam tie didimeri se.povrzani so sgrutcuvanje na krvta. Mozebi dokolku se povisoki da ne se hrani dovolno bebceto preku papocnata vrcva deka krvta e po gusta i kleksanite se za razreduvanje. Jas cela bremenost pijam vit C od 500 i +sto vnesuvam preku ishrana taka mi kazuvaa drugarkive so deca deka C vit bil dobar za krvta da ja razreduva da ne dojde do zgrutcuvanje. Sepak vidi sto kje ti kazat ali jas mislam deka e do toa i nemas prostor za panika I jas za kaj Dimcev zakazav da odam da me vidi vo 23 nedela. Ubav den ❤
Хеј... арна, онака... Бев, да. Одговорот е дека мора да се препише доза на клексан од матичен гинеколог. А матичен гинеколог ми бара мислење од доктор што ми ја следи бременоста (пошо матичната само ми издава упати на мое барање, никаква друга врска немаме). Утре имам во ремедика закажано, така што се надевам дека бебуш напредува и дека со соодветна терапија ќе се среди се.
Со лесно утре. Имам чувство дека ќе биде добро зашто гледаш имало такви случаи и излегло на крај супер
Jas od denes vleguvam vo 17 tt inaku vtora bremenost mi e. So prvoto vekje nakaj 21 va nedela go setiv A so ova sto mene epten cudno mi.padna go osekjam uste od 15 tt Polot uste ne go znaeme za sinko znaevme uste od 13 tt i sega za ova si sakame edno devojce
i mene mi e prva bremenost i jas go osekjav od 16ta nedela taka ali samo koga lezev i nezno nezno a sega ubavo osekjam udari hahahahahaha vekje 22 nedela sum haha. Zivi zdravi da se samo
Баш убаво си го осеќаш од порано мене ми е први и во 14 недела го осеќав у паника бев тогаш што е како е А за полот мислам повеќе е до докторот дали сака да се помачи. Ајде со среќа на следен прњглед и пол да аи дознаете
Женски 17+ 2 сум, во петок сум на контрола, една недела веќе интензивно си го чувствувам бебуш како мрда но ме мачи мисла дали го носам премногу ниско цело време бидејќи секогаш го чувствувам над бешика никако погоре... гледав и клипчиња на јутуб воопшто не е исто мрдањето... не можам ноќе да спијам осеќам како да се обидува да го одтурне ластикот од пижамите кои секогаш ги местам подолу... ми е страв да не е премногу ниско и не знам што да правам...
@Ellyy и јас го осеќам ниско како мава веќе сум 22+ недела. Ниеден доктор не ми кажал ништо... ваљда така треба