Мами еве ме мене 17 + 5 денес, освен железото што уште малку ми падна се друго е во ред.... на прегледот се надевавме дека ќе дознаеме и што е ама ни се криеше бебчо.... сега на вториот скрининг тек ќе знаеме на 28ми ама што и да е живо и здраво да е... до пред некое време не ми се познаваше мешко ама сега веќе многу поише ама иако не сум многу здебелена почнува да ми тежи малку тежината зошто по природа имам ситна конструкција висока сум 164 цм а сега веке имам 60кг. Не е многу ама за мене е почнува да ме фака склет потромаво се осекам а што е најлошо со мразовиве надвор не можам ни да шетам како порано. Па сакав да ве прашам дали знаете барем некои вежби или некое место каде што има аеробик или фитнес за трудници.
lele, јас сум 162 висока а веке сум 61 кило, иако + 3 кг за 19 недела (18 + 1 ) не се многу, сепак осеќам дека се тетеравам, а и стомахот почна да ми расте, и тоа нагло i јас поради ов ладново не шетам многу, а редовно си пешачев... инаку сега на крај на овој месец ке одам на скрининг 4 д и кесе знае детално за ограните, и дали е се во ред, и полот на едното близначе, едното е женско досега е се ок, само малку ниско железо, но пијам Легофер сируп, и се надевам дека ке го покачм, и досадната уринарна инфекција, што конечно се надевам дека ке ја откачам, последно што пијам е унифар, во четврток ке првам пак уринокултура, а од другите апчиња пијам магнезиум капсули 400 мг и прегненси кеар, и ставам урогестан вагиналети... еден куп процедури, но тоа е...
Јас денес бев на ехо преглед, инаку сум 15+5. Ме гледаше докторката се е во ред, бебето е поголемо за некој ден. Ми рече можам да ги заменам фолната и магнезиумот со фемибион 2. Пак да повторам крвна слика и така. Па што убаво си прошетав низ град, си купив пар панталони од вајкики и два пара хеланки за трудни и да се опушатам конечно . Инаку и јас сум поправена 3,5 кила, ама крива е нова година и празниците .
Јас будно те следам со 15+3. Мило ми е што се е во ред и бебчето си има одличен развиток. Се надевам и при повторената крвна слика ќе има подобрување и на раат да се опуштиш. Инаку пред неколку недели од хм набавив и јас фармерки за трудници...колку само им се радував. Баш комотни во пределот на стомакот. Ич не помислив дека има и хеланки за трудници, јас зедов обични со баеѓи поголемо бројче за да ме збираат. Наредно испаѓање ќе побарам и од нив. Јас од 13+1 си ги набавив овие фемибион 2. Има 96 таблети и 96 капсули...пишува од второто тримесечје и дека може и за време за доење. Претпоставувам дека се добри. Килажата не знам, мојот термин е дури на 15. Но имам чуство дека сум мрднала од минус скалата и дека малку по малку ќе почнам и јас да се поправам односно да си ги повратам изгубените килограми. Јас магнезиум и понатаму си пијам. Во фемибион 2 нема магнезиум колку што видов во упатството...а да се вадам од памет со некои грчеви или болки не сакам. Па вака сум си на сигурна страна и ја заменив само фолната со фемибион2 но не го откажав магнезиумот.
Голем поздрав до тебе и бебушот. И јас тоа баш сега читав за фемибионот дека нема магнезиум и сега незнам, ај баш за недела дена треба пак да се видам со матичната за резултатите од крвната слика па ќе поразговарам. Инаку кај нас во зегин пакувањето е 30 таблети со 30 капсули 1 050 денари. Овде кај нас нема ХМ, односно има едно аутлет ама со никаков избор за трудни. Вајкики имаа ок работи за трудни со нормални цени. А хеланките ги земав од обична продавница, ама мислам нив повеќе ќе ги експлатирам зимава, ем се поеластични, ем во чизмите можам да ги пикнам.
Мојот доктор заведе во матичната книшка дека пијам магнезиум и фемибион 2 и не ми искоментира ништо, па јас си го сватив тоа како одобрување. И јас паковањево фемибион за три месеци го зедов околу 55еу., a и магнезиумон 12 еу. Скапо . Иако и предходно одделно кога ги купував витамините поефтино не испаѓаше на крај. Ама ајде само за убаво нека е.
Волшебна и јас сум на 28ми на скринингот втор па и ние едвај чекаме да дознаеме пол . Баш убаво што имаш едно девојче, и јас си навивам во себе за една прчла мала па ќе видиме ))
незнам, јас терам 19 недела,18 + 5, ама од минатата недела се чувствувам многу надувано, како балон да имам голтнато. До пред нова година стомахот не ми се познаваше, сега секој ден ми есе поголем, почна страф да ме фаќа, уште не сум ни на средина од 5 месец, кај ми е крајот, почнав и тежина да чувствувам напред кога се движам, имам + 3 кг,не можам ни да замислам како им е на оние трудници кои до крај качуваат + 30... а и мене ме чекаат најмалку уште + 10 ke неможам ни да се движам....инаку ги чекам резултатите од уринокулттура, се надевам овој пат ќе бидат негативни, па да здивнм малку... сакам да ве прашам кога да почнам да се мачкам на стомахот против стрии, и со каква крема?
@volsebna se ciuvstvuvas naduvana oti sega pocnuva da rasne bebceto.Plus tri e nisto. Jas mackam detska krema plus vo neastava AD kapki. Me cudi sto seuste ne vi go kazale polot.Obicno do 16 nedela kazuvaat.No najbitno e da sta i vie i bebus dobri.
galapce, бев на преглед, 2 се, едното е девојче, на другото му беше папочната мегу нозе, ама на докторот и тоа му изгледа како девојче, ке видеме за 2 недели кога ке одам на 4 д, скрининг, фала, ќе си купам павличева маст, 2 пати дневно доста е? и сеуште не чувствувам силно мрданје, одвреме навреме како мускул да ми трепери, но знам дека се тие, и знам дека 3 кг се ништо, затоа и се плашам, дека уште сега чувствувам тежина
Ne plasi se olabavi se Za kremata e individualno i zavisi od kozata. Jas dodadov i AD kapki i posle tusiranje. Ajde kade ste vie od prvoto tromesecje,cekam da dojdete za da ima koj da cuva straza tuka.. Ova kako pred porogaj se nerviraat idnite maicki koga im velat "ajde sto ceka,sto ne izleguva"? Denes ja privrsivme 23 nedela jas i moeto junace.Bevme na skrining i vidovme kako mrdame so nodjinjata davajki mi znak kade se naoga. Doktorot rece se e vo red.Spored golemina sme odgovarale na 25 ta 26 ta nedela.Masla. Imame 750 grama. Malku sme isplaseni oti izgovorot za kako e kanalot dali stoi zatvoren posle cirklazot nadoktorot mu bese deka ima senki i nemoze da vidi. Placenta na preden zid i nesto rece vtor stepen no neznam sto znaci. Prosti @bittersweet ke me izdrzis do pocetok na Maj daj boze ako nie izdrzime.
@galapce дај Боже да издржите. Добри ти е се само прашај го наредниот пат докторот дали тоа втор степен е за постелката/плацентата.
jas od 4ti mesec pocnav redovno,bev opsednata so poimot "strii" znaci vo nikoj slucaj nejkev da mi izlezat,se zdebeliv 12 kg vo bremenost,imav samo stomak,onaka ne bev zdebelena. zborot mi bese vo 9ti mesec na stomakot okolu papokot mi izlegoa mnogu,okolu 20 linii imav,koga se porodiv pa uste tolku mali mi se poznavaa..prodolziv so mackanje bademovo maslo i eve dva meseci do denes po poragaj skoro gi snema,taka da sto i da mackas ako imas takva koza pak ke si gi ima... ama ic ne se sekiraj ke pominat so vreme... pozz i so lesno
Рано е за втор степен, накај 30 недела треба да е втор степен созреана, треба сега повеќе на лева страна да спиеш, да се храниш здраво и редовно, не е страшна состојбата ама треба да те надгледува лекарот.
Epten ti blagodaram. Ic da ne se ustrucavas koga treba da odgovoris i nesto sto mislis deka ke ne zagrizi stom sme se resile da prasame.Znam deka te stavam vo nezgodno no jas sakam da ja znam vistinata.Polesno mi e taka.Iskreno ic ne spijam na leva strana.aj na desna cat pat.ama pretezno nagore.Me bolat kolkovite od mnogu inekcii a pluus mi se cini i deka ko rastrafena sum od lezenje. Baska bubrezive cat pat.. Fala ti uste ednas od se srce.Od denes ke se ukotvam na leva pa neka bolat propratni raboti ako sakat. Plus mi spomna deka ke pocneme so zreenje vo 28 nedela.Valjda ne e stetno.Jas sum spremna na se samo sinko neka e dobar. Si prasuvam ovde ne vo lp za da im se najde nedaj boze za nekoi ako imaat isti problemi.
@galapce не е страшно ама сепак треба да се следи состојбата, земи си од перниците за трудници многу ќе ти помогне, на лева страна се лежи, спие за подобар проток на крвта и за тебе и за бебуш. Нема незгодно, подобро да си знаеш него да не знаеш, да знаеш на што да обрнеш внимание, да знаеш што да го прашаш докторот.
Ве следам и читам долго време,па решив и јас да прашам нешто.Сега сум 25 недела од бременоста.Имам вагинално пецкање од време на време,не цело време,но не кога уринирам,туку баш вагинално.Бев на гинеколог,ми зема вагинален брис(на претходниот брис имав ентерокока и кандида).Тој ме виде со вагинално ехо,вика се е ок,но загрижена сум ,дали некоја имала вакво пецкање?
На рапорт и јас. 16+6 денес. Ми направи првен вагинален преглед, од кој не бев воодушевена, ама сакаше да види дали сум затворена и дали се е во ред. Првен со рака, после со тоа долгото. Потоа ме изнервира малце со големината на бебчето.Првен рече одговара на 16+2, па преку абдоменалниот излезе 16+4, и на крај рече може и повеќе е, да не земам здраво за готово. А јас и те како здраво за готово секое милиметарче го земам. ...ама и он пустиот во години е, плус последна пациентка бев и шкрап шкрап со маусот за точно да зеде мерки не му беше лесно. Важно беше задоволен а со тоа и јас. Големина добра, срценце чука, она мрда, плодова вода и дебелина на внатрешните органи кои се битни за пораѓај истотака добри. На сликата е како вонземјанин во главата . Притисок 100 со 60(стандард сум 90-60) што е одлично за мене, урина добра. Започнав бременост со 57, па ослабнав неколку кг. и денес благо покачување до 54.5. Одкако влегов во 5ти месец без повраќања и лошење, али многу пипава и осетлива. Се нешто ми отекува, се нешто ме боли. Нареден преглед 21+6. Тогаш ќе види дали се е во ред со внатрешните органи. Ако додржам да не отидам на приватно и друг да ме види.
Инаку ме интересира каде проверувате уринокултура и колку плаќате за крвна слика,урина и уринокултура?