zdravo zenski da prasam dali ispituvavte d-dimeri i kade? Jas bev vo petokot na rutisnki pregled kaj maticnata i mi kaza deka gi ukinale prioritetnite upati vo drzavna i moram na privatno da gi pravam okolu 4.000 dena bile vo hemolab samo gi pravele, i mi dade da ispitam i faktori na hemostaza, do sega ne sum slusnala deka nekoj proveruva i toa, samo znaev za d-dimeri.... Skrien seker nema da proveruvam poso ne mozam da go pijam toa grdoto ne ni jadam nesto mng blago vo bremenosta.... Pa sega me interesira dali nekoja u skoro vreme sto trebala da proveruva d-dimeri i go kazale istoto zasto dve drugarki so mi se trudni oni bea min mesec vo drzavna i znam deka imase upati nekako ne mi e jasno kako taka odedas gi ukinale...
Prioritetnite na transfuziologija veke podolgo vreme se ukinati.Mene maticnata mi zakaza i odam sekoj mese da gi proveruvam
Приоритетните се укинати уште од нова година. Јас факав врски дирекно со луге од таму за да ме примат. Незнам за редовен упат како е, ако има некој искуство нека пише. Инаку мислам дека за д димери една пријателка беше во градска. И таму испитуваат.
Аман од тие хемолаб! Сите се договориле со нив та немало на друго место!!!! И овие од ремедика на секоја контрола хемолаб хемолаб, трансфузиологија не признавале ! Си се опрчив во Систина за да и самиот трансфузиолог ми рече иди на клиника таму имаат се од реагенси! Адриалаб авицена сите лаб. имаат ддимери и се најмногу 1000 ден.
@Бoжур Јaс бев минaтиoт месец нa држaвнa сo редoвен упaт oд мaтичнa. Си пoминaв брзo без прoблем. Зaштo дa дaвaш пaри нa привaтнo кoгa зa нив бaрем мoжеш нa држaвнo. Јaс сегa нaреден месец пaк ќе ги прoверувaм рaди кoнтрoлa рече мaтичнaтa и пaк ќе си зaкaжaм сo мoј термин. Зa 10тинa денa oд зaкaжувaње имa термини, aкo си зaкaжеш нaвреме немaш прoблем.
Jas piev po nekolku kafinja no sega skros gi otkazav, inaku skoro se pomaga za pokacuvanje na pritisok, obicna voda, sok, jogurt, ajran, razdvizuvanje a ako si po kafeto edno ne e stetno.
eve samo so se vrakjam od drzavna, zavrsiv rabota. Im kazav kakva e situacijata mi dadoa odma pririteeten upat od ginekologija i si otidov na transfuziologija, cekav tamu 1ipol saat ali zavrsiv rabota pa posle po rez kje odam. mi rekoa i oni ako sakala maticnata mozela da ti dade upat prioritetn ne se ukinati, ali dobro vika si ima % od hemolab i normalno tamu te prakjaa.... Bitno zavrsiv rabota @eli25 mene mi kaza maticnata deka vo hemolab bile okolu 3.500-4.000 den faktori na hemostaza i d-dimeri da ispitas.... @Ano nezz eve mene mi dadoa od ginekolgija navodno mozelo... koj gi znae vise nezz so da kazam
Ги укинале приоритетните само за матичните. Не воопшто. Јас минатата недела го прашував повторно матичниот. Битно си завршила работа.
Мислам дека тоа е ниско всадена постелка. И мене истото ми го кажа докторот во 13 недела. Ми рече дека сепак е многу рано можи со текот на бременоста да се крени нагоре. Инаку е индикација за царски рез ми рече и не ми кажа некои други компликации. Искрено не сакам ни да знам веќе. Како шо ќе биди, така. Господ е голем.
Jas primam terapija cexane vtora nedela poradi hiperkoagulacija, namaleno APTT, imam vazecki upat bidejki bev da gi ispitam pred 2 nedeli na transfuziologija vo drzavna. Sega treba da idam naredna nedela na kontrola, a kaj maticnata mi kazuvast deka nema termini uste pusteno I deka ne davaat so prioriteten. Na rezultatite od transfuziologija pisuva da se javi na zakazan termin za 2 nedeli vo 16h. Ne razbiram kako ke otidam na kontrola koa nema termini? Inaku hemolab kompletna hemostaza, dimeri I krvna slika e 2200 den.
Ако на резултатите ти пишува закажана контрола и од првиот упат не се поминати повеќе од еден месец, мислам дека не ти треба упат. Си одиш со резултатот и те боцкаат. Барем мене така ми кажаа првиот пат кога правев, на резултатот пишуваше контрола за 3 недели и само отидов и ме примија.
Ke bidat pominati dve nedeli, jas mozam da otidam da probam, megjutoa nemam zakazan termin kako sto pisuva "da se javi na zakazn termin vo 16h".
Искрено кај мене не пишуваше ни време, само да се јави на контрола за три недели. Ама неможам да тврдам зошто јас цело време бркам врски за да не чекам. Кога отидов ми побараа упат, ама им реков дека немам дека од претходниот не е поминат месец и неможе да ми издаде матичниот, сами рекоа дека ми важи првичниот упат (приоритетниот упат има важност еден месец) и ми издадоа мислење. Во спротивно ми рекоа дека ако нема валиден упат не смееле да ми издадат официјален документ. Кај тебе гледам и време ти ставиле така да се надевам нема да имаш проблем.
Neznam, ne mi e jasno, taka e pisano. Kaj maticnata rekoa deka treba da mi zakazat ama termini nema, cekaat da pustat termini...
Ама штом ти пишува на закажан термин во 16 часот ти закажале од трансфузиологија нема потреба кај матичен да одиш. Само тоа ливчето однеси го и готово на следен преглед.
Gi zemav rez od d-dimeri mi prepisale kleksani 14 da primam. Momentalno mi se 828 a pisuva do 500 deka treba da bile... bev kaj maticnata mi vika kupi gi stavaj 2 nedeli pa odi na kontrola. A doktorov so kje me poragja mi vika nema potreba normalni se za vo bremenost.... aj nekoj neka spodeli kako mu bile rez ja sum 28+2. Fala.
Еве како се референтните вредности за во бременост. Само да не имаш и некој параметар од хемостатскиот статус изместен па затоа да ти ги препишале.? http://www.perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm