Не се секирај. Ако си покрупна, или ако плацентата ти е на преден ѕид ќе го почуствуваш подоцна во 20 и некоја недела .
Не се секирај. И јас покасно ја осетив. Ми беше страв да не не е нешто во ред. Осетив како кркорење на црева на почеток. Ке има периоди да речеш леле нека одмори со клоцањето малку Уживај во временоста и не де грижи за ништо
Мене ми промртка во 17 недела и докторите не ми веруваат, викаат после 20 нед. рано е Инаку постелката ми е на преден зид. Некои и после 20-та осеќаат. Не се секирај воопшто
Јас ја тешам александрија, а јас бетер неа . 21+4 сум и до пред некој ден го чуствував бебуш повеќе пати во денот и тоа како благи удари. Овие два, три дена доста поретко и тоа само како гасови. Дали дека бев поактивна, не знам. Малку се подзагржив, а на контрола сум за 3 недели.
Малце да ја активирам темава. Синоќа мм заврши со страшна главоболка на дежурен , бев и јас и баткото изгледа се вознемири и мрткаше појако. Отсабајле го нема. А јас мислев дека навечер спие заедно со мене
Честопати навечер кога ќе станам за во тоалет го осеќам дека мрда и е будно,исто така преку ден некогаш го нема да мрда неколку саати.
Mamicki denes 20+4 sme i bevme na skrining i super napreduvame no me zacudi sto seuste go nemam oseteno da mrdka ili da kloca a na ekranot koga me gledase Dr. mozev da vidam kako mrdka so nodzinjata
Секој различно вика дека го осетил. Јас кога и реков минатата недела на докторката дека мислам дека го осекам, ме рече убаво ако можеш да распознаеш што е крчење на црева а што мрткање на бебо. Ама еве сега се ми е мирно во стомак, само по малку како притисок нешен од внатре осеќам и си умислувам дека е синко, дека се размрда од вафлата што ја изедов пред еден саат.
Баш така @Ano повеќето не разликуваат кога се работи за цревата за излегување во тоалет и мислат дека е бебчето уште во 17 / 18 недела, што според матичната нема шанси.А тоа е баш како играње на мешето, или клоцање Исто и со др.од Систина разговарав за тоа и вели како може едно малечко од 300 па и ете 500 грама да има толку сила да клоца и да го разбранува мешето.И тој истото го кажа, дека многумина не разликуваат кога се работи за цревата и мислат дека е бебето. После 20та недела почнува да се осеќа по малку бебчето. Ама ете кај секого е тоа индивидуално.
И моето е хиперактивно кога го гледам на ехо, дури и чудно ми е што постојано мрда со нозете и рацете, ептен е интересно за гледање. Не сум го осетила, сметам дека е рано уште, 16+ недела сум. Како што кажаа погоре, уште е малечко и нема толку сила за да го осетеш кога удира. Баш преска со свекрвата го правевме муабетот за ова, она во 16 нед. го осетила прв пат, како тропкање. И јас имам почувствувано како тропкање, ама не мислам дека е од бебето, туку од цревата. Многу е рано тогаш да се почувствуваат првите движења, особено кај прворотките.
Еве јас баш пишав и во труднички дека го осеќав по малце и пред 18та недела, ама сега веќе видно ми се поместува стомакот и успеав дури и да го снимам. Матичниот ми велеше рано е пред 20та недела, ама изгледа кај секој е различно. Не можи од цревата така да ми се поткрени стомакот, 100% сум сигурна дека е од бебето. Различно е чувството на немирни црева и ова шо прв пат го осеќам во животот.
Јас ич не се согласувам со ова. Почнав да го чуствувам уште во 14/15 недела. Како ептен нежен скокот, кој и те како е различен од цревата. Во 17/18 недела тоа чуство го немаше туку како некое минијатурно тапкање од внатрешна страна. Сега во 23 недела и некој ден и те како ми се бранува стомакот.
Исто и јас во 15 го осетив потоа го немаше неколку дена и од 17 го осеќам секој ден, и секоја недела се посилно.
Јас мислам и да го осетам, нема да знам дека тоа е тоа, а и дека имам проблем со цревата. На ехо баш се гледа како лудува, целото рипа, мава со раце и нозе, прекрстува нозе, претходниот пат дигнало рака поздравува ме, вика:Тука сум мамо. Леле колку го сакам. Во профил така кога го гледам во главата мислам дека на мене ќе личе. Мала шала.
Ќе знаеш гарант. Поинакво чуство е. Јас бев најјака на првиот скрининг. Ни дадоа слика од фацичката и си викам многу некако чудно бебево. Се секирав да не има некоја маана. Хаха А тоа душичка уште не зачовечено, мама и го јаде газот.
Јас го кажувам тоа што и двајцата доктори ми го потврдија.Сепак знаат многу повеќе од мене Може ти го осеќаш и другите кои тврдат дека е така,јас не би можела да кажам за вас. На мене и сега ми подрипнува мешето како некој одвнатре да ме клоца ама знам убаво дека тоа не е бебчето и знам што е. Иако влегувам во 27ма недела сеуште многу по нежно од овие другите удари го осеќам него и точно си знам кога е тоа. Сепак , факт е дека мало бебенце од 400 грама не може да удре до толку да ти го разбранува мешето, или незнам колку и да е тешко во тие недели. Како и да е, секој си е посебна приказна за себе.