Поздрав до сите. Јас крвна слика и урина проверував во авицена, со упат од матичниот доплаќам околу 100-120-150 денари, зависи што испитувам. А уринокултура испитував на микробиологија и со упат доплаќав 80 денари. Инаку јас сум 18 недела, за месец се си мислев дека во 5 сум влезена, ама вечерва ме помешавте скроз. Здравствена состојба супер, ментална хаос . Ајде споделете ваше мислење за амниоцентезата. Мене докторот ми рече медицинска потреба нема, освен ти лично ако сакаш. Јас бев убедена дека не, многу ми е страв од ризикот, колку и да е мал јас сум тој среќлија во животот што најмалата веројатност ми се случува, докажано сто пати. Е арно ама денес ме шашардисаа скроз, па како не, ауууу па имаш години (имам 34 ) па јас си правев за сигурно и слични такви глупости. И сега незнам ни на небо, ни на земја.
Jas imam 36 godini pa dosega ne mi preporacale ni doktorite nitu pak jas pomisluvam.Samo za nekolku procenti e posiguren reztatot od skriningot ama e daleku ponebezbeden. Na drugarka moja na nejzini 34so pravena aminosinteza i rekoa visok rizik no fala bogu detenceto i e super.Koj da fati taman i na sto,navistina covek da ne znae.
Не е само за неколку проценти посигурен резултатот, туку е 100% сигурен. Тие аномалии што се откриваат со амниоцентезата нема никакви шанси да ги видиш на скриниг, така што... Јас правев амнио на ГАК. Процедурата е една минута и (барем мене) не ми беше воопшто стресна. Јас повеќе бев исплашена од муабетите што ги слушав претходно. Страшното е чекањето на резултатите. Ваша е одлуката, вие треба да решите. Понекогаш подобро е да се направи процедурата за идната мајка да биде мирна во понатамошната бременост, отколку цела бременост да ја помине мислејќи што и како ќе биде. Со среќа. И мој совет ви е доколку се решите на оваа процедура, одете приватно. Немојте во никој случај на ГАК да ги чекате резултатите цел месец. Чекањето убива.
Ako e stoprocenten zosto fala bogu za detencevo na drugarka mi ispadna obratno? Ako se bazirase na rezultatite trebase da go abortira. Jas sum laik za ovie raboti i nema nikomu da se usudam da sovetuvam.No sepak sakav da pisam sto nejze i se sluci.
@irena.1 Проццедурата се врши помеѓу 15-18 недела колку што знам, односно препорачливо е во овој период...немаш многу време за да размислиш на жалост. Доколку резултатите биле добри, јас не би подлегнала на овој процес бидејќи сам по себе не е најсигурен и си носи свои ризици врз понатамошниот развиток на бременоста. Делот со проценти не сум запозната бидејќи јас од старт го елиминирав и проверив само преку крв.
@galapce јас не знам кај другарка ти зошто и кажале висок ризик. Со амниото се испитуваат хромозомски пореметувања и резултатите се 100% точни. Не ве убедувам јас да ја правите процедурава, туку се надоврзав на твоето неточно мислење и сакав да го исправам. Како што кажав и погоре, во некои случаи подобро е да се направи процедурата само за да мајката биде мирна до крајот на бременоста, отколку постојано да мисли што и како. Секакви не има
Neznam sto e tocno sto netocno samo raskazav nesto sto nekomu mu se slucilo i kako mene mi objasnile doktorite.Daleku od toa deka nekoj nekogo ke ubeduva.Djabe se povtoruvame.
Мислам дека недоразбирањето беше дека амниозинтеза кажува да-не. А не процент на ризик како што пренела другарката. Како што сватив јас....ајде важно бебчето е добро.
Dani nea posle toa ja sovetuvaa da go abortira. Bas me interesira i mene sto sovet dobile i drugite feminki od nivnite maticni po ova prasanje. Jas vaka rasetana od drugite pricini po razni lekari nitu eden ne rece ne go pravi no site vikaat posle dobar pregled na 4 D nema potreba.Zatoa rekov koj da bide pameten kako treba.
Имаш право, после 4д не треба. Во така поодмината фаза веќе е видливо се што е потребно без додатни испитувања. Јас па помислив висок ризик со приска, советувале да абортира. Поради лошите резултати направила амниозинтеза и тука веќе добила конечен позитивен одговор. Чудно ми е најискрено. Сепак е прилично ризичен зафат и верувам дека дава прецизни резултати...ваква утка прв пат слушам. Да не направиле некоја грешка докторите, процедурата да била погрешно изведена или лоша комуникација доктор-пациент?
Abe Dani so te cudi,pred nekoj den se porodi zena na svoi 42 so treto.Drugite 18 i 16..na nejzino kazuvanje koga se javila na maticen radi kasnenje i rekol ke te faka klimaks. Skoro se sto se dobri lekari se po privatni kliniki a pregledite i inyervenciite prilicno skapi. Ne da siram dezinformacii i negativa,zosto tolku neinformiranost megu nas postoi so mislis? Fala bogu na internetot.
Јас правев амниоцинтеза во Систина, и лесно помина процедурата. За две недели ги добив резултатите. Со оглед на тоа што се бројат хромозоми и рекомбинации, резултатите не можат да се споредат со приска, која работи на база на веројатности (и на моја возраст секако ќе беше висока, без оглед на било што друго). Амниоцинтезата носи свој ризик, но кога дискутирав со др.Петровска во Систина рече дека сега иглите и техниката се толку усовршени (посебно во приватните болници имаат најнови многу тенки игли), што таа ја препорачува и на многу помлади од 35 (колку што е границата на препорака). Не сакам никого да убедувам, на крај на краиштата секој сам си ја носи одлуката. Инаку, единствен тест чии резултати се исто толку релевантни како и амниоцинтезата е нифти тестот преку крв - тој не носи ризик во процедурата, но е многу поскап (кај нас е околу 1000еур, пријателка специјално отиде во Солун и таму плати 650).
Zdravo trudni feminki ,jas moram da ve izvestam za edna neprijatna slucka koja mi se sluci licno na mene za da slucajno nekoj ne se zezne . Znaci vcera zakazan vtor skrining vo drzavna bolnica i mi se pogoduva nekoja si Dr.ako mozam taka da ja narecam Kristina Blazevska ,me pregleduva ,meri ,gleda, pravi ,jas sreka sto imam nekakvo poznavanje za merkite na bebeto sto i kako znacat i vo koj period kolkavi treba da bidat,i gledam deka nesto ne e vo red i ja prasuvam doktorke se li e vo red ona mi odgovara ...pa da..... me preprasuva a priska vie pravevte ?i odgovaram da,rezultatite bea odlicni ,epa vo red toa e toa,ja bi vi preporacala za dve nedeli da dojdete na skrining na srceto na bebeto jas uzasnata i zasekirana zasto znam pozadi ovie vaka kazani zborovi koi zvucea deka nesto ne e vo red i od rezultatite od merenjeto na site prametri na bebeto,ne i kazav nisto izlagam od ambulantata i edvaj cekav da izlezam od klinika za da prsnam od placenje,vednas se javuvam vo Remedika i zakazuvam kaj Prof.Adamova skrining sreka vtora smena bese i sega pokratka ke bidam za sreka se e vo red so bebeto odlicno napreduva, nema nikakva pricina za bilo kakva griza,a merkite od takanarecenata doktorka Kistina Blazevska se totalno pogresni i a sovetot za eho na srceto na bebeto totalno nepotrben zasto ovoj vtor skrinig se narekuva uste i kardioloski skrining zasto posebno vnimanie se posvetuva na funkcioniranjeto na srceto na bebeto kako i na site drugi organi ,Profesorkata tolku ubavo i detalno me pregleda okolu 40 minuti vnimatelno go pregleduvase bebeo i mi rece deka nepotrebno sum se potresla. Znaci kakvi nesposobni doktori pravat skrininzi(nesto sto ne sekoj ginekolog e osposoben da go pravi)i dzabe i aparatura i se ako neznaat da ja upotrebuvaat ,pogresni parametri i pogresno merenje da izvrsi za vakov biten pregled e nedopustlivo. Zatoa vnimatelno koj doktor ve pregleduva i vas i bebeto.
Се сложувам. Јас во испитувања за бременоста пишав за еден сличен тест кој го направив и преку него испитав неколку хромозоми релевантни за даунов и слични болести.
ЈАС бидејки сум во аеродром и матичната ми е таму крв и урина оравам редовно во ТОСПАШ и со упат од матична ми наплаќаат 70 ден. Мами колку те чинеше вториот скрининг во ремедика ?
А за уринокултура?Ме изненадува тоа што јас во адриалаб плаќам за крв 150,а комплет со уринокултура 550. Aaa,znaci Remedika se poeftini,vo Sistina e 3800 denari.
3500 denari ,nesposobnosta na gorenavedenata doktorka pokraj ogromen stres i nervoza me cinese i 3500 denari
Ete za zal toa se slucuva.Ne za djabe vcera nabrojav primeri na nespremni lekari,a drugite po privatni kliniki.Sekojaa cest na isklucoci. Jes da nekogas i nie pacientite od ne upatenost nesto nesalam ke razbereme ama da mi rece deka treba da abortiram za postoenje za daundrov sindrom pa da ispadne jas ne sum razbrala.. Da ne razbere mlado devojce ne obrazovano,sto zivee von civilizacija sto se vika..Ama zrela licnist akademski graganin(i da ne prodolzuvam,ne e celta omalovazuvanje) tuku...neznam sto se slucuva so lekarive po drzavnite bolnici..a ne sekoj ima sredstva da odi po privatnite... @Ale83 podsmiri se,bitno se e vo red
Јас во тоспаш и за крв и за уринокултура заедно плакам партиципација само од 70 денари со упат од матичен...