Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Troi

Troi Истакнат член

Јас исто одвреме навреме имам болка од левата страна на препонот, не е нешто неиздржливо ама ете... и нормално преска кога бев на доктор, од возбуда не ми ни текна да прашам. :tmi:

Last edited by a moderator: Jun 8, 2017
  2. Maeve

Maeve Истакнат член

Еве ме мене пак, по две недели лежење и утрогестан, цервиксот намален на 10мм, ударна терапија прогестерон ми даде матичниот и се изначуди зошто не ме задржале на ГАК, и зошто не ми дале никаква терапија.. Јас сум си супер, ама малово ќе да сака скоро да излага, а рано му е, 27недела сум..
    За некој ден сум на контрола за ск, па да видиме шо контрадикторност ќе кажат пак сега таму..

3. stevemila

stevemila Форумски идол

:| Nisto ne pomognalo lezenjeto i terapijata?Ne se sekiraj.Se ke bide dobro.A da si meris cerviks na uste edno mesto?Skrateno li ti e pred bremenost?So operacija?Ili sega od bremenosta?

4. Maeve

Maeve Истакнат член

Операција немам правено, а пред бременоста немав мерено никогаш, така да не знам од што е скратено.. Спремна мерките на матичниот, за две недели 9 мм е скратено, претходно беше 19мм..
    А на Гак сасвим друго ми кажаа, еден отворен дел и еден затворен, едниот 24мм, другиот 14мм.. и тоа беше пред 10 дена..
    Планирам да појдам на уште едно место наредна недела, па ќе видиме што како..

5. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas bi ti kazala da si baras i drugo mislenje.Od se so procitavme ovde,gresat i doktorite.Mene mi e skrateno so operacija.Sega od bremenosta se skrati uste malku.Odmaram,stavam utrogestan,progesteron depo i magnezium pijam.Za edna nedela sum na skrining pa ke vidime

ada21 and Maeve like this.
  6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ova mi e nerealno kratko. Zakazi vo sistina kaj petrovska i pojdi na pregled

Last edited by a moderator: Jun 8, 2017
    Maeve likes this.
  7. Maeve

Maeve Истакнат член

јас ставам утрогестан, сеа ми дадоа и прогестерон депо, ќе барам и трето мислење, друго чаре нема.. за серклаж ми кажаа во ск дека е касно..

stevemila likes this.
  8. ada21

ada21 Популарен член

@Maeve како мируваш? Има многу врска и тоа . Не треба да стануваш од кревет , дури ни во полуседечка/лежечка положба . Само до вц и за јадење на кратко .
    Помалку стрес и ќе биде се добро. Многу се возиш за ск . Оди тука мери го. Ако е алармантно тогаш ќе те заджат на гак.:hug:
    Тука мислам , таму каде што си :D

eli25 likes this.
  9. Maeve

Maeve Истакнат член

Еднаш само бев за ск, и понеделник одам уште еднаш..
    Иначе, долниот дел од телото ми е поткренат, нозете ми се на повисоко од кичмата.. станувам за јадење и за до вц, и многу ретко за било што друго.. Се мислев дури и позициите на лежење да не влијаат, ама мислам жив човек нема да издржи во една положба цело време, нели?:?:

stevemila and ada21 like this.
  10. ada21

ada21 Популарен член

@Maeve за 2 недели требало д аима резултат лежењето . Мораш друго мислење . Положбата повеќе на страна , лева десна . Но не се оптеретувај , битно е да бидеш хоризонтала да нема притисок на цервиксот . Искрено се надевам да ти кажат позитивно во понеделник . Јас еве крај на 30та недела уште лежам . На 2 недели одам на преглед . Од 28мм сега е 38мм цервиксот. Се надевам така ќе остане :)

Seduction, Libra88, stevemila and 3 others like this.
  11. Maeve

Maeve Истакнат член

Мислам дека само лежењето и утрогестанот можеби немаа голем ефект, сега и со прогестерон депо, дај боже да има и да не мора да ме задржуваат во болница во понеделник..
    И дај боже така да си остане кај тебе @ada21, да си дочекаш до крај, да си се радуваш како што треба :)

12. Libra88

Libra88 Популарен член

Јас обично неможам да издржам да седам на маса за јадење и јадам во кревет. Денес седнав на маса и се каам 100 пати што седнав. Мислам дека бебе ке ми излезеше одпздола од што седнав на стол пет минути. Сега сум преплашена да не е намален цервиксот уште. Пред недела и пол ми беше 30мм, сега дури следната недела сум на контрола.

Maeve and stevemila like this.
  13. stevemila

stevemila Форумски идол

Ne se plasi.Jas.mislam nema vrska sedenjeto.Plus kako so odmarame nie.Ne e strasno ako se sedne.Jas denes bev na polumaturi pa sedev.Nemozam da lezam na gosti.Inace i jas jadam v krevet

eli25 and Libra88 like this.
  14. Maeve

Maeve Истакнат член

Јас немам мака, не осеќам такво нешто, и не можам никако да јадам во кревет, мислам тие 10 минути не се страшни Бог да чува :) од станување за јадење и до вц, чат пат кога сум сама дома да си земам за јадење и пиење, и нормално туш, за две недели се намали на 10.3мм.. цели 9мм помалку.. така да не се секирај за твоите 30мм, ево јас сум бетер од тебе и сум ок за сега :) пази се, мирувај, и со Господ напред..

eli25, Libra88 and stevemila like this.
  15. fana

fana Форумски идол

Душички :hug: Гoспoд е сo сите трудници и немa дa дoзвoли ништo лoшo дa се случи.

Zaljubena111, eli25, franca and 6 others like this.
  16. Maeve

Maeve Истакнат член

Така си е, само позитивни мисли, за позитивен исход, и позитивни и здрави бебиња! :)
    Туку сакав да прашам, флостерон инекции има примано некоја од вас? Оние за зреење на белите дробови кај плодот?

ada21 and stevemila like this.
  17. pile30

pile30 Популарен член

Мешињаааа дали имате кочење на некоја нога кај препонот? Мене десниот препон има денови кога многу малце ме боли а има денови кога лежам подолго и ми се здрвува ногата и си ја поткревам со рака.А сум 13+6.И овие 2-3 дена имам ко боцкања не нонстоп но присутни се доле на коската кај усните баш и кај анусот ме заштрецува дали имала некоја вакви бодежи во анусот? :(

18. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas gi imam tie bockanja dolu.Od sam pocetok.Nekogas gi nemam dolgo pa se javuvaat povtorno.Jas imam maka so levata noga.Nekni vecer da si legnam ko struja da me fati.Ko so bric nekoj da me secna.Placev od bolka.Dali e nekoj kapilar ili so e nemam poima.Strasno boli.Sega nogata ja osekam ko posle grc.Ko mravki da me lazat:|

pile30 likes this.
  19. ada21

ada21 Популарен член

@Maeve и мене ме интересира за инекциите , може и јас ќе ги примам ми кажаа да завршам 31 недела па ќе видиме.

Last edited by a moderator: Jun 11, 2017
    Ambra20 likes this.
  20. pile30

pile30 Популарен член

Да и јас ги имам 2-3 дена па 2-3 дена ги немам и се така.Димчев ми кажа дека е поради ширење на лигаментите и проширени крвни садови ради дуплото циркулирање на крвта.Ама за анусов не спомна ништо и грижа ми е.

А ногата ме наболнува со прекини но често ми се дрвува и укочува и си ја осеќам ко да ми е откачена и морам со рака да ја поткренам.Јас со нерв некој си имав и мака пред бременоста но мозе 1год.ме немаше фатено.А кога ќе ме фати неможам да направам ни еден чекор.

stevemila likes this.