Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Бев денес кај матичниот и дискутиравме за амниото. Докторот вика дека од медицинска гледна точка индикации за правење нема, сепак одлуката е индивидуална. Јас бев и на приватен лекар во 12 недела и ми ги виде резултатите од приската и ме гледаше на ехо и истото ми го кажа (сега незнам дали ова мислење дадено во 12 недела уште има тежина). Е сега возраста ми е приближна кога се препорачува правење. Матичниот вика само тоа би било индикатор за правење, но одлуката е твоја. Вика јас ти го разбирам стравот. И ми вика еве ќе те пратам на уште едно мислење со приоритетен упат за комисија во државна. Имам уште една недела да би ја направила.
    Јас воопшто не би размислувала доколку методата не беше инвазивна и сама по себе носи ризик, мал или голем сепак има. За воља на виситината лично познавам жена која од амниото заврши со спонтан на близначињата, и тоа правено во систина кај еден од најпознатите доктори за тоа (целта ми е да кажам дека нема врска местото, болницата не да оцрнам).
    И сега незнам дали воопшто да отидам на комисијата, дали можем да се справам со ризикот.
    Инаку почнав со фемибион 2 и плус магнезиум, во консултација со матичниот затоа што во него нема, а доколку во некој препарат има вели не е доволно и пак треба дополнително да се зема.

На danichap и galapce им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Тешка одлука имаш ирена. Тоа е најлошо што сигурен одговор не даваат, и одлуката паѓа на твој грб. Колку беа процентите од приската? и колку кошта амниозинтезата?

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Е тоа е најтешкото што овдешниве доктори се повлекуваат чекор назад, и си бараат грб. Матичниот вели по мене нема причина, но еве ајде и комисија нека каже.
    Еве ќе ти пишам баш како пишува.

Age risk 1:329
    biochemical T21 risk 1:3085
    Combined trisomy 21 risk <1:10000
    trisomy 13/18+NT <1:10000

The calculated risk for trisomy 13/18 is <1:10000 which represents a low risk

Инаку на државно незнам колку се плаќа, нешто малку претпоставувам, но скоро сум сигурна дека не би легнала таму да ми прават. Приватна болница е 18000 денари, ако веќе биде, најверојатно таму.

4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Jas da ne go baram dokumentot sega za drugite brojki no znam deka zavrsuvase so low risk.Dali rdi drugive problemi za ovoj ne ni razmisliv dali da pravam.
    Do koja nedela e najkasno?
    Inace stom dosega ne mi kazaa nisto,ne planiram da prava.Se nadevam deka bar bebceto e vo red na tolku turbulencii..

5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Ќе пишам јас како размислувам, а одлуката секако твоја....
    Паранојата ти ја сваќам. Иако сум помлада од тебе, имав работено во установа за лица со посебни потреби и се имав видено, па срце јуначко мораше да испита.
    Немав мир.
    Од тој аспект целосно те сваќам.

Јас платив само за даунов ми се чини 495 евра, а додатно до другите испитувања за генетски дефекти уште неколку стотини плус.
    Мое мислење кога давам веќе, нека е и панаѓур :tmi:. Мене преку вена ми зедоа крв и ми кажаа со 99.99% сигурност не. Без проценти, без ризици од спонтан, без опасност за бебето.

Но јас правев во првата третина кога не дај боже и да е лош резултатот мајката сеуште може за недај боже другата опција да се реши, т.с да не се задржи бебчето;(.
    Во 18 недела во која сме и двете....оваа информација не би ми била од корист. Не би се ставала на ризик поради страв(а имаш добар процент) кога секако за неколку недели на 3д или 4д ќе се види се многу добро.
    За неколку недели кои врз финалната одлука немаат никакво влијание, врз развитокот на бременоста и те како.

Извини ако те збунив, не ми беше целта. Само сум во иста недела...а и бев во иста недоумица и со исти стравови.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ма фала ви на одвоеното време, овде можам по нормално да споделам мислење него било каде друго. Јас бев убедена дека несакам и нема да правам. АМА добри луѓе од страна многу зборат, па како, па што и бидна работата. И сега на два ума. Во еден момент си викам не ни одам на таа комисија, мислам да разговараме искрено, комисија, членови ???, со приоритетен упат немаш термин, па чекаш до безкрај, знаеме колку се гужви на гинекологија и знаеме колку "внимание" ќе ми посветат. Мислам несака да навредам, ама факт е така се работи. Па после си викам ај ќе одам и така во круг уште некој ден.

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Процентот е одличен.
    Немирот е човечки и првиот знак на мајчинство...
    Но реално целиот тој ризик дали се исплати за малку мир (уствари немирот очигледно ти е несвесно од некого наметнат) кога не ти менува информацијата многу.
    Дали сега дали по неколку недели.
    А да направиш...па пак денови да бидеш во немир и страв потоа да не се деси нешто...
    Според мене ти требаат позитивни личности, ете и тоа комисијата да ти повторат дека се е добро...а гревота е на една трудница да и зборат такви работи.

8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dani grevota no taa e faktickata sostojba vo nasive sredini ovde..
    Ne da si ja navredam zemjickava ili narodot no postarite luge uste ne ni znaat za novite metodi.Jas priznavam ete duri i jas neznaev dur ne trgnav da se raspituvam za na svoja koza..
    Zaneseni i ne mi kazavte do koga bese posleden rok?:):shake:

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Мислам до 12 недела...нека ме поправат поупатените. Покасно мора со комисија ми се чини...

10. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Регуларен абортус во Мк е до 12 недела, кај мене е до 10 недела а после со комисија е до 23 недела, кај мене е 21 недела, од 24 недела се рачуна плодот за viable (не знам соодветен збор на мк) односно може бебето да опстои и надвор од матката со помош на медицината.

Јас не би правела амниоцинтеза особено не во толку одмината бременост, ризикот иако мал сепак постои иако јас не сум видела некоја трудница да има негативни последици од амнио, не би ми менувал ништо кога не би абортирала во 20 недела, колку и да е дозволено со закон.

На Sky-butterfly, galapce и danichap им се допаѓа ова.
  11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Osnovno sto treba edna zena da resi pred pravenje na amniocinteza e odlukata sto potoa. Dokolku odgovorot e deka nema da abortira, pa sto I da e rezultatot, nema potreba od amnio - dokolku od red pricini resi deka los rezultat bi znacel I prekin na bremenosta, togas postapkata e opravdana.

12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Не ми се верува која е разликата во ценава.Ќе се јавам во Тоспаш,па ќе си правам таму нареднаванедела,ти благодарам.

А кажи ми бидејќи само за урина и уринокултура ќе одам,треба претходно да се јавам или кога сакам одам?

Последна измена од модератор: 14 април 2017
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mesinja mozam da zamislam kako vi se brza.I jas od mnogu brzanje veke nekolku dena si mislam kako sum polni sest meseci.:sweat:
    obicno odi vaka
    ..da napravam 12 nedeli posle ke e podrugo
    ..na napravam 16 nedeli posle ke e podrugo
    ..da po napolnam 6tiot mesec posle ke e podrugo i se taka dur ne gi omazime,ozenime.
    More i posle toa mi se cini deka pak nesto ke iznajdeme za da se grizime.
    Daj boze na sekoj vakvi grizi.

Utre ke pravam krvna slika i sakam da ispitam i skrien seker.Neznam didimeri dali da ispituvam?
    Nesto drugo za ovoj period?

На joy1, darcy и Ivanushkaa им се допаѓа ова.
  14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Јас следната недела ќе испитувам скриен шеќер,крв,урина и толку за сега...друго нема,така бар јас мислам.

15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    @irena.1 како си?
    Уште немаш споделено дали е девојче или момче...
    Читнав за еуцеринот, ќе го набавам и јас. досега се мачкам со најарзлични уља и кремови за тело, ама еве секако се трошат па овој може само да е плус.
    Иако јас си имам мали стрии по половината уште од многу поодамна, барем нови да не се појават.

Туку јас уште 16 недела навечер кога си легнував имав чуство дека осеќам нешто во стомакот како мрда..

Сега крај на 18 е се поизразено кога лежам и заклучив дека е бебушов.
    На истата позиција од десната страна, близу каде сум правена операција слепо црево, 4 прсти надоле од папок, кога ќе ја ставам раката и трпеливо чекам се чуствува благо скокоткање, мрдање.
    Инаку сеуште немам некој голем апетит и во минус сум :(.
    На неколку пати пред одење во веце добив јаки грчеви на левата страна...али потоа ги снема. Се трудам да јадам мали оброци(не дека се кузнее колку големи) за да одбегнам такви ситуации.
    И многу брзо се заморувам.
    Доколку расшетувам во текот на денот или дома 1-2 саати зачистам веднаш ме боли половината и горниот дел од мускулите, скроз горе:@

Последна измена: 21 јануари 2015
    На galapce и irena.1 им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав Дани, од денес почеток на нова недела, па со нови сили. Последно од мене е што решив дека не правам амнио. па со господ напред. Неможам, многу ми е страв од ризикот, а и во најцрно сценарио на резултатот јас мислам немам храброст и сила за прекин. Полот уште не го знам, следниот преглед ми е во 20 недела, па би требало тогаш. Незнам дали и на претходниот можеше да се види, јас не ни прашав. Искрено не ми е важен полот, само да е се добро.
    Ме буни и плаши малку што ништо не осеќам. Еве и ти кажуваш дека го осеќаш со скокоткање или мрдање, јас ништо, ко да не сум трудна. Дури мислам дека на почетокот имав некое чудно чувство во стомакот ко да имам нешто, а сега не, и малку сум збунета.Имам накачено 4-5 кг, ама мислам бар кило и пол во градите, огромни ми се.:D Апетит на ниво, па затоа добра е и оваа килажа.
    Инаку многу пешачам деновиве, и стварно ми е супер. Фазата на брзо заморување јас ја поминував до минатата недела. Сега немам проблем, можам баш да е движам (со мерак по продавници). Па си се подновив и со неколку здолништа и маички. Домашните работи во голема мера ги превзема посилнава половина, што да не се мачам и заморувам, што од страв да не се сопнам, препнам, паднам.;)
    Убава вечер, поздрав труднички.

На Creskaa, galapce, espana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.635
    Допаѓања:
    76.869
    Jas bebus ne go osekjav do 22ra nedela. Zatoa eden den me iznakloca ubavo odednas i od toj den ne prestanuva :D Duri se cudev kade e bebevo, gledam na youtube babymovements stomakot im mrda uste pd 16ta nedela a kaj mene aber nema :D Mislam deka 25, 26ta tek pocna mnogu da mrda :)

На galapce, Ivanushkaa, espana и 2 други им се допаѓа ова.
  18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Немаш потреба од грижи,има трудницисамо неколку пати осетиле мрдање на бебето,кај тебе може подоцна ќе почне.Кај мене почна во 16 недела движења нежни како да летка пеперутка,а потоа непаметам од кога точно ама посилни клоцкања,а сега веќе цело време.Ајде ти посакувам побрзо да го почувствуваш клоцкањето,дури да не те остава да спиеш ;)

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Секаде пишува дека посебно во прва бременост, мајката подоцна почнува да го осеќа плодот (или барем подоцна сфаќа дека тоа е тоа :)). Јас дури во 24та недела почнав навистина да го осеќам (а сега во 36та веќе има денови кога по цел ден е раздвижен :inlove:)

На galapce, irena.1 и espana им се допаѓа ова.
  20. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Isto i jas okolu 20 pocnav nezno da go custvuvam , a sega veke eve 28 nedela epten ubavo se custvuva i se zabelezuva na stomakot koga mrda :)) no ima i delovi od denot i nokta koga voopsto ne go custvuvam najverojatno si spie togas 8)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.