Тој цервикс плус малку отворен е екстремно висок ризик +за развивање инфекција од вагина на плодови обвивки и ризик за предвремено раѓање !не е доцна се прави серклаж во 24 гн има ,,ран серклаж кој се прави во твој случај ,, спасувачки серклаж ,, ако е повеке отворено грлото и ,, абдоминален ,, ам тој не те интересира ....прашај пбавезно и второ мислење и направи крвна слика за во мегу време да не настнала инфекција
Здраво девојчиња, јас бев денес на второ мислење за цервиксот и да ви пишам update должината е иста од пред 10 дена - 22mm, но не е веќе отворен. Дали лежењето, дали утрогестанот, битно помогнале... Не препорачува серклаж со оваа должина и без отвор, туку само да се продолжи со терапија и одмарање, па за две недели да се видиме пак. фала ви на сите
Jas sum so skrateno grlo uste pred bremenosta.Imav operacija.Vo bremenosta isto mi se skrati.Prasav za sekrlaz.Ne mi dozvolija.Ne bilo taka ko so mislime nie.Imalo zeni koi i so serklaz ne ja donosuvale bremenosta i ne e garancija za uspeh.Sepak e eden vid zafat i postoi rizik od infekcija i bakterii.Na zivo meso otvaras rana.27mm mi bese na skrining.Pred edna nedela mislam 25 ne sum sigurna.Ama kanalot e zatvoren i ne e strasno.Primam utrogestan i magnesium.So progesteron prekinav veke nekoe vreme.Ne lezam postojano tuku se dvizam umereno Znaete li do koga se meri cerviksot?Ima li odredena nedela?
@stevemila и мене ми кажа нешто слично за серклажот - дека во оваа фаза може повеќе лошо него ли добро да направи. Ми направи на лице место вагинална pH проверка и според резултатот нема индикација за бактерии, ама за секој случај зема и брис. Ми земаа и крв. За движење ми рече до wc/туш, низ дома можам малце (нешто како ручек на пример да си спремам) и евентуално 15-20 мин прошетка. Мислам до кај 34-35 недела дека го мерат, ама не ме факајте за збор - не сум сигурна
30+4 Вагинално ли ви мерат или абдоминално? Мене до сега еднаш на почеток на бременост ме гледаше вагинално и никогаш повеќе.
Мене вагинално, ама јас имав проблеми со цервиксот, ми се кратеше. Абдоминално може отприлика да измерат колкав, не скроз точно. Можеби нема потреба кај сите вагинално да се мери. Ама мислам дека докај 22-23та недела, треба да се провери еднаш должината.
Мене ми нема мерено. Ми има кажано дека ако има потреба за мерење се гледа на абдоменално ехо. Додека е се во ред најдобро е да не се чепка ништо долу. Но еднаш на гак ме извадија од памет па му реков да ми измери и беше 44мм се беше во ред. И од тогаш си реков дека матичниот си знае се и не се мешам веќе во неговата раб ако нештоо има сам ми кажува.
Здраво, не знам дали е за тука прашањево ама не најдов друга тема за ова , дали некоја од вас има проблем со вена на интимата ? Мене ми излезе вена и на 3 места е направена како чворови , болно е и по некоја капка крв има. Ми треба помош/совет/лек . Гинекологот рече пд притисокот во бременост се јавуваат ама планирам да одам и на теансфузиолог
Кај мене последниот пат мерките на матичниот ептен ми се разликуваа од оние што ми ги кАжаа на ГАК, и се изнервирав, пак покачени леукоцити, а немаше 4 дена како ме пуштија од болница... си реков ќе послушам, уште една доза антибиотик ќе земам и ќе чекам да дојде ред да одам пак на контрола СК, да видам таму што ќе ми кажат...
Јас сум презадоволна од матичниот 5 години сум кај него и се што ми кажал така испаднало. Затоа и го слушам. И скринизи само кај него си правев.
И јас сум многу задоволна, зборови немам, само ме збуни ептен последниот пат... и онака си лежев у болница, си лежам и дома, друго чаре немам, си реков нема да се нервирам, може грешка напраи чоекот, може другиве грешка напраиле.. мое е да слушам дека и тие и тие исто ми рекоа, лежење!!
Јас и ти сме ден два разлика. Ајде уште малку ќе издржиш па ќе се гушкаме со нашите бебушки. Лежи и се ќе биде во ред
Јас па не сум го ни прашала, секогаш заборавам. Можеби и кај мене на абдоминалното гледа и никогаш не ни спомнал оти е добро се. Тој не ни зборува, само каже добро е и толку. Јас ако не си прашам нешто нема ни да знам. Стварно ме нервира.