Црп ми беше пред 10 дена 5.2, и не проверив сама, туку одговорните доктори на патологија.. нешто не се разбравме...
Па така е овде од почеток на второ тромесечие на секоја контрола и вагинално проверуваат,барем мене Ама мислам и дани спомна дека и нејзе така ја проверуваат
Мами со отворениве грла, да ве прашам имам бодежи во вагина ко да сака нешто да искочи, овие денови се чувствувам дека подоле ме стега, некое тупо чувство. Ко да е симнато цело бебе. А претходно се беше ок. Др. ми рече дека мора ептен да мирувам, зашто од едно шетање ми омекнува грлото. Не било отворено, но омекнато. Можно ли е се ова да го чувствувам од од грлото?
Јас го чувствував ниско ептен доле кога клоцаше, дека така беше завртено, ко мислиш директ на бешика да мава..
Извини вака јавно, ама бев во тоалет, (под б), и малце ми попушти. Сега веќе нема притисок. А и читајќи тука, мислам дека од тебе прочитав, ставив перниче под задник, полежав едно 15 минути и малку е подобро.
Ладно млеко мене ме спаси од 6 ти месец па еве сега 9ти терам и обавезно пред легнување 2-3 чаши млеко и на секое станување по неколку голтки.
Млеко пиев и јас но,не секогаш помага. Ама сега ќе зголемам доза како што велиш ти. Јас пиев по една чаша пред спиење, сега ќе пробам со 2-3.
Мене и благото ми предизвикуваше киселини, затоа благо најчесто јадев на сабајле, на вечер не. И пред да си легнам 4-5 сати не јадев. И така млекото ми помагаше, еве со шише млеко спијам до мене пошто В 9 ти месец ептен ми се зголемија киселините, и горењето во хранопроводникот. Велат помага и сода ама јас немам пробано.
Мамички ние почнуваме со 22 недела, па мене ме интересира 22 недела е почетокот на 6 месец или дури 23 недела е 6 месец. Докторот го немам прашано за месеци како доаѓа, а на македонски сајтови 22 недела пишува дека е 6 месец, а на српски сајтови дека 6-от месец почнува со 23 недела.
Во медицински жаргон сметање на бременоста е според ,,лунарни месеци ,, каде што 1месец има 28 дена така да нормална бременост трае 10 лунарни месеци (9календарски ) или 280 дена .14-17 недела е 4 лунарен месец ,18-21 5 месец
Мене ова ме збуни http://www.demetra.rs/index.php/trudnoca/trudna-sam/110-racunanje-nedelja-i-meseci-trudnoce.html 1-4 nedelja = 1. mesec 5-8 nedelja = 2. mesec 9-13 nedelja = 3. mesec 14-17 nedelja = 4. mesec 18-22 nedelja = 5. mesec 23-27 nedelja = 6. mesec 28-31 nedelja = 7. mesec 32-35 nedelja = 8. mesec 36-40 nedelja = 9. mesec од српски сајт Кукла21 ние ептен блиску
Здраво мамички , од кога влегов во второ тромесечие секој ден осекам на моменти многу силно ми чука срцето , пулс до 90 , од кога ке се најадам најмногу осекам . Не трае цел ден , ама пак не знам дали е нормално. едвај дишам од коа ке се најадам и срцето ми чука многу тешко.